Aquariums zijn hartstikke leuk en stralen rust uit in je huis. Het is dus niet gek veel mensen overwegen een aquarium aan te schaffen! Maar wat voor soort aquarium wil je precies? En wat zijn de voor- en nadelen van elk type aquarium? Dit artikel dient als wegwijzer voor zoetwateraquaria. In dit artikel zullen we de belangrijkste punten bespreken bij ieder soort aquarium zodat jij tot de beste keuze kunt komen!

Waarom een wegwijzer voor type aquariums?

Er zijn verschillende soorten aquariums, met allemaal een verschillende uitstraling en kenmerken. Er zit qua verzorging, aanschaf en moeilijkheidsgraad behoorlijk verschil tussen de verschillende type aquaria. Wil je bijvoorbeeld uitsluitend één specifieke soort vis houden? Dan kun je ervoor kiezen om je aquarium puur voor die vissoort in te richten en zijn oorspronkelijke leefomgeving na te bootsen. Dit noem je een biotoop aquarium. Je kunt er echter ook voor kiezen om een aquarium met veel verschillende soorten vissen te houden. In dit geval spreek je van een gezelschapsaquarium.

Er zijn twee hoofdcategorieën als het gaat om zoetwateraquariums; zo heb je koudwateraquariums en tropische aquariums. Onder tropische aquariums vallen nog veel meer soorten aquariums. Over het algemeen kun je je zoetwateraquarium in één van de volgende categorieën indelen:

  • Koudwateraquarium
  • Tropisch aquarium
  • Gezelschapsaquarium
  • Garnalen aquarium
  • Malawi cichliden aquarium
  • Zuid-Amerikaanse cichliden aquarium
  • Discusvissen aquarium
  • Biotoop aquarium
  • Roofvissen aquarium
  • Aquascape
null

Een groot of klein aquarium?

Dit is misschien wel de belangrijkste vraag die je jezelf moet afvragen. Hoeveel ruimte heb je beschikbaar voor je aquarium? Het aquarium moet natuurlijk wel goed te onderhouden zijn en moet aansluiten op het interieur.

De verschillen tussen een groot en een klein aquarium

Zoals hierboven beschreven is het belangrijk dat je aquarium goed in de ruimte past waar je hem neer wilt gaan zetten. De locatie is dus erg belangrijk voor een succesvol aquarium. Klik hier om ons advies te lezen over waar jij het beste je aquarium kunt neerzetten! Er zitten echter ook concrete verschillen tussen kleine en grote aquariums. Deze zullen wij hieronder bespreken!

Onderhoud

Wat zijn de verschillen in onderhoud tussen een klein en een groot aquarium? Allereerst zijn grote aquariums makkelijker en stabieler qua waterwaardes omdat ze een hoger volume aan water bevatten. Hoe meer waterinhoud, hoe langer het duurt voordat de waterwaardes aangetast zijn. Wel is het zo dat een groot aquarium meer oppervlakte heeft en dus ook meer schoonmaakwerk nodig heeft. Daarnaast past er meer water in een groot aquarium, waardoor waterwissels bij een groter aquarium dus groter, en dus intensiever zijn.

null

Nano aquariums

Nano aquariums zijn kleine aquariums met een inhoud van maximaal 30 liter water. Als je nieuw bent in de aquariumhobby kun je de nano-aquariums het beste nog even vermijden tot wanneer je iets meer ervaring hebt.

Visbestand

Als je van te voren onderzoek hebt gedaan naar de vissen die je graag wilt houden is het ook erg belangrijk om te kijken hoeveel ruimte deze vissen nodig hebben. Zo heb je visjes die klein blijven, maar ook vissen die een stuk groter worden. Om problemen te voorkomen moet je aquarium groot genoeg zijn.

Prijs

Ook de prijs die je voor je aquarium wilt uitgeven kan een factor zijn die je koopproces beïnvloed. Grote aquariums zijn niet alleen duurder qua aanschafprijs, maar ook de benodigde apparatuur, waterverbeteraars en levende have kost meer bij grote aquariums.

Koudwateraquarium

Met een koudwateraquarium wordt een aquarium bedoeld dat niet is voorzien van een thermostaat. Het water in je aquarium is dus niet “koud”, maar op kamertemperatuur. Deze aquariums hebben over het algemeen minder apparatuur nodig dan tropische aquariums. Dit zullen wij hieronder toelichten.

