Herkomst

Weekdieren zoals slakken en mosselen worden ook gehouden in het aquarium. Deze dieren leven op de bodem en langs de randen van het aquarium. Mosselen zijn vaak op dezelfde plek te vinden. Zij graven zich een stukje in of zetten zich vast met draden.  Deze dieren dragen bij aan een schoon aquarium doordat zij veel dode materialen en andere afvalmaterialen eten.

Voeding & verzorging

Voor weekdieren gelden doorgaans dezelfde eisen als voor andere aquariumbewoners. De inrichting van het aquarium heeft weinig aanpassingen nodig voor deze bewoners. Slakken en mosselen hebben bescherming van hun eigen huis en schelp en hebben geen extra schuilplaatsen nodig. Houd er rekening mee dat er vissoorten zijn die graag slakken eten. Over het algemeen kan dit geen kwaad doordat slakken zich ook snel kunnen voortplanten.

Probeer een evenwicht te ontwikkelen tussen het aangeboden voer en de hoeveelheid dieren. Veel voedselresten kunnen een explosieve groei van de slakpopulatie betekenen. Mosselen dragen bij aan de filtratie van het water doordat zij kleine organische deeltjes opnemen. Te helder en gefilterd water levert snel onvoldoende voeding op voor de mosselen. Deze dieren hebben doorgaans geen aanvullende voeding nodig.

Kosten

Weekdieren worden vaak gebruikt als afvalverwerkers en schoonmakers van het aquarium. Naast de kosten voor de aanschaf (slakken komen soms zelfs gratis met planten mee) zijn er weinig kosten aan het houden van deze dieren. Natuurlijk kost het onderhoud van het aquarium zelf wel tijd en geld om de waterkwaliteit op peil te houden en alle aquariumbewoners te voeden.

Weekdieren dragen meestal bij aan de gezondheid van het aquarium en hebben geen investering qua voeding of medicatie bij ziekte nodig. Een populatie slakken wordt vaak namelijk vanzelf in stand gehouden. Wanneer er minder voeding is zal de populatie uitdunnen en bij meer afvalstoffen neemt de hoeveelheid slakken toe. Het kan zijn dat de slakken in het aquarium een plaag gaan vormen doordat er te veel voedsel voor deze dieren aanwezig is. De populatie handmatig uitdunnen heeft in dat geval wel een investering in bestrijdingsmiddelen en/of tijd nodig.

BEKIJK ALLE AQUARIUMPRODUCTEN IN DE WEBSHOP
tip

Meer informatie over tropische vissen

Voor meer informatie over tropische vissen klik je hier.