Het voorjaar is weer aangekomen, je tuin ziet er kaal en levenloos uit door de winter… Oftewel; de perfecte mogelijkheid om weer hard aan de slag te gaan in je tuin! Je hebt allemaal mooie plannen om je tuin weer tot leven te laten komen en om helemaal tot rust te komen in je eigen stukje natuur! En wat past daar nou beter bij dan het aanleggen van een vijver? In dit artikel leggen we je uit hoe je een vijver aanlegt!
Het beste moment om een vijver aan te leggen
Het beste moment om een vijver aan te leggen is in het voorjaar. De temperatuur is nu gunstig om je vijver uit te graven en de planten die je erin wilt gaan houden hebben ruim de tijd om zich te nestelen in een stabiele leefomgeving. Ook hebben de planten dan nog ruim de tijd om te groeien zodat je in de zomer kan genieten van een prachtige volle en gezonde vijver.
Maak eerst een goed plan!
Het is aan te raden om van te voren na te denken over je vijver. Wil je een strakke verhoogde vijver? Dit past goed bij strakke en moderne tuinen. Of wil je liever een natuurlijke vijver waarbij je veel gebruik maakt van planten en stenen? Het is belangrijk om van te voren een beeld in gedachten te hebben zodat je weet hoe je verder moet.
Ook de grootte van je vijver en de locatie van je vijver is een belangrijk punt als je een vijver gaat aanleggen. Er moet genoeg zonlicht bij kunnen om de planten te kunnen laten groeien, maar ook teveel licht is niet aan te raden, hierdoor zul je veel algenproblemen krijgen. Daarnaast is het slim om naar de omliggende vegetatie van je vijver te kijken. Heb je veel planten of bomen rondom je vijver? Dan is de kans groot dat tijdens de herfst er veel bladeren in de vijver terecht komen. Dit zorgt voor slechte waterwaardes en kan voorkomen worden door een net over de vijver te spannen. Dit kan je oplossen door regelmatig met een vijvernet de blaadjes uit de vijver te scheppen.
Stap 1: Bepaal de locatie
Zorg dat je een mooie plek hebt waar je je vijver wilt plaatsen. Zorg dat je vijver niet in de volle zon staat, maar ook zeker niet in de schaduw. De planten in je vijver hebben licht nodig om te fotosynthetiseren, oftewel te groeien. Wanneer je vijver te veel licht krijgt door de zon zul je gegarandeerd algenproblemen krijgen. Algengroei wordt gestimuleerd door teveel zon en zal je vijver niet ten goede doen. Wil je meer lezen over algengroei in je vijver? Klik dan hier!
Houd ook rekening met bomen of struiken die in de buurt staan van je vijver. Tijdens de herfst zullen deze veel bladeren en takken loslaten. Deze kunnen zich opstapelen in je vijver en zullen gaan rotten. Dit heeft slechte waterwaardes tot gevolg, en daarmee ook algenproblemen. Wil je meer lezen over waterwaardes in je vijver? Klik dan hier! Zorg ervoor dat je een net voor over de vijver aanschaft om dit soort problemen te voorkomen. Ook kunnen de wortels van grote bomen een gevaar zijn voor je vijver!
Heb je een geschikte locatie gevonden? Pak dan een tuinslang of een stuk touw en leg hiermee de contouren uit van je vijver. Blijf hier net zo lang mee spelen totdat je tevreden bent over de vorm!
Stap 2: Uitgraven
Heb je de vorm en grootte van je vijver bepaald? Dan kan het graafwerk beginnen! Wil je een strakke vijver? Begin dan door met een spade loodrecht langs de contouren van het touw naar beneden te steken. Hierna kun je beginnen met het uitgraven van het diepste deel. Houd rekening met de diepte, want er komt nog een laag van zo'n 10 cm plaatzand op te liggen.
Graaf altijd van binnen naar buiten, dit vergemakkelijkt het proces. Houd ook rekening met een eventueel ondiep stukje voor moerasplanten. Deze planten moeten op een diepte van ongeveer 30 cm worden geplaatst! Zorg dat je alle wanden met een hoek van 45 graden laat aflopen.
Verwijder grote stenen en wortels in het gat en strijk alles mooi glad. Test vervolgens met een waterpas of de vijverrand overal gelijk is en of de vijver overal dezelfde diepte heeft.
Geen zin in al die moeite? Je kunt ook een voorgevormde vijver kopen. Deze kunststof kuip hoef je alleen in te graven en te vullen met waterplanten!
Stap 3: Bescherm je vijver!
Vul de vijverkom met een laag van 10 cm plaatzand. Dit helpt om zoveel mogelijk lekkages te voorkomen. Zorg dat je dit plaatzand goed glad wrijft. Heb je planten of struiken rondom je vijver? Breng dan voor de zekerheid nog een laag vliesdoek (antiworteldoek) aan op de randen van je vijverkom zodat de wortels van deze struiken niet door je vijverfolie heen kunnen groeien.
