Ken je dat? Je kat is ziek en moet medicijnen hebben. Of je moet je kat ontwormen. De eerste dag lukt het je nog de kat te besluipen en de pil in zijn bekje te stoppen. De tweede dag hoef je het potje met pillen maar te pakken of de kat schiet al weg. Je bent niet de enige die het lastig vindt om een pil te geven aan je kat. In de praktijk komen we veel mensen tegen die het moeilijk vinden hun kat medicatie te geven en ook regelmatig hierbij gebeten en gekrabd worden. De hoogste tijd dus voor een gebruiksaanwijzing medicijnen geven aan je kat!
Rustig tabletten geven aan je kat
Katten hebben allemaal hun eigen karakter en de ene kat is van nature veel gemakkelijker te hanteren dan de ander. Toch is ook een moeilijke kat goed te leren dat medicatie innemen best wel meevalt. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is een kat heel goed te trainen, als dit maar op een manier gebeurt die door de kat als prettig wordt ervaren. Door een kat te trainen in de handelingen die horen bij pillen geven kan ook een moeilijke kat veranderd worden in een makkelijke kat.
- Kies een rustige plek, weg van lawaai en andere huisdieren. Leg alles van te voren klaar op de plek waar je de kat zijn medicijnen wilt geven: de medicatie, spuitje met water, deken en niet te vergeten de belong: lekkere kattensnacks!
- Loop dan rustig naar de kat toe of lok hem naar je toe met wat lekkere snacks en draag de kat naar de plek waar de tablet e.d. klaarliggen. Hoe rustiger je bent bij het hanteren van je kat, hoe groter de kans dat je succes hebt met het toedienen van medicatie.
- Beweeg rustig en kalm, maar wel doortastend. Praat vriendelijk en met een lage stem tegen de kat terwijl je bezig bent en aai en prijs de kat na het doorslikken van de pil.
- Als je kat de neiging heeft medicatie uit te spugen en niet gemakkelijk opnieuw te pakken is, kies dan een niet te grote, afgesloten kamer uit om de kat medicatie te geven. Dit maakt het net wat gemakkelijker om de pil terug te vinden en de kat opnieuw te pakken.
- Als je kat wel eens medicatie uitspuugt of je wilt de ‘fop de kat’ methodes proberen, vraag dan een paar extra tabletjes mee als reserve bij de dierenarts. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld in het weekend met een onafgemaakte antibioticakuur zit, doordat de kat een paar tabletten heeft uitgespuugd voor ze doorgeslikt waren. Natte, al uit elkaar vallende tabletjes zijn vaak een drama om nog naar binnen te krijgen bij de kat, beter kun je dan een nieuw tabletje pakken.
Manieren om je kat medicijnen toe te dienen
Er zijn meerdere manieren om de kat medicijnen toe te dienen, afhankelijk van de manier waarop de kat reageert als je dit doet. De verschillende manieren om medicatie toe te dienen:
De ‘fop de kat’ methodes: werkt het best bij gulzige katten, die dol zijn op eten.
- Verstop de pil in wat leverpastei, smeerkaas, malt-soft pasta of desnoods pindakaas, als het maar kleverig is en je kat het lekker vindt.
- Neem wat leverpastei, maak er een balletje van, stop de pil er middenin en leg dit ca. 15 minuten voor je het aan de kat wilt geven in de diepvriezer. Het balletje wordt een beetje hard en door de kou zal het tabletje minder smaak hebben en daardoor laten sommige katten zich foppen.
De niet te foppen kat: voor al die andere katten, die voor ieder vreemd luchtje of smaakje meteen hun neus ophalen.
- Plaats de kat op een stevig oppervlak (bijvoorbeeld een tafel of het aanrecht), waarbij de kat niet naar achteren moet kunnen lopen, dus bij voorkeur met een hoek meteen achter de kat.
- Of: Ga op je knieën zitten, draai de kat zo dat deze met de achterkant naar je toe zit en hou de kat met 1 hand vast terwijl je de kat tussen je benen vasthoudt. Of: Laat iemand anders de kat, vanaf de achterkant bij de voorpoten (net boven de ellebogen) en borst vasthouden en rustig houden terwijl je de medicatie geeft.
- Of: Wikkel de kat in een deken of dikke handdoek en zorg ervoor dat alle pootjes van de kat erin zitten en alleen het kopje er uit steekt. Let op: loop niet met de deken of handdoek naar de kat. Deze zal al snel het verband tussen de deken/handdoek en het geven van de pil leggen en de benen nemen. Til in plaats daarvan de kat op en draag deze naar de handdoek of deken, die je al ruim van te voren op de gewenste plaats voor het geven van de pil hebt klaargelegd en wikkel deze dan rustig om de kat heen.
