Er bestaan veel verschillende soorten scholenvisjes voor in je tropische aquarium. Niet alle soorten scholenvisjes zijn voor ieder aquarium even geschikt, gelukkig zijn er wel een aantal soorten die zich in bijna ieder aquarium thuis voelen! In dit artikel geven we je onze top 5 scholenvisjes!
Wat zijn scholenvisjes?
Scholenvisjes zijn visjes die van nature in een school voorkomen. Een school is een groep dezelfde vissen die samen leeft. Een kenmerk van een school vissen is dat deze dicht bij elkaar zwemmen en hun bewegingen en gedrag spiegelen. Als het ware beweegt een school vissen samen als één vis.
Nu we weten wat een scholenvis is, kunnen we kijken hoe we het aquarium het beste kunnen nabootsen voor deze vissen. De meeste soorten scholenvisjes in het tropische aquarium zijn over het algemeen vrij vreedzaam en kunnen bij de meeste andere soorten vissen gehouden worden. Alle vissen die in dit artikel genoemd worden zijn geschikt voor tropische aquariums die zijn voorzien van een thermostaat. Ook zijn de vissen die in dit artikel behandeld worden vriendelijk tegenover de meeste andere vissoorten. In dit artikel bespreken we de volgende 5 scholenvissen:
- Kardinaal tetra’s
- Kegelvlekbarbelen
- Roodneuzalmen
- Marmerbijlzalmen
- Sherry barbelen
Kardinaal Tetra’s (Paracheirodon axelrodi)
Kardinaal tetra’s zijn misschien wel het meest bekend van de tropische scholenvisjes. De kenmerkende kleurcombinatie van blauw en rood is dan ook erg karakteristiek. Dit is niet zo gek ook, want Kardinaal tetra’s zijn makkelijke vissen die niet veel eisen stellen aan hun verzorging. Kardinaal tetra’s zijn geschikt voor zowel kleine, als grote aquariums en kunnen een maximale lengte van 4 cm bereiken.
Deze visjes zijn erg geliefd onder de mensen die van lekker veel kleur houden in hun aquarium. Kardinaal tetra’s zijn erg vriendelijk en zullen bijna alle vissen tolereren. Ook kunnen deze vissen goed gehouden worden in combinatie met de Siamese Kempvis (Betta Splendens). Ook zie je Kardinaal Tetra’s vaak bij een biotoopaquarium met Discusvissen of Maanvissen.
Je kunt Kardinaal Tetra’s houden in een aquarium met minimaal 30 liter water. In dit geval raden wij aan slechts enkele exemplaren aan te schaffen om overbezetting te voorkomen. Voor een aquarium van 30 liter zou je een schooltje van 6 – 8 visjes kunnen nemen. Heb je een groter aquarium? Dan kun je er uiteraard meer houden. In een aquarium met een lengte van 60 cm kun je je schooltje gemakkelijk uitbreiden tot 30 exemplaren.
Je voert je Kardinaal Tetra’s met een standaard tropische vlok zoals TetraMin. Dit is een volledig visvoer dat speciaal is gemaakt voor tropische vissen. Ook raden wij aan om regelmatig diepvriesvoer aan te bieden in de vorm van muggenlarven, artemia of watervlooien. Hierdoor zullen de kleuren mooi fel blijven en zullen de visjes een gezond uiterlijk houden.
Kardinaal Tetra’s zijn echter wel gevoelig voor de visziekte Witte Stip. Het is dus belangrijk om aandacht te schenken aan de waterwaardes. De waterwaardes moeten dan ook zo constant en goed mogelijk gehouden worden. Dit kun je o.a. doen door een krachtige filter en veel planten. Je kunt je waterwaardes gemakkelijk en snel meten met de 6 in 1 teststrips van Tetra.
Kegelvlekbarbelen (Trigonostigma heteromorpha)
Kegelvlekbarbelen zijn visjes met een majestueus uiterlijk. De zalmachtige kleur en de zwarte kegel op de zijkant van het lichaam maken de visjes zeer aantrekkelijke aquariumbewoners. Kegelvlekbarbelen kunnen een lengte van maximaal 5 cm bereiken en houden van genoeg ruimte. Het is daarom ook belangrijk om Kegelvlekbarbelen niet in een te klein aquarium te houden.
Wij raden aan om een aquarium van minimaal 60 cm aan te schaffen als je deze visjes wilt gaan houden. Je kunt het beste minimaal een schooltje van 6 exemplaren houden. Uiteraard is het hierbij belangrijk om rekening te houden met de grootte van het aquarium, het aantal andere vissoorten in het aquarium en het aantal planten. In een aquarium van 60 cm kun je een schooltje van 10 exemplaren houden.
Kegelvlekbarbelen zijn vriendelijke vissen die prima in combinatie met de meeste andere vissoorten gehouden kunnen worden. Kegelvlekbarbelen eten tropische vlokken, diepvriesvoer en levend voer.