 

Om te beginnen is het belangrijk om te kijken wat voor soort vis je kunt houden in een koudwateraquarium. Eigenlijk zijn er maar weinig vissen die het echt goed doen in koud water. Dit houdt in dat deze vissen goed tegen  temperatuurschommelingen kunnen. De bekendste koudwatervissen zijn dan ook goudvissen en sluierstaarten.

Deze vissen worden meestal gehouden door gezinnen met kinderen. Hierbij is men meestal niet geïnteresseerd om het hele aquarium vol te beplanten, maar wil men slechts genoeg planten om de vissen en het aquarium gezond te houden. Het is in dit geval dan ook overbodig om veel geld te spenderen aan prijzige LED-verlichting, CO2-systemen of duur substraat. Bovendien eten goudvissen en sluierstaarten veel soorten waterplanten, waardoor de meeste waterplanten dit gezelschap überhaupt niet zullen overleven.

 

null

Wist je dat?

LED-verlichting je aquarium beter tot zijn recht laat komen? Zo lijken kleuren van vissen en planten intenser onder een goede LED-verlichting.

Goudvissen en sluierstaarten zijn echter wel vissen die groot worden en die het water relatief snel vervuilen. Een krachtig filter is daarom wel aan te raden! Stop je goudvis en sluierstaart het liefste in een zo groot mogelijk aquarium. Als ze te groot worden voor je aquarium kun je deze overplaatsen naar je vijver.

Tropisch aquarium

 

Een tropisch aquarium houdt in dat het aquarium wordt voorzien van een thermostaat. Deze zorgt ervoor dat het water in het aquarium wordt verwarmt tot het de gewenste temperatuur heeft bereikt. Deze stabiele temperatuur is belangrijk voor veel soorten tropische vis die een warmere temperatuur nodig heeft om het goed te doen. Vaak kun je bij tropische aquariums denken aan veel plantjes en fel-gekleurde vissen.

tropisch

Dit houdt dus in dat de verlichting een stuk belangrijker wordt dan bij koudwateraquariums. Ook andere techniek zoals filters, CO2 en plantenvoeding wordt een belangrijk aspect van je aquarium.

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten tropische aquaria. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een gezelschapsaquarium, een garnalenaquarium, een aquascape, een cichlidenaquarium of een biotoop. Deze, en nog andere soorten zoetwateraquariums zullen wij hieronder verder toelichten!

Gezelschapsaquarium

 

De meeste aquariumhouders in Nederland hebben een zogenoemd ‘gezelschapsaquarium’. Dit houdt in dat er veel verschillende soorten vissen in één aquarium gehouden wordt. Het gaat hierbij veelal om kleine aantallen vreedzame vissen bij elkaar te plaatsen. Meestal blijven die vissen die geschikt zijn voor gezelschapsaquaria klein.

Gezelschapsaquarium

Dit soort aquariums zijn vooral geschikt voor mensen die van variatie houden of voor gezinnen met kleine kinderen. Veel verschillende en gekleurde visjes samen geeft dan natuurlijk ook een speels en vibrant uiterlijk aan het aquarium. Enkele bekende soorten vissen die geschikt zijn voor gezelschapsaquariums zijn:

  • Neon tetra / Kardinaal tetra
  • Guppy’s
  • Zwaarddragers
  • Plaatjes
  • Roodneuszalmen
  • Luipaarddanio’s
  • Zebrabarbelen
  • Bijlzalmpjes
  • Black Molly’s
  • Hoogvinkarpers

 

null

Let op!

Vaak worden er te veel vissen gehouden in een aquarium met ernstige gevolgen. Een te grote visbezetting is één van de grootste bedreigingen voor je aquarium, zorg er dus altijd voor dat de visbezetting in je aquarium niet te hoog is en dat je vissen voldoende ruimte hebben om te zwemmen!

Garnalen aquarium

 

Garnalen zijn erg populair en worden vaak in aquariums gehouden. Garnalen hebben ook een tropisch aquarium nodig met veel beplanting. Ook hier is het dus aan te raden om het aquarium met veel natuurlijke materialen zoals hout, steen en planten in te richten. Dit zorgt voor een natuurlijke leefomgeving waardoor je garnalen zich helemaal thuis voelen.

Garnaal

Bovendien dient het hout en de planten als platform waar micro-organismen zich goed kunnen ontwikkelen. Dit dient als ondersteunende voeding voor de garnalen. Garnalen zijn ideale aquariumbewoners omdat ze de hele dag bezig zijn met het schoonmaken van je aquarium. Hierdoor blijft je aquarium in optimale conditie.

