Er zijn 3 verschillende soorten winterslaap bij hamsters; de normale winterslaap, torpor en verlengd torpor. Wil jij weten in welke winterslaap jouw hamster is en of jouw hamster überhaupt in winterslaap kan gaan? Lees dan meer in dit advies.
Alle drie de soorten van winterslaap beschermen hamsters tegen koud weer of situaties waar voedseltekorten ontstaan.
Torpor
Torpor is de situatie waarbij hamsters de lichaamstemperatuur verlagen. Hierbij gaat je hamster heel stil zitten om het gebruik van energie te minimaliseren. Het proces is afhankelijk van de voedselhoeveelheid, de daglengte en de temperatuur. De stofwisseling van je hamster wordt met ongeveer 30% verlaagd. Torpor begint vaak voor zonsopgang en duurt dan enkele uren, daarna komt je hamster weer bij.
Verlengd torpor
Bij verlengd torpor herhaalt het proces zich zo lang dat het nodig is om de koude periode met weinig voedsel te overbruggen. De hamster verlaagt dan elke dag de lichaamstemperatuur, maar komt dezelfde dag weer bij.
Winterslaap
Winterslaap is een proces waarbij de lichaamstemperatuur voor een lange tijd omlaag wordt gebracht. Alleen de Syrische hamster kan in winterslaap gaan. De Russische dwerghamster leeft als soort in koude gebieden en kan tijdelijk in torpor gaan. In erge gevallen kan de Russische dwerghamster zelfs in verlengd torpor geraken.
De normale lichaamstemperatuur van de Syrische hamster is 37 graden en hebben een hartslag van ongeveer 400 keer per minuut. Bij winterslaap brengen ze hun lichaamstemperatuur terug naar ongeveer 5 graden. Hun hartslag loopt eveneens terug. Dit kan zelfs teruglopen naar 10 hartslagen per minuut. Op deze wijze wordt er nauwelijks energie verbruikt. Bij wetenschappelijk onderzoek bleek zelfs dat de hersenactiviteiten geminimaliseerd zijn. Daardoor kunnen ze niet horen, zien of bewegen. Maar ze kunnen wel trillingen en omgevingstemperatuur voelen. In de natuur blijven ze ongeveer een week lang in winterslaap en komen daarna voor ongeveer 12 uur eruit. Wanneer de situatie ongewijzigd is en het nog winter is, gaan ze wederom in winterslaap. Deze cycles wordt herhaald zolang het winter is.
Een Syrische hamster in winterslaap voelt enorm koud aan, alleen kan je de snorharen zien trillen. Wanneer je deze hamster even in de handen houdt gaan zijn pootjes weer een beetje bewegen. De Syrische hamster gaat niet zomaar in winterslaap. Er zijn meerdere omgevingsfactoren nodig wil je hamster in winterslaap gaan. De temperatuur daalt vrij snel tussen de 10 en 13 graden. De daglengte wordt dan ook korter.
Je hamster in winterslaap wat nu?
Als jouw hamster in winterslaap is kun je er natuurlijk voor kiezen om hem te laten slapen. Dit is niet gezellig natuurlijk, maar dit kan ook komen doordat je de kooi niet op de juiste plek hebt staan. Zoek een warmere plek, maar pas natuurlijk op dat deze niet te dicht bij de verwarming komt te staan. Als jouw hamster eenmaal weer wakker is, wil je niet dat hij per ongeluk nog steeds naast de kachel staat, haal deze dus op tijd weg. Door de kooi te verplaatsen naar een warmere plek, zal jouw hamster het temperatuurverschil merken en weer wakker worden. Je hamster heeft dan ongeveer 2 à 3 uur nodig om weer helemaal bij te komen. Daarna geef je je hamster voldoende voeding om de reserves weer aan te vullen. Het proces van wakker worden kost namelijk veel energie. Een andere methode is om de hamster in je handen te houden. Wanneer je de hamster goed warm houdt, wordt je hamster binnen 20-30 minuten weer wakker. Wanneer je hamster wakker wordt beginnen de poten en snorharen heel hard te trillen. Ook merk je dat je hamster steeds warmer wordt. Daarna begint het bekje en de ogen te trillen en daarna duurt het een poosje voordat de lichaamstemperatuur volledig hersteld is.
Oh nu weet ik gelukkig waardoor het komt dat mijn hamster de laatste tijd zoveel slaapt.
Groetjes,
Hamster Lover