Kippen zijn hartstikke leuke dieren die goed met kinderen overweg kunnen. Vandaar dat veel gezinnen met jonge kinderen ervoor kiezen om deze dieren te houden. Het is uiteraard wel belangrijk dat je veel ruimte beschikbaar hebt en het liefste ook een grote tuin hebt, zodat je kippen lekker rond kunnen scharrelen.
Waarom kippen als huisdier?
Waarschijnlijk is dit één van de eerste vragen die bij je opkomt op het moment dat je nadenkt over kippen als huisdieren. Het houden van kippen is echter vrij gemakkelijk en is bovendien ook nog eens hartstikke leuk! Zo heb je bijna iedere dag verse scharreleieren, wordt er continu gezellig in de tuin rondgescharreld en heb je een mooie plek om je overtollige groentes en fruit kwijt te kunnen! Zorg wel dat je van tevoren uitzoekt welke groenten en fruit wel mogen en welke soorten je beter niet kunt voeren. Lees hier welke etensresten kippen wel of niet mogen eten.
Ook kun je ze heel goed tam maken! Dit kun je het beste doen door kuikens te kopen en hier veel tijd in te steken. Je kunt ze bijvoorbeeld uit je hand laten eten, ze proberen te aaien of zelfs op schoot te nemen! Daarnaast krijg je dagelijks verse eitjes van jouw scharrelende vriendjes.
Wat voor soort kippen kies je?
Er zijn enorm veel verschillende soorten kippenrassen. Niet alleen het uiterlijk van deze rassen loopt nogal uiteen, maar ook de eisen die de verschillende kippenrassen aan hun verzorging stellen kan verschillen. Sommige kippenrassen worden groter dan andere rassen en hebben dan ook aanzienlijk meer ruimte nodig dan kleinere rassen. Ook zijn er bepaalde kippenrassen die meer eieren leggen. Zorg dus dat je je vooraf goed inleest in verschillende kippenrassen en de eisen die zij stellen aan hun verzorging.
Wat eten kippen?
Het zijn in ieder geval absoluut geen kieskeurige dieren en zullen bijna alles eten dat ze tegenkomen. Groentes en fruit staan op het menu, maar ook insecten. Als hoofdvoer kun je ze krachtvoerkorrels, graan, gebroken mais, legkorrels, legmeel geven. Ook kippengrit is essentieel voor kippen om hun eierschalen te kunnen maken. Lees hier meer over kippenvoer en de voeding van de kip.
Het is belangrijk om altijd hygiënisch te werk te gaan wanneer je kippen houdt, anders kan vervelend ongedierte zoals muizen de overhand nemen! Je kunt je kippenvoer het beste opbergen in een voerton. Deze kun je volledig afsluiten, is weerbestendig en kan een grote hoeveelheid voer opslaan.
Zorg ook dat er altijd voldoende drinkwater aanwezig is! Vooral tijdens warmere periodes is dit erg belangrijk! Je kunt het drinkwater het beste aanbieden in een grote drinktoren. Zorg dat je de drinkbak nooit in de volle zon plaatst, maar zoek liever een beschaduwd plekje op.
De huisvesting van je kippen
Het is belangrijk om een kippenhok aan te schaffen voor je kippen. De grootte van dit hok is afhankelijk van het aantal kippen dat je wilt houden en het ras. Zorg altijd dat je kippenhok groot genoeg is. Twijfel je of een kippenhok groot genoeg is? Ga dan altijd voor een groter kippenhok.
Ook houden kippen ervan om lekker in de tuin rond te scharrelen. Het is dan ook aan te raden overdag je kippen lekker in de tuin rond te laten lopen en ’s avonds weer terug te stoppen in hun hok.
Hoe ga je verveling tegen?
Ook kippen moeten gestimuleerd worden om problemen te voorkomen. In de natuur zijn ze merendeel van de dag bezig met het zoeken naar eten. Dit wordt foerageren genoemd. Dit wordt gedaan in de vorm van scharrelen. Dit is dan ook de beste bezigheidstherapie voor je kip en zou dus ook het beste dagelijks aangeboden moeten worden.
Naast het rondscharrelen zijn er nog enkele andere manieren om je kip te stimuleren. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een voerbal. Je vult de voerbal met gebroken mais. Je kip kan vervolgens door moeite te doen, het mais uit de bal krijgen en deze opeten.
Nog enkele andere tips om verveling tegen te gaan:
- Hang groentes aan een touwtje en hang deze op ongeveer 1 meter boven de grond op. Op deze manier moeten ze moeite te doen en zijn ze lekker actief bezig.
- Omgeving interessanter maken door middel van het plaatsen van bosjes, boomstronken en grote stenen.
Vachtverzorging en parasieten
Kippen kunnen last krijgen van bepaalde parasieten zoals luizen, vlooien en mijten. Het meest hardnekkige parasiet dat voorkomt bij kippen is bloedluis. Vaak moet je veel moeite te doen om hier vanaf te komen, want je moet zowel de omgeving, als de kip behandelen.
Kippen nemen stofbaden in het zand om zichzelf schoon te houden van parasieten. Zorg dus dat je kippenhok voldoende zand bevat zodat ze zichzelf hiermee kunnen wassen.