Insectenhotels trekken nuttige insecten naar jouw tuin. Deze insecten helpen je met de bestrijding van plaaginsecten of ze bestuiven jouw planten. Wil je een insectenhotel maken? Lees hier het stappenplan en ga zelf of samen met gezelschap een insectenhotel maken!
Zelf een insectenhotel maken
Benodigdheden:
- Een plank voor de achterkant en het dak, het liefst tussen 2 en 3 cm dik en tussen 18 en 25 centimeter breed.
- Een plank voor de rest van het hotel, het liefst tussen 1 en 1,5 cm dik en tussen 10 en 15 centimeter breed.
- Verzinkte spijkers of schroeven.
- Een zaag.
- Een potlood.
- Een rolmaat of liniaal.
- Een hamer.
- Een schroevendraaier.
- Een accuboormachine met een boortje van 2 a 3 millimeter.
- Vulling voor de inrichting (zie ‘vulling voor het insectenhotel’ verderop).
Stap 1. De achterkant
Je begint met de achterkant, hieraan wordt het insectenhotel later bevestigd en de achterkant geeft de rest van de onderdelen steun. De breedte van deze plank bepaalt hoe breed het insectenhuis daadwerkelijk wordt.
De achterplank moet de vorm van een huisje krijgen. Dit betekent dat de bovenkant in twee diagonale punten moeten worden afgezaagd. De makkelijkste manier is om de breedte van de plank te meten en deze door 2 te delen. Meet vanaf de hoeken de afstand langs de zijden naar beneden en zet daar dan een streepje.
Ook de bovenkant van de plank moet worden gemeten en zet ook daar een streepje. Zaag de twee hoeken eraf en je hebt een perfecte achterplaat voor jouw insectenhuis
Stap 2. Het dak
Het dak kan het beste worden gemaakt van een dikke plank, van maar liefst 2 a 3 centimeter dik.
Het dak moet aan de voorkant een beetje uitsteken, zodat het niet zomaar kan inregenen. Zorg dat de planken van het dak iets uitsteken ten opzichte van de planken aan de zijkant.
De twee dakdelen worden niet even groot, omdat de ene kant over de andere heenloopt bovenaan. Bij het aftekenen tel je aan één kant eenvoudig de dikte van de plank op bij de gewenste lengte en je komt goed uit. Wanneer je een plank hebt van 2 cm dik en 17 cm lang, dan zaag je aan de andere kant een plank van 15 cm lang. Zo valt de lange kant mooi over de korte kant heen.
Stap 3. De zijkanten
De zijkanten worden gemaakt van een dunne plank, zo houd je meer ruimte over voor de insecten in het hotel. Je kunt eenvoudig de lange kanten van de achterplank meten en twee planken op diezelfde lengte afzagen.
Stap 4. De bodem en de tussenschotten
Het insectenhotel krijgt 2 driehoekige en 1 rechthoekige kamer, hiervoor zijn 2 horizontale plankjes en 1 korter verticaal plankje nodig. De bodemplank en de horizontale plank zijn even lang.
Stap 5. Het bouwpakket in elkaar zetten
Als het goed is heb je nu inmiddels 8 plankjes voor je liggen, deze vormen samen het insectenhotel-bouwpakket.
Deze 8 plankjes zijn;
- Één achterkant
- Twee dakhelften
- Twee zijkanten
- Twee horizontale plankjes
- Één verticaal plankje
Het is nu tijd om het hotel in elkaar te zetten. Je werkt hierbij van binnen naar buiten. Het in elkaar zetten kan met spijkers of schroeven, dit is maar net wat je zelf fijn vindt.
- Begin met het vastmaken van het kleinste verticale plankje aan de horizontale plank. Het verticale plankje moet recht naast het midden van de punt van het dak komen.
- Bevestig dit geheel tussen de twee zijmuren. Nu heb je al drie kamers waar straks bijen, vlinders en lieveheersbeestjes naartoe komen.
