Menu

Wil jij jouw binnenkat wat meer de vrijheid van buiten laten proeven? Of is die lieve buitenkat toch graag af en toe binnen? Een kattenluik is een handig middel waarmee jouw kat naar binnen en naar buiten kan wanneer hij of zij dat wilt! Kattenluiken zijn er in diverse soorten en maten, maar welke het meest geschikt is voor jou? Lees hieronder de verschillende soorten kattenluiken, zoals normale kattenluiken, extra grote, met chip en infrarood. In dit artikel leggen we de verschillende soorten kattenluiken uit.

Het normale kattenluik

Een normaal kattenluik kent iedereen wel: het is een luik voor katten tot 7 kilogram. Er bestaan verschillende soorten kattenluiken die in verschillende soorten materialen gebruikt kan worden. Met een normaal kattenluik kunnen bijna alle katten naar binnen en naar buiten. Heb je een grote kat die zwaarder is dan 7 kg of heb je een hondje die ook door het luik mag? Probeer de Petsafe Dierenluik 280 Slim Big Cat, een kattenluik die geschikt is voor dieren tot 10 kilogram

BEKIJK KATTENLUIKEN IN DE WEBSHOP

Een kattenluik met magneet

Dit is een kattenluik dat werkt met een magneet. De kat moet een magneetje om zijn halsband dragen en als hij dan in de buurt komt van het kattenluik, dan zal deze openen. Het enige nadeel is dat de katten het magneetje kunnen verliezen en dan niet meer naar binnen kunnen. Is je kat het magneetje kwijtgeraakt en wil je niet het hele luikje vervangen? Of is er een deel van het kattenluik kapot? Bekijk hier of je het missende onderdeel van je kattenluik kunt vinden!

Een kattenluik met chip

Tegenwoordig heb je ook speciale kattenluiken die zijn afgesteld op de chip van je kat. Dit is ideaal, want hiermee kun je instellen dat alleen jouw kat naar binnen en naar buiten mag! Zo houd je buurkatten buiten de deur. Je kan deze kattenluiken instellen voor meerdere gechipte dieren, dus dat is ook handig als je meerdere katten hebt, of als je ook een klein hondje hebt. Zo kun je regelen dat jouw ene huisdier wel naar buiten mag en jouw andere huisdier niet. Deze kattenluiken zijn duurder dan een ‘normaal’ luik, maar hiermee heb je wel volledig in de hand welke dieren jouw huis in en uit mogen gaan! Gebruik bijvoorbeeld de Sureflap Microchip Huisdierluik Connect, hier passen jouw katten en kleine honden doorheen!

Een kattenluik met infrarood

Het werkt bijna hetzelfde als een kattenluik met chip: je kat draagt een halsband met infrarood die het kattenluik binnen een bepaalde afstand ontgrendelt waardoor hij naar binnen kan. Met dit systeem houd je dus ook buurkatten buiten de deur. Het enige verschil met een kattenluik met chip is dat je hierbij niet kunt regelen welk van jouw huisdieren naar buiten mogen. Maar als je alleen op zoek bent naar een luik waarmee je wilt bepalen welke dieren naar binnen mogen, dan is een kattenluik met infrarood een prima oplossing!

BEKIJK ALLE KATTENLUIKEN