Roodneuszalmen (Hemigrammus rhodostomus)
Roodneuszalmen zijn vriendelijke visjes die goed in een school zwemmen. Kenmerkend aan roodneuszalmen zijn de intensief rode kop en het zilveren lichaam. Roodneuszalmen worden zo’n 5 – 6 cm lang en houden van voldoende zwemruimte. Het is daarom belangrijk om minimaal een aquarium van 80 cm aan te schaffen om deze visjes te houden.
Ook voor de roodneuszalm geldt dat hoe meer exemplaren de school bevat, hoe aangenamer hij zich zal voelen. Uiteraard moet overbezetting voorkomen worden.
Roodneuszalmen tolereren hoge temperaturen, waardoor de karakteristieke rode kop of rode neus intensief rood zal kleuren. Vandaar dat roodneuszalmen vaak in combinatie gehouden worden met Discusvissen. Deze vissen hebben namelijk een hoge temperatuur nodig tussen de 28 en 32 graden Celsius.
Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig diepvriesvoer of levend voer aan te bieden, want bij onvoldoende variatie in het voer zal de rode neus een doffe uitstraling krijgen.
Het aquarium kan het beste ingericht worden met veel planten en veel schaduwrijke gebieden. Inrichtingsmaterialen zoals spiderwood en driftwood helpen mee om het natuurlijke habitat na te bootsen. Ook kan er gebruik gemaakt worden van oppervlakteplantjes. Deze helpen mee om schaduw te creëren en zorgen voor minder stress.
Marmerbijlzalmen (Carnegiella strigata)
Marmerbijlzalmen zijn één van de vissen in dit artikel met een wat aparter uiterlijk. De ronde en platte vorm van de vis in combinatie met de tekening op het lichaam geeft een verfrissende uitstraling in het aquarium. Naast het aparte uiterlijk, verschilt deze vis ook in de waterlaag waar hij zwemt. Hij zwemt namelijk op de bovenste waterlaag, oftewel aan het wateroppervlakte. Deze eigenschap geeft de mogelijkheid om gebruik te maken van de verschillende waterlagen.
Marmerbijlzalmen worden zo’n 5 cm lang en hebben minimaal een aquarium van 60 cm nodig. Het is hierbij belangrijk om voldoende zwemruimte aanwezig te hebben. Daarnaast stellen ze beplanting op prijs. Met name oppervlakteplantjes wordt door de bijlzalm geapprecieerd.
Net als vrijwel alle andere soorten tropische vis, voer je de Bijlzalm met een reguliere tropische vlokvoeding zoals Tetramin. Zorg wel dat je het waterniveau van je aquarium niet te hoog hebt staan, hierdoor kan je Bijlzalm zich verwonden aan de aquariumkap tijdens het eten.
Bijlzalmen zullen zich bij stress terugtrekken in de middelste waterlagen tussen de beplanting. Voornamelijk wanneer men de Bijlzalmen net voor het eerst in een aquarium heeft geplaatst, zullen ze zich verschuilen. Omdat Bijlzalmen snel gestrest kunnen raken, zijn ze vatbaar voor visziektes. Het is daarom ook aan te raden om de vissen niet bij te drukke medebewoners te plaatsen. Het beste kunnen Regenboogzalmen, Siamese Algeneters en grote vissen vermeden worden.
Sherry barbelen (Puntius titteya)
De laatste vis die we in dit artikel zullen toelichten is de Sherrybarbeel. Sherrybarbelen worden ook wel Cherrybarbelen genoemd. Sherry barbelen zijn een leuk scholenvisje die in kleur varieert van goud/oranje naar felrood. Over het algemeen zijn de mannen vaak intensiever rood van kleur. Ook hebben ze een zwarte streep over de lengte van hun lichaam.
Sherrybarbelen worden zo’n 4 cm lang en kunnen het beste in een schooltje in een aquarium van 60 cm gehouden worden. Ze houden van dichte beplanting met natuurlijke inrichtsmaterialen zoals hout. Op de bodem kan het beste gebruik gemaakt worden van een donker grind. Dit zorgt ervoor dat de kleuren van de Sherrybarbeel goed tot zijn recht komen.
Sherry barbelen kunnen prima met een droogvoer zoals Tetramin gevoerd worden, maar het is wel aan te raden om dit af te wisselen met diepvriesvoer en levend voer. Ook houdt de Sherry barbeel van plantaardig voedsel. Je kunt dus het beste af en toe een algenetertablet voeren om een zo compleet mogelijk dieet aan te bieden.
Twijfel je nog over wat voor soort aquarium je het beste kunt nemen? Klik hier om onze aquarium wegwijzer te bekijken. Hierin leggen we de voor- en nadelen van ieder soort tropisch water aquarium uit!