De bekende bioloog Midas Dekkers heeft ooit gezegd: “Honden spreken Duits, maar katten spreken Frans”. Hiermee bedoelde hij dat katten een subtiele taal hebben. Een hond laat duidelijk zien hoe hij zich voelt en wat hij vindt. Dit doet hij door middel van grommen, blaffen, springen, spelen of kwispelen. Een kat doet dit op een veel subtielere manier. Om katten te begrijpen, zal je echt je best moeten doen. In dit artikel lees je over hoe een kat communiceert en hoe hij voornamelijk met zijn staart communiceert.
Katten hebben verschillende manieren waarop ze kunnen communiceren. Zo kunnen ze kopjes geven met een staart recht omhoog en lief miauwen op het moment dat ze kattenvoer krijgen of als ze zin hebben in lekkere kattensnacks.
Ogen zijn ook erg belangrijk bij de communicatie van katten. Dit geldt vooral in de communicatie naar elkaar. Als katten elkaar tegenkomen, kunnen ze de andere kant op kijken, dan laten ze merken dat ze niet geïnteresseerd zijn. Als katten met hun ogen knipperen, dan laten ze zien dat ze aardig zijn, ze willen wel contact, maar geen ruzie.
Elkaar strak in de ogen aan kijken is een agressief teken, vaak is het gevolg hiervan een vechtpartij. In de communicatie tussen katten en mensen is het belangrijk dat hier rekening mee gehouden wordt.
Wat zegt de staart van jouw kat?
De staart van katten geeft de duidelijkste signalen weer over hoe een kat zich voelt. Er zijn veel verschillende houdingen van de staart. Hieronder hebben we een paar voorbeelden:
- Als de staart in een boog naar beneden hangt, met een opgericht puntje. Dan is de kat tevreden en ontspannen.
- Als de staart in een grote boog omhoog staat, dan is de kat nieuwsgierig en alert.
- Als de staart hevig heen en weer beweegt, dan is de kat boos of gestrest.
- Als de staart recht omhoog staat met het puntje recht opgericht dan is de kat vaak tevreden en vrolijk.
- Als de staart recht omhoog staat met de haren overeind, dan toont de kat agressie.
- Als de staart in een boog omhoog staat, met alle haren overeind, dan is de kat in een verdedigende houding. Dat de kat een aanval doet is niet uitgesloten.
- Als de staart naar beneden hangt met alle haren overeind, dan is de kat ergens van geschrokken!
- Als de staart naar beneden hangt of zelfs tussen zijn achterpoten dan is de kat verslagen.
- Als de staart omhoog steekt met alle haren overeind, katten krijgen dan een dikke staart. Dan zijn katten aan het spelen.
- Als alleen het puntje van de staart af en toe beweegt, zijn katten in gedachten
- Als het puntje van de staart sneller beweegt, is de kat geïrriteerd
- Als de staart opzij gehouden wordt, dan is de kat verlegen of krols.
Je kat blijft in balans door zijn staart
De staart van katten is niet alleen belangrijk als communicatiemiddel maar ook om in balans te blijven. Daarom houden katten tijdens de jacht hun staart strak naar achteren, totdat hij overgaat op de aanval en de kat balans nodig heeft.
Zo is de kat er zeker van dat de staart nergens achter blijft haken en dat hij zichzelf niet verraadt bij zijn prooi. Pas op het laatst bij de sprong naar de prooi gaat de staart omhoog. Aan het bewegen of trillen van de staart kan je zien hoe geconcentreerd de kat is op zijn prooi of op een kattenspeeltje. Let maar eens op wanneer je kat in de vensterbank zit en een vogel of andere prooi buiten in de gaten houdt.
Waarom “kwispelt” mijn kat?
Wanneer een kat ontspannen is maar zichzelf voorbereidt op lichamelijke inspanning laat hij zijn staart heen weer zwiepen. De kat zit hierbij vaak in een ambivalente fase. Hoe alerter en emotioneler de kat wordt, hoe sneller de kat met zijn staart zal gaan zwiepen. Het kan beginnen met alleen het puntje van de staart tot het ferm heen en weer zwiepen van de hele staart.
Om je kat te kunnen begrijpen, wat je kat zegt, moet je niet alleen naar de staart kijken, maar ook rekening houden met de omgeving van de kat en wat er met de kat op dat moment gebeurd.