Aquariums houden is een fantastische hobby die veel rust geeft. Wat is er  nou mooier en rustgevender dan een prachtig stukje natuur in huis? Je kunt heerlijk wegdromen terwijl je naar de visjes en plantjes in je aquarium staart! Je aquarium moet er dan natuurlijk wel algenvrij en fris bij staan! De Japonica garnaal is dan ook tegenwoordig niet meer weg te denken in je aquarium! Daarom zetten wij deze fantastische algeneters hier in de spotlight!

Wat zijn Japonica garnalen?

Japonica garnalen (Caridina Japonica) worden ook wel de Amanogarnalen genoemd.  Dit komt omdat de populaire aquascaper Takashi Amano deze garnalen destijds voor het eerst heeft geïntroduceerd in de aquariumhobby. Hij heeft het gebruik van deze garnalen in het aquarium dan ook zeer populair gemaakt. En dat heeft ook een reden; deze garnalen zijn namelijk fantastische algeneters en ook nog eens leuk om te zien!

Ze zijn doorzichtig tot lichtbruin van kleur en kunnen een lengte bereiken van 3 – 4 cm. Ook hebben ze kleine streepjes aan de zijkant van hun lichaam. Ze zijn erg actief en zijn dan ook de hele dag bezig met het poetsen van bladeren, hout en steen. Je kunt ze het beste houden op een temperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius.

japonica

Je kunt Japonica garnalen prima houden in aquariums van ieder formaat. Ze zijn namelijk geschikt voor nano aquaria, maar ook voor grote aquariums zijn ze erg geschikt. Ze hebben daarentegen wel een goede waterkwaliteit nodig. Ze kunnen namelijk slecht tegen ammonium/ammoniak. Je kunt deze waterwaardes in orde houden door veel planten in je aquarium te houden, beperkt te voeren en goed onderhoud te plegen. Hoe je dit het beste kunt doen kun je hier zien! Ook zware metalen uit het water moeten onschadelijk gemaakt worden met behulp van waterverbeteraar.

Het dieet van de Japonica garnaal

Zoals eerder besproken zijn deze garnalen fantastische algeneters. Ze eten namelijk vrijwel alle algensoorten en doen dit bovendien ook nog eens in rap tempo. De enige algensoort waar ze niet dol op zijn is baardalg. Als ze geen andere voedingssoorten hebben zullen ze het daarentegen wel eten.

Mochten er onvoldoende algen of biofilm (oppervlaktes waar bacteriën zich kunnen ontwikkelen) aanwezig zijn zul je ze moeten bijvoeren met bodemtabletten. Je kunt hier prima de Tetra Crusta Menu voor gebruiken. Dit is een speciaal bodemvoer voor kreeften en garnalen van hoge kwaliteit.

null

Let op!

Andere aquariumbewoners zullen de bodemtabletjes ook graag lusten. Let dus op dat je vissen de tabletjes niet al opeten voordat de garnalen er van kunnen eten! Dit kun je doen door eerst je vissen te voeren en daarna pas de garnalen!

Naast algen of bodemtabletten kun je ze ook bijvoeren met rode muggenlarven of een stukje komkommer. Dit zal de algemene gezondheid van je aquariumbewoners bevorderen.

 

De huisvesting van de Japonica garnaal

Volwassen garnalen zijn vanwege hun grootte geschikt voor bijna alle medebewoners. Alleen cichlidensoorten dienen ontweken te worden wanneer men deze garnalen heeft. Jonge exemplaren worden wel door de grotere vissen opgegeten.

Je kunt het aquarium daarom het beste inrichten met veel hout, steen en planten. Dit geeft een natuurlijke uitstraling aan je aquarium en biedt veel schuilmogelijkheden voor je vissen en garnalen. Dit werkt tevens als voedselbron voor de garnalen, want op deze oppervlakte kan biofilm zich gemakkelijk ontwikkelen.

Je kunt het beste 1 Japonica garnaal houden op 5 – 10 liter water. Hoe dichter de beplanting en hoe meer natuurlijke inrichtingsmaterialen, hoe meer voedselmogelijkheden er zijn voor je garnalen. Dicht beplantte aquariums kunnen dus veel garnalen aan en aquariums met weinig beplanting minder. Wij raden aan om minimaal 5 Japonica garnalen te houden.

Het kweken van deze garnalen is erg moeilijk omdat de jongen in brakwater moeten opgroeien. Daarnaast is het geslachtsonderscheid vrij lastig te zien. Bij de vrouwtjes bestaat de onderste rij meer uit streepjes, bij mannetjes zijn dit meer stippen.

BEKIJK HIER ALLE PRODUCTEN VOOR AQUARIUMS