Stap 4: Folie uitspreiden
Leg de vijverfolie in het midden van je vijver en spreid het over de hele vijverkom uit. Dit is een zware klus die een stuk makkelijk gaat met meerdere personen. Je mag de folie wel glad strijken maar zorg ervoor dat hij niet te strak gespannen ligt. Straks als het gat met water wordt gevuld, wordt de folie vanzelf vastgedrukt. Wacht nog even met het afsnijden van het overtollige vijverfolie aan de randen.
Stap 5: Vijverkom vullen
Nu kun je beginnen met het vullen van je vijver! Hiervoor kun je gewoon kraanwater gebruiken. Wel is het belangrijk om AquaSafe te gebruiken. Dit maakt je kraanwater visvriendelijk!
Als je al vijverplanten in huis hebt kun je deze eventueel al in het diepe gedeelte van je vijver plaatsen. De planten die in het diepe gedeelte van de vijver gehouden moeten worden zijn bijvoorbeeld waterpest (Egeria Densa) of waterlelies. Wil je meer lezen over waterpest? Klik dan hier! Moerasplanten moeten in het ondiepe gedeelte geplaatst worden en kun je eventueel later ook nog toevoegen.
6: Wegwerken van het vijverfolie
Na het vullen zul je minimaal twee dagen moeten wachten voordat je het overtollige vijverfolie kunt verwijderen. Het duurt zo'n 2 dagen voordat het vijverfolie zich volledig naar de vorm van de vijver heeft gevormd. Je kunt het folie op meerdere manieren wegwerken. De eerste manier is door er stenen op te leggen of door een vlonder te maken. Dit geeft vaak ook nog een leuke natuurlijke indruk! De tweede manier is door een geul te graven rondom. Hier kun je het overtollige folie in wegwerken!
Stap 7: Toevoegen van moerasplanten
Nu kan ook de ondiepe moerasplantenzone beplant worden. Had je de bodem nog niet beplant? Trek badkleding aan en duik de vijver in. Je zult wel even je tanden op elkaar moeten klemmen want het water is ijskoud! Ook moet de vijverpomp geïnstalleerd worden. Plant de vijverplanten eerst in vijvermandjes, anders gaan ze woekeren. Gebruik hiervoor speciale vijveraarde. Bekijk de vijveraarde hier! Naast de vijveraarde kan je ook kiezen voor vijversubstraat. Dit substraat bevat alle voedingsstoffen die je planten nodig hebben om gezond te ontwikkelen. Bovendien zorgt het substraat voor een goed contrast met de bodem!
Stap 8: Aankleden van je vijverrand
Het is over het algemeen een erg fraai gezicht om de vijverrand nog verder aan te kleden. Hiervoor kun je mooie stukken steen en oeverplanten gebruiken. Zorg dat je de vijverrand vult met tuinaarde en plant hier mooie oeverplanten en siergrassen in.
Het belang van veel zuurstof in je vijver
Zuurstof is één van de belangrijkste stoffen in je vijver. Vissen profiteren van een goede hoeveelheid zuurstof in het water. Dit zuurstof kan toegevoegd worden door veel gebruik te maken van zuurstofplanten zoals cabomba of waterpest. Ter aanvulling van deze waterplanten kun je ook nog kiezen om een luchtpomp toe te voegen. Deze luchtpomp garandeert veel zuurstof in je water zodat je vissen zich helemaal prettig voelen in je vijver!
Tetra Tec APS 400 luchtpomp
Deze APS 400 luchtpomp van Tetra zorgt voor een goede hoeveelheid zuurstof in je vijver. Dit model luchtpomp is geschikt voor vijvers met een inhoud tussen de 250 en 600 liter water. Deze luchtpomp is geruisloos en merk je dus amper op!
Deze luchtpomp zet je buiten de vijver neer. Op deze luchtpomp sluit je een slangetje aan. Deze slang zorgt voor de transportatie van het zuurstof richting het water. Deze slang sluit je aan op een terugslagventiel. Dit ventiel zorgt ervoor dat er geen water in de luchtpomp wordt gezogen wanneer bijvoorbeeld de stroom uitvalt. Vervolgens sluit je het overige stuk slang aan op het terugslagventiel en dit sluit je aan op een uitstroomsteen. De Pond uitstroomsteen van Tetra is speciaal gemaakt voor vijvers. Deze uitstroomsteen zorgt ervoor dat het zuurstof in kleine belletjes aan het water wordt afgegeven.
Kom langs in één van onze Pets Place Boerenbond winkels!
Opzoek naar producten voor jouw vijver? Kom dan langs in één van onze Pets Place Boerenbond winkels! Hier bieden wij een breder assortiment vijver-artikelen aan dan in onze webshop!