Twijfel jij tussen een hamster of een cavia? In dit advies lees je welke het beste bij jou past en of een hamster of cavia geschikt is voor kinderen. Ook lees je meer over huisvesting, voeding en gedrag van de hamster en de cavia.

Kies ik voor een hamster?

Hamster alleen of samen?

Een hamster is een solitair dier, dit betekent dat hamsters alleen leven en dit in het wild ook doen. Hamsters kunnen op jonge leeftijd wel nog samen zitten, maar nadat de hamsters vruchtbaar worden wordt het een groot gevecht tussen de samenzittende hamsters. Het wordt dan ook niet aangeraden om hamsters samen te houden. Hamsters zijn nachtdieren, dit betekent dat hamsters overdag slapen en ’s nachts actief zijn. Hamsters leven vooral op de grond maar er zijn soorten die ook behendig kunnen klimmen.

Voeding

Je kunt je hamster het best ’s avonds voeren omdat hij dan actief is en in de natuur ook in de avond op zoek gaat naar voedsel. Het is ook mogelijk het bakje met voer altijd gevuld te houden. Alle hamstersoorten kunnen “hamsteren” waarbij grote hoeveelheden voedsel in de wangzakken kunnen worden meegenomen om een voorraadje mee te nemen naar het hol. Je zult dan ook vaak een voorraadje voer vinden in het hamsterverblijf. Hamsters eten voor het grootste deel plantaardige producten en vullen dit aan met dierlijke eiwitten, vooral uit insecten. Groente en fruit zorgen hierbij voor extra vocht en vitaminen. Je kunt voor je hamster speciaal hamstervoer krijgen. Hierin zitten alle voedingsstoffen die hij nodig heeft. Ter aanvulling kun je hem af en toe kleine beetjes groente of fruit geven en speciale hamstersnacks. Ook kun je je hamster een plukje hooi geven. Hij zal hier lekker op knabbelen en kan er gelijk een nestje mee maken. Zorg altijd voor vers en schoon drinkwater in het verblijf van je hamster.

Huisvesting

Tocht is niet goed voor je hamster: hij leeft het liefst behaaglijk op kamertemperatuur. Op de bodem van je hamsterkooi kun je verschillende soorten strooisel gebruiken. Het is belangrijk dat dit goed absorberend en zachte bodembedekking is. Je kunt een dikke laag strooisel gebruiken als je een hamster hebt die houdt van graven. Maak het hok in ieder geval wekelijks goed schoon en vervang daarbij het strooisel. Hamsters knagen graag en zo houden zij ook hun tandjes in goede conditie. Zorg ervoor dat er altijd iets te knagen is voor je hamster. Hier zijn verschillende producten voor verkrijgbaar en je kunt zo ook afwisselen met verschillende materialen. Ook zijn er snacks te krijgen waar je hamster langere tijd op kan knagen. Een looprad is welkom bij de meeste hamsters. Op die manier kunnen ze lekker blijven bewegen. Let erop dat de maat van het radje bij de hamster past en gebruik het liefst een gesloten looprad zodat de hamster zich niet kan bezeren. Als schuilmogelijkheid gebruikt je hamster graag een huisje waarin hij kan slapen. Zorg daarbij ook voor nestmateriaal zodat hij zichzelf lekker warm kan inpakken.

Is een hamster geschikt voor kinderen?

Er verschijnt bij ieder kind een glimlach als de hamster zichzelf wast, zijn wangen vol stopt of druk bezig is om het nestmateriaal in het huisje te krijgen. Een mooie manier om samen met je kind van dichtbij uit te leggen wat de hamster allemaal doet om zich te verzorgen.

Hamsters zijn dan ook ideaal om kinderen kennis te laten maken met de verzorging van een dier. Ze zijn avontuurlijk, speels, nemen weinig tijd in beslag en bij een juiste handelswijze, zijn ze makkelijk in de omgang. Vooral voor het laatste punt raden we je aan om dit, met jongere kinderen, samen op te pakken.

Vaak, als kinderen al op bed liggen, begint een hamster pas aan zijn ‘dag’. Van nature zijn het namelijk nachtdieren, dus overdag verstoppen ze zich in een lekker warm nestje. Neem dit mee richting je kind en probeer op vaste tijden het ritme te doorbreken. De kans bestaat dan dat jouw hamster dit doorheeft en op die tijden wakker wordt om bijvoorbeeld wat voer of snacks van je aan te nemen. Houd er rekening mee dat de hamster na wat voedsel verzamelen, spelen en rennen gauw weer terug gaat naar het warme huisje.

Wordt jouw hamster wakker, dan kan het zijn dat hij/zij wat chagrijnig overkomt. Als je dan ook gelijk met je hand boven de hamster komt om hem/haar uit het huisje te halen, zal het op zijn achterpoten gaan zitten, zich groot maken en zelfs kunnen ‘schreeuwen’. Dit zijn de waarschuwingen die een hamster geeft, maar als dat niet duidelijk genoeg is, worden de tanden gebruikt.

