Er zijn vele soorten plaaginsecten, deze zorgen ervoor dat planten in jouw tuin niet meer kunnen groeien of zelfs dood gaan. Je hebt verschillende soorten bestrijdingsmiddelen, maar je kunt wel bewust kiezen voor bestrijdingsmiddelen die minder slecht zijn voor de natuur! In dit advies worden alle natuurlijke bestrijdingsmiddelen voor jou op een rijtje gezet.

info

Welke plaaginsecten zitten er in jouw tuin?

Er zijn verschillende soorten plaaginsecten, zoals de bladluis, de spintmijt, de wants en de buxusrups. Wil jij weten welke plaaginsecten er in jouw tuin kunnen zitten? Lees dan dit advies.

Natuurlijke bestrijding voor in jouw tuin

Er zijn verschillende soorten natuurlijke bestrijding. Er bestaat natuurlijke bestrijding door middel van natuurlijke vijanden, zoals het lieveheersbeestje, aaltjes, krielkippen en gaasvliegen. Maar er bestaan ook natuurlijke bestrijdingsmiddelen, zoals spuitflessen, feromonenvallen en andere soorten bestrijdingsmiddelen.

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Er bestaan verschillende soorten natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Deze bestrijdingsmiddelen zorgen ervoor dat de plaaginsecten uit jouw tuin worden verwijderd. Je kan hierbij denken aan een spuitfles, feromonenval, lokdoos, capsules of concentraat. Deze producten bevatten natuurlijke stoffen die ervoor zorgen dat de plaaginsecten uit jouw tuin worden verwijdert, waardoor de omgeving en de planten minder worden aangetast.

Middel tegen larven en bladluizen

Luxan Pyrethrum Plantspray is een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Dit bevat plantaardige pyrethrinen. Deze stoffen worden gewonnen uit bloemen die worden geteeld in Afrika. De spray kan je gebruiken 0p kamerplanten en in de siertuin.

BESTEL HIER LUXAN PYRETHRUM PLANTSPRAY

Middel tegen bladluizen, tripsen en de witte vlieg

Ecokuur bladinsecten tegen luizen, tripsen en witte vliegen zit in een handige spuitfles. Je hebt een concentraat  die ervoor zorgt dat luizen, tripsen of witte vliegen jouw planten niet meer aantasten. Het concentraat is ook te gebruiken op sierplanten en eetbare gewassen.

BESTEL HIER ECOKUUR BLADINSECTEN

Middel tegen mieren

Er zijn vele verschillende soorten natuurlijke bestrijdingsmiddelen voor mieren. Zo heb je lokdozen, poeder en spray. De lokdozen zorgen ervoor dat de mieren de stof meenemen naar het nest, waardoor het hele nest wordt uitgeroeid. Het poeder strooi je neer in de tuin of op het gazon. Het poeder is tevens ook een gietmiddel. De spray spuit je direct in het nest, waardoor het hele nest in één keer wordt aangepakt.

BESTEL HIER BESTRIJDINGSMIDDELEN TEGEN MIEREN

Middel tegen wespen

Tegen wespen bestaat er een speciale spray, deze is op basis van natuurlijk pyrethrum. De spray bestrijdt meerdere soorten plaaginsecten, zoals vliegen, pissebedden en zilvervisjes. De spray kan binnen en buiten worden gebruikt. Ook bestaat er een wespenvangzak, hier worden de wespen naartoe gelokt en in gevangen.

BESTEL HIER DE WESPENVANGZAK

Middel tegen de buxusmot- en rups

De buxusmot verwijder je door middel van een feromonenval, in deze val worden de mannelijke motten aangetrokken en gevangen. Hierdoor kunnen de motten niet meer reproduceren en zal het aantal rupsen ook afnemen.

Wanneer er al rupsen en poppen aanwezig zijn, kunnen deze met de hand worden verwijderd. De spinsels knip je eruit en de zwaar aangetaste delen van de struik kunnen het beste volledig verwijderd worden.

BESTEL HIER BESTRIJDINGSMIDDELEN TEGEN DE BUXUSMOT
info

Bestrijdingsmiddel gebruiken

Check altijd de kleine lettertjes op het etiket en gebruik bestrijdingsmiddelen alleen uit de buurt van huisdieren

Natuurlijke vijanden

Er zijn verschillende soorten natuurlijke vijanden die plaaginsecten bestrijden in jouw tuin. Deze natuurlijke vijanden hebben deze plaaginsecten op hun menu.

Lieveheersbeestjes en gaasvliegen

Lieveheersbeestjes en gaasvliegen hebben luizen op hun menu staan. Wanneer deze insecten niet vanzelf op jouw tuin afkomen, kan je de larve van deze dieren in een zakje kopen. Dit zakje hang je dan in de aangetaste struik of plant. De larve zullen zich snel verspreiden op zoek naar hun luizenmaaltijd.

BESTEL HIER LIEVEHEERSBEESTJES

Aaltjes

Aaltjes zijn goede plaagbestrijders als je last hebt van aardrupsen, emelten of engerlingen. Emelten krijgen weinig kans als het gras kort is gemaaid en niet is besproeit. Wanneer de langpootmuggen de eitjes leggen is dit eind augustus/ begin september. Uit deze eitjes komen de emelten. Verticuteren of gaten prikken helpt ook tegen engerlingen en emelten, deze beestjes kunnen namelijk slecht tegen verstoring.

BESTEL HIER AALTJES

Krielkippen

Krielkippen eten graag taxuskevers, maar krielkippen eten ook graag jonge aanplant. Laat krielkippen alleen los in jouw tuin met volwassen planten. Taxuskevers schuilen aan de onderkant van planken. Wanneer je tussen de aangetaste planten een paar planken legt, kun je de kevers ’s ochtends verzamelen.  Tot slot kun je deze kevers ook op natuurlijke wijze bestrijden met aaltjes.