Garnalen zijn over het algemeen een stukje gevoeliger voor een verandering in de waterwaardes dan vissen. Het is dan ook belangrijk om de leefomgeving zo constant mogelijk te houden. Je kunt je waterwaardes testen met de 6 in 1 test strips van Tetra. Wil je meer lezen over waterwaardes? Klik dan hier!

null

Osmosewater

Omdat garnalen erg gevoelig zijn voor schommelingen in de waterwaardes, gebruiken veel garnalenhouders een osmoseapparaat om osmosewater te maken. Dit apparaat filtert je kraanwater totdat het bijna puur water is! Wel moet er vervolgens nog GH + toegevoegd worden!

Garnalen zijn erg vriendelijk en kunnen in combinatie met kleinere vissoorten gehouden worden. De combinatie van garnalen en vissen kan wel problemen opleveren wanneer de vissen een ziekte oplopen. Het medicijn dat namelijk bij vissen gebruikt wordt tegen bepaalde ziektes kan schadelijk of gevaarlijk zijn voor je garnalen.

Afrikaanse cichliden aquarium

 

Zoals de naam al impliceert betreft dit aquarium Cichliden uit Afrika. Deze Cichliden komen in 3 verschillende meren voor, namelijk het Malawimeer, het Tanganyikameer en het Victoriameer. Cichliden uit het Malawimeer zijn over het algemeen de meest kleurrijke van de 3.

Malawi

Ook zijn Malawi Cichliden één van de bekendste cichlidensoorten. Dit komt door de grote diversiteit aan patronen en kleuren waarin deze vissen voorkomen. Malawi cichliden komen alléén voor in het Malawimeer en leven in een vrijwel plantloze omgeving waar veel beschutting door stenen te vinden is. Het aquarium hoeft dan ook niet met planten ingericht te worden.

Het royaal gebruik van stenen zullen je Malawi’s op prijs stellen. Ook kan er het beste gebruik gemaakt worden van een fijn of een donker grind op de bodem. Malawi’s vinden het fantastisch om te graven en hier zullen zij dan ook regelmatig mee bezig zijn.

Je kunt echter geen andere soorten plaatsen bij Malawi Cichliden. Een uitzondering op deze regel zijn Pleco’s (Hypostomus plecostomu) uit Zuid-Amerika. Deze helpen mee om je aquarium schoon te houden. Let wel op, want Pleco’s kunnen 60 cm worden. Een alternatief op de Pleco is de Chaetostoma thomsoni.

De meeste soorten Malawi Cichliden gaan jaren mee, het is dus wel een vis die je jarenlang moet verzorgen en waar je eigenlijk geen andere vissen bij kunt zetten. Zorg dus dat je van te voren goed nadenkt over wat voor soort aquarium je wilt. Voor het houden van Malawi cichliden heb je een groot aquarium nodig van minimaal 1 meter. Ook heb je speciaal cichlidenvoer nodig!

null

Toch planten houden?

Er horen eigenlijk geen planten in een bak met Malawi cichliden. Wil je toch planten in je aquarium? Kies dan voor de reuze Vallisneria (Vallisneria Gigantea) of Anubias Nana.

Zuid-Amerikaanse cichliden aquarium

 

Zuid-Amerikaanse cichliden zijn ook erg mooie vissen. Deze vissen zijn vaak erg gevarieerd en kleurrijk. Hoewel de meeste soorten uit Zuid-Amerika redelijk groot worden, zijn er ook kleinere soorten zoals de Cichlasoma salvini, Apistogramma nijsseni, Apistogramma cacatuoides. Zorg er altijd voor dat je aquarium groot genoeg is voor de vissen die je wilt gaan houden.

 

Zuid-Amerikaans aquarium

De precieze grootte van je aquarium is afhankelijk van het soort vis dat je wilt gaan houden. Het is belangrijk om je van te voren goed in te lezen over het soort vis dat je wilt houden zodat je de maximale lengte en het aangeraden aquariumformaat kunt opzoeken.

Typische Zuid-Amerikaanse aquariums maken veel gebruik van verschillende soorten hout, zoals Manzanita hout of Azalea hout (wortelhout). Op de bodem komt een fijn grind of zand. Ook kan er gebruik gemaakt worden van turf zodat er een natuurlijk bruin water ontstaat. Daarnaast kunnen er ook elzenproppen, eikenbladeren of beukenbladeren in het aquarium worden gestopt om de natuurlijke leefomgeving zo veel mogelijk na te bootsen.