Benader jouw hamster dan ook altijd met een open hand, leg er wat lekkers op en laat de hamster naar jou toe komen. Hamsters knabbelen graag aan dingen die ze niet kennen. Knabbelen ze toch aan je vinger, probeer niet te snel terug te trekken. Hiervan kan een hamster schrikken, maar leren ze ook dat bijten een snelle oplossing is om ergens vanaf te komen. Zit de hamster eenmaal op je hand, blijf dan laag bij de grond. Een val van grote hoogte kan helaas ook grote gevolgen hebben.

Een Syrische hamster, ook wel goudhamster genoemd, zijn wat groter en rustiger dan dwerghamsters. Ze zijn daarom wat makkelijker te hanteren voor jonge kinderen, maar voor alle hamsters geldt, benader ze op dezelfde manier.

Ga samen met jouw kind en jullie hamster aan de slag. Het leuke en slimme gedrag van een hamster zal jullie verbazen en de glimlach van het kind, die samen met jou de hamster verzorgd is natuurlijk onbetaalbaar.

null
Voor meer informatie over de hamster klik je hier. Advies over hamsters tam maken lees je hier.
BESTEL HIER ALLES VOOR JOUW HAMSTER

Kies ik voor een cavia?

Van nature zijn cavia’s vooral in de ochtend en avond actief. Daarbuiten verschuilen ze zich graag in hun holen. Cavia’s leven in een groep met meerdere vrouwtjes en vaak één mannetje. Omdat het echte groepsdieren zijn, dien je minimaal 2 cavia’s in huis te hebben. Een combinatie die niet verstandig is, zijn meerdere mannetjes bij één of meer vrouwtjes houden. Alleen mannetjes samen gaat meestal goed, maar dit kan ook ruzie opleveren. De ideale situatie is, net als in de natuur, één mannetje en één of meerdere vrouwtjes.

Voeding

Het belangrijkste is om veel ruwvoer aan te bieden in de vorm van hooi. Dit moet altijd voorradig zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je een complete voeding geeft waar alle voedingsstoffen die jouw cavia’s nodig hebben bevat. Hiervoor zijn verschillende soorten caviavoer te krijgen in brokjes en muesli’s. Geef daarnaast verschillende soorten groente en eventueel wat fruit aan je cavia’s. Heel belangrijk voor de cavia is de aanwezigheid van vitamine C. Dit kunnen de diertjes niet zelf aanmaken en dit moet via het voer gegeven worden. In alle caviavoeders is vitamine C aanwezig. Wil je je cavia ander voer, zoals konijnenvoer, geven? Zorg dan dat je zelf vitamine C toevoegt aan zijn menu.

Huisvesting

Cavia’s kunnen zowel buiten als binnen gehouden worden, maar moeten dan natuurlijk wel wennen aan een bepaalde temperatuur. In beide gevallen moet het hok altijd schoon en droog zijn met een absorberende, zachte bodembedekking, zoals: zaagsel, stro of hennepstrooisel. Let erop dat het hok of de kooi niet op een tochtige, koude plek staat. Ook hebben je cavia’s graag een rustige plek in huis.

Het is belangrijk dat jouw cavia’s veel kunnen bewegen. Je kunt de cavia’s hiervoor in een afgezette omgeving laten rondlopen en spelen. Hiervoor kun je handig een ren gebruiken. Naast water en voer, hebben je cavia’s ook graag speeltjes en knaagmateriaal om zichzelf bezig te houden. Zo houden jouw cavia’s ook gelijk hun gebit in goede conditie.

Is een cavia geschikt voor kinderen?

Een cavia maakt gekke piepgeluidjes, dit zal het eerste zijn wat jouw kind gaat opvallen na het kijken naar deze beweeglijke en grappige beestjes. Een cavia heeft een uitgebreide verzorging nodig en zorgt al voor meer verantwoordelijkheid dan de hamster.

Je cavia zal elke dag verse groentes nodig hebben en eventueel wat fruit. Zo kan je jouw kind leren om goed en gezond te eten, net zoals de cavia! Cavia’s zijn schrikachtig en zullen een rustige aanpak nodig hebben. Zorg ervoor dat je de handelswijze samen uitvoert met jouw kind.

Benader jouw cavia altijd met een open hand, leg er wat lekkers op en laat de cavia naar jou toe komen. Zit de cavia op schoot, zorg ervoor dat je kind dan laag bij de grond is. Cavia’s zijn nog steeds erg kwetsbaar. Wanneer cavia’s van grote hoogte vallen kunnen ze makkelijk een poot breken.

Ga samen met jouw kind en jullie cavia aan de slag. Het leuke en grappige gedrag van een cavia zal jullie verbazen en de glimlach van het kind, die samen met jou de cavia verzorgd is natuurlijk onbetaalbaar.

null
Voor meer informatie over cavia's klik je hier. Advies over een cavia tam maken lees je hier.
BESTEL HIER ALLES VOOR JOUW CAVIA