- Met je ene hand (ben je rechtshandig gebruik je linkerhand hiervoor, ben je linkshandig gebruik dan je rechterhand) pak je de bovenkant van de kop goed vast, met je duim aan één kant en de rest van de vingers aan de andere kant en til je de kop wat naar achteren zodat de kat naar boven kijkt. Vaak gaat het bekje dan vanzelf al wat open, zo niet duw dan met de duim en wijsvinger of middelvinger van deze hand in de hoekjes van het bekje om deze wat te openen. Terwijl je met je ene hand de kop blijft vasthouden, neem je de pil tussen de duim en wijsvinger van de andere hand, duw je eventueel met je ringvinger of pink op de voortandjes van de onderkaak om deze nog wat verder te openen en leg je de pil zover mogelijk achter op de tong. Hoe verder naar achteren je deze plaatst, hoe kleiner de kans dat de kat hem uitspuugt. Let op dat je de pil niet onder de tong of in de wangholte plaatst. Stop je vingers ook niet te ver in de bek van de kat, want dan kan hij gaan kokhalzen waardoor er kans is dat de pil weer uitgespuugd wordt.
- Heeft de kat de neiging de bek te sluiten tijdens het geven van de medicatie, duw dan zachtjes de mondhoeken van de kat nog wat verder naar binnen om je vingers te beschermen.
- Sluit meteen na het geven van de pil de bek van de kat, blijf de kop wat achterover houden en strijk over de keel tot je voelt of ziet dat de kat slikt. Let op de kop wel goed vast houden, maar niet strakker dan nodig is! Als de kat weigert te slikken kan zachtjes op de neus blazen of even wrijven tegen de neus helpen, dit stimuleert de slikreflex.
Pillen verstoppen voor je kat
De Easy Pill is een lekkere snack waar je tabletten in kunt verstoppen. Zo wordt een pil gemakkelijk opgegeten door je kat. Hebben tabletjes een vieze smaak of vallen ze snel uit elkaar, verstop ze dan in een gelatinecapsule (lege capsules zijn verkrijgbaar bij de apotheek). Smeer eventueel wat boter aan de buitenzijde van de capsule of maak deze even vochtig, zodat deze nog gemakkelijker naar binnen glijdt.
De pil eerst verstoppen in iets kleverigs, zoals leverpastei en dan pas toedienen helpt bij sommige katten ook om het slikken te vergemakkelijken. Ook kun je de Easypill proberen, een speciaal snoepje waarin je een tablet kunt verstoppen zodat je kat hem gemakkelijk op eet. Is het erg lastig de pil diep genoeg in de bek van de kat te krijgen, koop dan een zogenaamde pillenschieter. Pillenschieters zijn o.a. verkrijgbaar bij de dierenarts en zijn ook verkrijgbaar in een versie waar je eerst wat water in zuigt, zodat je de volgende stap kunt overslaan.
Na het geven van een pil
Het is altijd goed iets te eten of te drinken te geven na het geven van een pil. Dit voorkomt dat deze blijft ‘hangen’ in de keel/slokdarm. Sommige katten willen niets eten na het geven van een pil of dit mag niet bij de soort medicatie. Bij dit soort katten spuit je dan met een plastic spuitje ca. 1 cc water in de bek, schuin naar achteren (nooit recht naar achteren spuiten!). Spuitjes zijn verkrijgbaar bij de dierenarts, maar ook een apotheek verkoopt deze.
Laat de kat niet meteen los, maar hou deze nog even vast terwijl je deze prijst en aait voor het slikken van de pil, geef haar ook meteen na het geven van de pil iets lekkers als beloning (hoe sneller na het geven van de pil, hoe meer het positieve gevoel van de beloning aan het pil geven wordt gekoppeld).
Let op: Zet de kat niet op je schoot tijdens het toedienen van medicatie, want als deze gaat tegenstribbelen worden je hele benen opengekrabd!
Oefenen met je kat
Oefen met je kat regelmatig het openen van het bekje en vastgehouden worden voor controle. Dit scheelt een hoop stress op momenten dat de kat medicijnen in moet nemen of gebitscontrole heeft!
Dingen die je kunt doen als training als de kat bij je op schoot zit of als je deze aait:
– Even bekje openen en meteen daarna belonen.
– Even lippen optillen en meteen daarna belonen.
Beter vaak kort oefenen dan minder vaak en te lang. Training moet altijd positief eindigen. Dus niet zo lang door gaan dat de kat geïrriteerd raakt, want dan bereik je juist het tegenovergestelde: een kat die een hekel krijgt aan mensen die aan zijn bekje zitten!
Geef je je kat regelmatig kattensnoepjes, neem deze dan op in de training:
De poes bij je roepen – bekje bekijken / openen – snoepje geven.
Je zult versteld staan hoe snel je kat er aan went en hoe veel minder moeite het voortaan kost de kat een pil of andere medicatie te geven!
© Maggie Ruitenberg, kattenexpert www.kattengedrag.com