Het is heel vervelend als je kat in huis aan je meubels gaat krabben. Zeker als je al een of meerdere krabpalen hebt aangeschaft, die de kat vervolgens niet of nauwelijks gebruikt. Krabt jouw kat ook aan de meubels en niet aan de mooie krabpaal die je voor hem hebt aangeschaft? Volg dan dit drie-stappenplan en je kat zal beslist zijn krabpaal gaan gebruiken.

 • null

  Stap 1. Zorg voor de juiste krabpaal voor je kat

  Kijk als eerste goed naar de plekken waar je kat krabt. Krabt hij horizontaal of verticaal?

  Hoe hoog is de plek waar je kat krabt? Hoe wankel of stabiel is de bank of kast als er aan gekrabd wordt?

  Vergelijk dit vervolgens met je krabpaal. Hoe lang is het krabgedeelte van de krabpaal? Kan je kat in dezelfde houding krabben als bij je meubilair? Blijft de krabpaal net zo stil staan als je meubilair als er aan gekrabd wordt? Als je krabpaal te klein is of instabiel dan is de eerste stap de aanschaf van een geschikte krabpaal voor jouw kat.

 • null

  Stap 2. Zet de krabpaal op de juiste plaats

  Katten krabben niet alleen om de nagels te scherpen. Als je kat gespannen is, kan hij ook krabben om die spanning kwijt te raken. Daarnaast krabt je kat om zijn eigen geur achter te laten langs de looproute. Zo voelt zijn omgeving veilig en vertrouwd.

  Plaats een krabpaal daarom langs de looproutes van je kat. Zorg dat hij eerst een geschikt krabmeubel tegenkomt en dan pas je meubilair als hij de kamer inkomt. Zorg ook voor een krabplank of krabpaal in de buurt van de slaapplaats van je kat. Zo kan hij zich na zijn dutje tijdens het krabben lekker uitrekken.

 • null

  Stap 3. Niet meer aan de meubels krabben

  Nu je de juiste krabpalen op de juiste plekken hebt staan kun je je kat gaan leren niet meer aan de meubels te krabben. Maak de krabplaatsen onaantrekkelijk om aan te krabben door er tijdelijk plastic overheen te plakken of iets voor te zetten. Geef je kat daarnaast heel veel aandacht telkens als hij aan zijn krabpaal krabt. Je kat leert zo dat het leuk is om de krabpaal te gebruiken.

BEKIJK ALLE KRABPALEN IN ONZE WEBSHOP