Soorten

Waterschildpadden zijn populaire huisdieren. De soorten die het meest voorkomende soorten zijn de Geelwang, de Zaagrug en de Chinese Driekiel. De naam van de schildpad zegt veel over zijn uiterlijk. Zo heeft de Geelwang schildpad gele wangen en gele strepen op zijn kop, de Zaagrug schildpad heeft op het midden van zijn schild een verhoogde lijn die op een zaag lijkt en de Chinese Driekiel schildpad heeft drie verhoogde lijnen op zijn schild.

Deze schildpadden behoren tot de water- of moerasschildpadden. Dit zijn schildpadden die zowel in het water als op het land kunnen leven. Ze worden vaak verkocht als ze nog heel klein zijn, vaak 2 tot 4 centimeter. Binnen twee jaar groeien deze schildpadden tot zo’n 20 tot 35 centimeter groot.

Geslacht

Over het algemeen worden mannetjes het meeste verkocht, dit omdat deze het makkelijkst zijn om te houden. Vrouwtjes zullen altijd eieren gaan leggen, of er nou een mannetje aanwezig is of niet. Hiervoor hebben zij een grote en diepe zandbak nodig en stellen zij hogere eisen aan hun leef omgeving. Als vrouwtjes niet op hun gemak zijn, zullen zij geen eieren gaan leggen en is de kans dat ze in legnood komen groot. Mannetjes schildpadden hebben over het algemeen een dikkere staart en langere nagels dan vrouwtjes schildpadden. Helaas zie je dit pas vanaf het eerste jaar omdat ze daarvoor vaak nog te klein zijn. Experts kunnen vaak eerder zien welk geslacht de schildpad is, informeer je hier goed over, zeker als je meerdere schildpadden aanschaft. Meerdere mannetjes zonder vrouwtjes erbij zullen vaak ruzie krijgen en elkaar verwonden, waardoor ze uiteindelijk gescheiden moeten worden. Een schildpad kan prima alleen leven en heeft niet perse een partner nodig.

Voeding waterschildpadden

Waterschildpadden zijn alleseters, je kunt ze van alles geven. Ze zijn gek op vlees, vis, gevogelte en insecten. Daarnaast kun je jouw schildpad ook (water)planten en groenten geven zoals waterpest, eendenkroos, andijvie, appel, tomaat of komkommer. Daarnaast zijn er ook speciale schildpaddenvoedingen verkrijgbaar bij de Pets Place. Geef niet alleen schildpaddenvoer, een schildpad heeft een gevarieerd voedingsschema nodig van dierlijke voeding en planten. Zorg daarnaast voor voldoende kalk, mineralen en vitamines binnen krijgt. Dit kun je geven in de vorm van een voedingssupplement en sepia.

Jonge schildpadden kun je dagelijks voeren, dieren vanaf een half jaar kun je om de dag voeren en dieren vanaf twee jaar kun je twee keer per week voeren. Per soort kan de voedingsbehoefte ook verschillen. Zo eten Zaagrug schildpadden voornamelijk dierlijk voedsel en eten Geelwang schildpadden bijna geen fruit.

null

Geef waterschildpadden altijd voer in het water!

Deze schildpadden eten alleen in het water, ze hebben namelijk water nodig om het voer door te slikken. Geef ze daarom nooit eten buiten het water.

Schildpadden zijn in de eerste twee jaar van hun leven het meest kwetsbaar omdat ze dan nog in de groei zijn. Zo is de schild van de schildpad nog zacht, je kunt deze op zijn buik een klein beetje indrukken. Controleer regelmatig of dat de schild niet te zacht wordt, als dat het geval is heeft de schildpad meer kalk (sepia) en vitamines nodig.

Tijdens de wintermaanden  kan het zijn dat de schildpad minder actief  is. Dit ligt aan de omgeving van de schildpad. Als de schildpad in de woonkamer staat zal deze veel minder meekrijgen van de winter en kun je de schildpad gewoon normaal blijven door voeren. Merk je dat de schildpad minder actief wordt  in de winter; voer hem dan ook minder.