- Schroef vanaf de achterkant de achtermuur tegen de drie kamers. Als het goed is kan je insectenhotel nu rechtop staan.
- Pak het korte dakdeel en leg dit precies tot aan de punt van de achtermuur aan één kant en schroef deze vast aan de achtermuur en de zijmuur.
- Het iets langere dakdeel leg je net iets hoger, zodat het over het eerste dakdeel heen valt. Schroef dit deel vast aan de achterkant, de zijmuur en het andere dakdeel.
Stap 6. De afwerking
Het insectenhotel kan nog een leuk kleurtje krijgen. Verf alleen het dak, dit kan alleen met milieu- en diervriendelijke verf, zoals Lijnolieverf.
Vulling voor het insectenhotel
Wanneer je het insectenhotel hebt gebouwd, moet er nog wel worden gezorgd voor vulling. Welke vulling je ook kiest, het is belangrijk om dit zo goed mogelijk te bevestigen, zodat dit niet eruit kan vallen, waaien of dat het door vogels wordt gebruikt als nestmateriaal. Voorbeelden als nestmateriaal zijn; bamboe, houtwol, houtsnippers en dennenappels.
De juiste vulling voor de juiste insecten
Welke vulling je gebruikt, bepaalt ook welke insecten je aantrekt in jouw hotel.
Bamboe, holle takken of riet
Deze lokken bijen of graafwespen. Solitaire bijen en metselbijen zijn gek op holle takken, bamboe en riet. Verschillende diktes door elkaar zijn het beste. Als je alleen maar (te) kleine gaatjes boort kunnen de insecten hun vleugels beschadigen als ze toch naar binnen gaan. Eenmaal beschadigd betekent het vaak het einde van het insect. Graafwespen willen graag zelf een holte graven in de takken. Het beste kun je deze lokken met takken met een zachte binnenkant. Knip een paar rietstengels af en laat deze een paar dagen drogen. Deze gedroogde stengels zijn ideaal om tussen de bamboe te drukken om deze vast te klemmen.
Boorgaten in hout
Dit is voor solitaire bijen en metselbijen heel erg geschikt. Door in een massief stuk hout gaten te boren van verschillende diktes (tussen de 4 en 8 millimeter dik) kunnen er schuilplaatsen worden gecreëerd voor metselbijen en solitaire bijen. Wil je weten wanneer er bezoek is? Kijk goed, ze maken het gat dicht met een soort “deurtje” om indringers buiten te houden.
Kamer met kieren
Een kamer met kieren is het best geschikt voor het lokken van vlinders. Door een van de kamers dicht te maken in het insectenhotel kun je het omtoveren tot een vlinderkastje. Voordat je het kamertje dichtmaakt stop je er wat dorre takjes met bladeren in. Zo heeft de vlinder houvast in de kamer. Vervolgens maak je in het plankje een aantal gleuven van 1 cm breed en 8 tot 10 cm lang. Hierdoor kunnen de vlinders naar binnen kruipen. Vele vlinders gebruiken dit om te overwinteren of te schuilen bij slecht weer.
Houtwol, houtsnippers en schors
Lieveheersbeestjes, torretjes en gaasvliegen zijn dol op dichte materialen als houtwol, houtsnippers en schors. Deze insecten gebruiken het hotel om te overnachten, maar ook om in te overwinteren.
Dennenappels
Deze zijn geschikt voor lieveheersbeestjes en oorwormen. Dennenappels bieden ook een schuilplaats aan voor deze insecten.
Bakstenen met gaten
Bakstenen met gaten zijn goed voor metselbijen. Metselbijen zijn namelijk gek op steen. Maak met een hamer gaten in de steen en hak de steen in de vorm zodat die past in het insectenhotel.
Waar hang je een insectenhotel op?
Het insectenhotel is klaar, maar waar hang je deze nu op? Lees meer over waar je een insectenhotel kan ophangen in dit advies.