Menu

Als je hond zich niet lekker voelt, kan hij dit niet vertellen. Maar als baasje ken je je hond natuurlijk door en door, en zal je het merken als je hond zich anders gedraagt dan normaal. Niet iedere hond laat dit even goed merken, maar er zijn wel een heleboel symptomen waar je op kunt letten!

null

Gedrag

Als baasje kun je soms aan het gedrag van je hond merken dat hij zich niet lekker voelt, of gewoonweg ziek is. Als je hond zijn mand niet uit wil komen, zijn eten laat staan, minder enthousiast reageert wanneer je thuiskomt, of geen zin meer heeft om te spelen. Het kan natuurlijk zijn dat je huisdier zich een dagje niet lekker voelt, dan is het niet nodig om direct naar de dierenarts te gaan. Maar; hou wel goed in de gaten dat hij zich na één of twee dagen wel weer zoals normaal gaat gedragen.

Wanneer moet je ingrijpen?

Soms is het heel duidelijk dat er iets mis is met je hond, en weet je precies wat je moet doen. Als je hond ouder wordt, sluipen de ‘ouderdomskwaaltjes’ er soms in; je hond ligt vaker in zijn mand, slaapt meer en zal zich misschien wat anders gaan gedragen. Dit hoort allemaal bij het ouder worden. Natuurlijk kun je, als je de symptomen niet vertrouwt, een afspraak maken bij je dierenarts om dit te bespreken. Maar, als je hond zich plotseling anders gaat gedragen, en zich bijvoorbeeld binnen een paar uur opeens ziek gaat gedragen, dan is het noodzakelijk om toch snel actie te ondernemen.

Herken de symptomen

Hoe weet je nou of je hond zich eventjes niet zo lekker voelt, of echt ziek is? Je kunt dit aan de hand van het herkennen van een aantal symptomen gemakkelijk zien. Een aantal symptomen, zoals braken, janken en diarree zijn natuurlijk kenmerkend voor een ziek dier. Het is belangrijk dat je de gewoontes en het gedrag van je hond kent, zodat je in kunt grijpen als er sprake is van een noodgeval.
Als je hond één van de volgende symptomen vertoont; ga dan direct naar je dierenarts!

Aanhoudend braken, bloed in het braaksel of kokhalzen wijzen erop dat je er iets niet goed is met je hond. Het kan zijn dat je hond iets verkeerds heeft gegeten (vergiftigd voedsel of voedsel wat over datum is), of dat er iets niet goed zit in zijn maag-darmkanaal. Kokhalzen kan wijzen op een maagtorsie. Een maagtorsie komt vooral voor bij grote rassen die net hebben gegeten en dan te snel gaan bewegen. Je ziet dan ook, naast het kokhalzen, dat de buik van je hond opeens veel boller is. Dit komt doordat de maag ‘draait’. Als je hond een maagtorsie heeft, zal hij snel achteruit gaan en dien je direct naar de dierenarts te gaan; je hond kan overlijden aan de gevolgen van een maagtorsie.

Als je hond opeens meer of minder gaat eten of drinken, kan dit ook wijzen op een aandoening. Zo kan veel drinken en veel plassen wijzen op diabetes, of een probleem met de nieren. Als je hond in een korte tijd veel gewicht verliest, en hetzelfde of meer eet dan normaal, kan er sprake zijn van hart-, darm- of leverproblemen.

Als er bloed bij de ontlasting of urine zit, kan je hond ernstig ziek zijn. Ook kan er sprake zijn van een (inwendige) verwonding. Als je hond problemen heeft met plassen, kan dit bijvoorbeeld duiden op een nierziekte, infectie of vergiftiging.
Heeft je hond diarree? Dit kan wijzen op een infectie, vergiftiging, inwendige verwondingen of darmaandoeningen.

Als je hond moeite heeft met ademhalen, constant hijgt of het benauwd heeft, kan het zijn dat je dier een voorwerp (bijvoorbeeld een stok) heeft ingeslikt. De stok kan in de luchtpijp geschoten zijn waardoor je dier amper lucht krijgt. Ook kan een moeilijke ademhaling duiden op hart- of longproblemen.

Als je hond opeens verward is, wankelt of steeds in elkaar zakt, kan dit wijzen op hartproblemen, een te hoge bloeddruk, een hersenaandoening of stoornissen in de hormonen.

Als je hond verzwakt raakt, verlammingsverschijnselen vertoont, dan kan het zijn dat zijn coördinatie is verstoord. Het kan zijn dat je hond gewoon is, een infectie heeft of een hartprobleem.

Begint je hond plotseling met janken of piepen? Dat doet hij niet zomaar, dan heeft hij veel pijn en is er waarschijnlijk echt iets niet goed met hem.

null

Tip van de Vets Place dierenarts!

Als jouw hond last heeft van bovenstaande symptomen, kun je het beste meteen naar een dierenarts gaan. Het leven van je hond kan gered worden doordat je snel handelt. Mocht je twijfelen of er sprake is van een noodgeval, bel dan even met je dierenarts om het te bespreken. De dierenarts kan je dan vertellen wat je het beste kunt doen.