Huisvesting & verzorging

Bij het opzetten, inrichten en onderhouden van een aquarium/terrarium komt veel kijken. Zorg dus dat je jezelf goed inleest! Waterschildpadden kun je als paar houden of in een groepje van een mannetje en twee vrouwtjes. Voor een paar volwassen schildpadden is een tochtvrije woonomgeving nodig van minimaal 150 x 50 x 50 centimeter met een waterdiepte van minimaal 40 centimeter. Voor elk dier meer moet het verblijf 20% langer worden.

BEKIJK ALLE SCHILDPADDEN TERRARIA

Het aquarium bestaat voor een kwart uit landgedeelte; dit moet gemakkelijk te bereiken zijn, geen scherpe randen hebben en goed droog zijn. Daarnaast verschilt het per soort wat de omgevingswensen zijn, zo houdt de ene soort meer van zwemmen en de ander van meer beschutting.

Schildpadden produceren door hun formaat en eetlust heel wat afval, hou het aquarium daarom goed schoon. Je kunt voor het water een aquariumfilter gebruiken, zo blijft het water schoon. Zorg voor een aangename watertemperatuur, overdag mag dit tussen de 18 en 22 graden zijn; ’s nachts tussen de 15 en 20 graden. In de winter is de watertemperatuur tussen de 15 en 20 graden. De luchttemperatuur mag gelijk zijn aan de watertemperatuur, of iets hoger. Dit om te voorkomen dat je schildpadden verkouden worden. Gebruik een warmte lamp boven het landgedeelte die de temperatuur overdag laat stijgen naar zo’n 30 tot 35 graden. Omdat schildpadden in het wild veel in de zon zitten krijgt ze veel vitamine D3 binnen. Dit hebben ze nodig, maar komt helaas niet uit kunstmatig licht zoals gewone TL lampen of warmte lampen. Zorg er daarom voor dat je of een warmtelamp gecombineerd met UV-B licht aanschaft of een TL lamp met UV-B licht. Bekijk hier alle toebehoren voor een terrarium.

Gezondheid & ziekte

Een goede hygiëne en voeding zijn de belangrijkste factoren bij het gezond houden van je schildpad. Waterschildpadden kunnen last hebben van parasieten zoals wormen. Een veel voorkomende ziekte is longontsteking, dit komt vooral voor in de eerste twee levensjaren van de schildpad, ze zijn dan extra kwetsbaar omdat ze nog in de groei zijn. Ook schildrot komt regelmatig voor. Hou je dier dus goed in de gaten en controleer het regelmatig op afwijkingen. Door verkeerde voeding, gebrek aan warmte of een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan je dier ook ziek worden. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.

null

Wist je dat?

Een schildpad kan ontwormd worden door hem rauwe wortel te geven.

Kosten

Houd er rekening mee dat een huisdier altijd kosten met zich meebrengt. Naast de aanschaf van het dier en een geschikt verblijf met inrichting, zijn er ook terugkerende kosten. De inrichting van het verblijf en met name bodembedekking moet regelmatig opnieuw aangeschaft worden. Onderdelen van het verblijf zullen soms schade oplopen en daarom moeten worden vervangen. Ook kan het zijn dat je dier ziek wordt en daardoor een dierenartsbezoek en behandeling nodig heeft. Denk ook aan de tijd die je moet inplannen voor de dagelijkse verzorging van je dier.

Een waterschildpad wordt gemiddeld 30 tot 40 jaar oud en vertrouwt op jouw volledige zorg en aandacht gedurende die tijd.

null

Waar moet je op letten als je een schildpad koopt?

Ben je van plan om een schildpad aan te schaffen? Dan is het erg belangrijk om op deze aspecten te letten.
BEKIJK ALLE REPTIELPRODUCTEN IN DE WEBSHOP
null

Meer informatie over reptielen

Wil je meer informatie over reptielen? Klik dan hier.