Discus aquarium

 

Discusvissen zijn misschien wel de mooiste zoetwatervissen. Deze prachtige schijfvissen zijn een cichlidensoort die voorkomt in Zuid-Amerika en Peru. Discussen bestaan er in verschillende patronen en verschillende kleurcombinaties. Discussen houden echter van een stuk warmer water dan veel andere soorten vissen. Zo hebben Discussen een temperatuur tussen de 28 en 32 graden nodig.

 

Discus

Discusvissen zijn vrij gevoelige vissen die schommelingen in de waterwaardes zeker niet op prijs stellen. Ook hebben ze frequent onderhoud nodig. Bovendien hebben Discussen ook erg de ruimte nodig, een aquarium van minimaal 1,5 meter is dan ook aan te raden. Vaak worden Roodneuszalmpjes of Kardinaal tetra’s gehouden in combinatie met Discussen. Op de bodem worden vaak Corydoras soorten gehouden. Mits je de ruimte en de ervaring hebt om Discussen te houden, heb je zeker een fantastische eye-catcher in jouw huis! Discussen zijn echter geen goede vis voor beginnende aquariumliefhebbers.

 

null

Let op!

Omdat Discussen alleen hoge temperaturen tolereren is het belangrijk dat je van te voren uitzoekt welke planten deze hitte zullen overleven.

Biotoop aquarium

 

Een biotoop is niet concreet één type aquarium. Met een biotoop wordt bedoeld dat je het aquarium op een zo natuurlijke wijze mogelijk inricht voor één bepaalde vissoort of een groep vissen die in hetzelfde gebied leven. Zo kun je bijvoorbeeld een biotoop maken voor Maanvissen uit Zuid-Amerika. Je kunt er vervolgens nog een school met grote Kardinaal tetra’s bij houden.

 

Biotoop

Het aquarium kan dan worden ingericht met planten die ook in het natuurlijke habitat voorkomen. Ook kan er uitbundig gebruik gemaakt worden van hout en inrichtsmaterialen. Ook kan er een turfextract worden toegevoegd om het water donkerder en bruiner te maken.

Roofvissen aquarium

 

Voor wie wat ander wilt dan een standaard aquarium is een roofvissen aquarium een geschikte optie. Roofvissen zijn grote vissen die carnivoor zijn en dus alleen dierlijk voedsel eten. Bekende roofvissen zijn bijvoorbeeld de Roodbuikpiranha (Pygocentrus nattereri), Pauwoogcichliden (Astronotus ocellatus) of de Arowana (Osteoglossidae). Wil je meer lezen over roofvissen in je aquarium? Klik dan hier!

 

Roofvissen kun je uitsluitend bij soortgelijke vissen huisvesten. Hierbij moet ook rekening gehouden worden met de grootte van de vis; kleine exemplaren kunnen gemakkelijk opgegeten worden door grotere vissen. Omdat deze vissen alleen dierlijk eiwit eten, is het belangrijk om een krachtige filter te hebben die het water schoonhoud. Ook heb je voor deze vissen een groot aquarium nodig!

Regelmatig onderhoud en waterwissels zijn ook belangrijk voor aquariums met roofvissen, om de verzuring van het water tegen te gaan.

Aquascape

 

Ook kun je je aquarium inrichten als een aquascape. Dit houdt in dat er je een miniatuur landschap maakt in je aquarium. Het doel van je aquascape is om een zo natuurlijk en realistisch mogelijk aquarium in te richten. Bij een aquascape richt je je voornamelijk op het gebruik van je harde materialen zoals hout en steen, je grind en substraat en je planten. Je vissen zijn in dit geval een toevoeging, maar hier draait het aquarium niet om. Wil je meer lezen over aquascaping? Klik dan hier!

Aquascapes zijn relatief gezien een stuk duurder dan andere aquariums. Dit komt omdat er veel techniek van hoge kwaliteit nodig is. Zo is een goede kwaliteit LED-verlichting, CO2, een professioneel substraat en ruime hoeveelheden aan hout en steen nodig. Aquascapes vergen nauwkeurig onderhoud en veel aandacht. Aquascaping kan beter gedaan worden voor mensen met ervaring in de aquariumhobby.

BEKIJK ALLE AQUARIUMS IN ONZE WEBSHOP