Gedragsproblemen

Aan meubels krabben, enkels aanvallen, agressief zijn: bezigheden die katten fantastisch vinden, maar wij niet. Met de juiste aanpak kunnen de meeste gedragsproblemen worden gecorrigeerd, maar laat de dierenarts eerst onderzoeken of er een medisch probleem is als er gedragsveranderingen zijn.

Voor je een gedragsprobleem aanpakt, kijk je eerst of er sprake van stress is. Zo ja, verminder die stress dan. Koop bijvoorbeeld een klim- of krabpaal en speeltjes waarop je kat zijn natuurlijke roofdiergedrag kan uitleven. Blijven de problemen bestaan en denk je dat stress een rol speelt, vraag de dierenarts dan om een synthetische feromoon gelaatsbehandeling, die ervoor zorgt dat je kat rustiger wordt en minder gespannen op andere katten en mensen reageert.

Oorzaken en gevolgen

De meeste gedragsproblemen als gevolg van stress komen voor als de bestaansmiddelen bedreigd worden, dat wil zeggen het territorium (vooral je huis) en jouw aandacht. Een nieuwe kat, een baby, een puppy of vreemden kunnen emotionele conflicten oproepen, waardoor de kat meer krabt, sproeit of poept.

Een kattenaanval op je enkels kan pijnlijk zijn. Dit is een natuurlijk spelletje, maar soms speelt seksualiteit ook mee, zelfs bij gecastreerde katers. Katers vallen enkels vaker aan dan poezen.

Agressie hoort bij het normale gedrag van katten en komt in allerlei vormen voor. Pijn roept natuurlijk agressie op en al te ruige spelletjes ook. Agressie tegen andere katten of honden komt soms voor na een tijdelijke scheiding, bijvoorbeeld als een andere kat naar de dierenarts of een pension is geweest.

Agressie tijdens het aaien komt verrassend vaak voor. Je kat lijkt te genieten van je liefkozingen, waarna hij je bijt. Katten doen dit omdat ze gemengde gevoelens hebben. Ze genieten weliswaar van liefkozingen, die op het gelik van hun moeder lijken, maar niet-verwante volwassen katten raken elkaar alleen aan als ze vechten of paren. Door deze tegenstrijdige signalen gaan de meeste katten zich uiteindelijk ongemakkelijk voelen.

Zorg dat je kat geen gevaar op kan lopen als hij op je plan­ten knaagt. Houd planten, giftig of niet, altijd buiten het bereik van de kat; hang ze bijvoorbeeld op in manden. Gebruik een spray die katten afschrikt op bladeren die in zijn bereik kunnen vallen.

Krabben is voor een kat net zo normaal als zijn ontlasting doen. Het traint de klauwen, scherpt de nagels en rekt de spieren uit. Krabben is ook territoriaal gedrag: het laat zichtbare sporen achter voor andere katten. Je kunt dit normale gedrag niet voorkomen, maar wel bijsturen. Zorg allereerst voor krabmatten of -palen, afhankelijk van de voorkeur van je kat. Plaats ze op alle plekken waar je kat graag krabt en gebruik indien nodig kattenkruid als lokmiddel.

Een kat markeert zijn territorium door urine te sproeien. Katers zijn hiertoe sterker geneigd, maar beide seksen sproeien, sommige zelfs na castratie. Het komt vaak voor bij stress. Zoek de oorzaak van het sproeien en zet de kat intussen eventueel in een bench wanneer je van huis bent. Zorg dat er genoeg ruimte is voor een kattenbak, deken en drink- en voerbakjes.

Katten bekijken hun koninkrijk graag vanaf een hoge plek. Keuken aanrechten en tafels zijn ideale voedsel vindplaatsen, dus zorg dat je daar geen etenswaren laat liggen. Soms gaat het niet om voedsel: de kat gebruikt de plek simpelweg als hoog uitkijkpunt. Richt dan een hoge plek speciaal voor dit doel in.

Gedragsproblemen vereisen vaak een dubbele benadering: aantrekking en afschrikken. Aantrekken spreekt voor zich. Katten hebben natuurlijke behoeften, waaronder het markeren van hun territorium met urine, uitwerpselen en krassen. Zorg dat er in je woning en tuin aantrekkelijke plekken voor deze activiteiten zijn. Om schade aan je bloemperk te voorkomen kun je een rustig gelegen zandbakje voor de kat maken.

© Tirion Uitgevers BV