Menu

Een kat communiceert niet alleen door te miauwen. Ook met haar lichaam, haar lichaamshouding en bepaalde gezichtsuitdrukkingen kan jouw kat je een hoop vertellen over hoe zij zich voelt. Hoe kun je jouw kat beter begrijpen door de lichaamstaal te herkennen? Dat lees je in deze blog!

Lichaamstaal van een kat

Je kat is blij en tevreden als de oren rechtop naar voren gericht staan. De staart staat losjes rechtop, eventueel met een kleine knik in de bovenkant. Als je kat zich spontaan op de rug rolt, is ze relaxt en op haar gemak.

Knipogende kat

Wil je jouw kat geruststellen? Ga dan eens op een afstandje voor haar zitten en knijp zachtjes een aantal keer achter elkaar je ogen dicht. Knipogen in kattentaal betekent: ‘Ik heb geen kwaad in de zin, de kust is veilig’. Dikke kans dat je een knipoog terugkrijgt van je kat!

Angstig en onrustig

Als jouw kat haar oren gespitst naar buiten gedraaid heeft, dan is ze minder op haar gemak. Meestal gaat dan ook het puntje van haar staart op en neer. Liggen de oren plat tegen haar hoofd, dan is ze echt boos of angstig en kan ze zich willen verdedigen.

Betekenis kopjes geven

Als je kat of kitten je kopjes komt geven is dit natuurlijk ontzettend schattig. Maar is het alleen lief bedoeld, of zit er een andere reden achter haar ‘kroelgedrag’?

Door kopjes te geven, markeert je kat haar territorium. Bij haar oren en mondhoeken zitten kleine kliertjes die een geurstof afgeven. Daarmee laat zij haar omgeving weten: “Hier ben ik”. Daarom strijkt een kat ook langs deurposten of stoelpoten. Krabben heeft hetzelfde doel.

Door jou kopjes te geven zegt je kat dus eigenlijk: ‘Jij bent van mij!’

Sproeien

Zie je jouw kat met een rechtopstaande, dikke en trillende staart ergens langslopen, dan is de kans groot dat ze sproeit. Ze markeert dan haar territorium met een beetje urine. Dit komt vaker voor als er andere katten in de buurt zijn.

null

Wist je dat?

De staart van katten geeft de duidelijkste signalen weer over hoe een kat zich voelt. Er zijn veel verschillende houdingen van de staart. Vind ze hier allemaal!