Bijna iedereen poetst zijn eigen tanden minimaal 2 x per dag, dat vinden we heel gewoon. Maar bijna niemand poetst de tanden van zijn kat, laat staan dagelijks! De verzorging van het gebit van je kat is net zo belangrijk als dat van jezelf. Regelmatig poetsen voorkomt onder andere een stinkende adem, gebitsproblemen en de bijbehorende hoge dierenartskosten. Een gezond gebit bevat geen tandsteen en het tandvlees rond de tanden is schoon en goed doorbloed.

Stappenplan om de tanden te poetsen bij je kat

Begin met het kiezen van een vaste tijd voor het tandenpoetsen, op een moment van de dag dat jou het best uitkomt. Mooi zou zijn als het na het eten is, maar het is ook goed als je het omgekeerd doet: eerst tandenpoetsen en dan eten, zodat het eten als beloning, na het tanden poetsen, wordt ingezet.

Wat heb je precies nodig?

  • Voor iedere kat een eigen tandenborstel, zodat er geen infecties van de ene op de andere kat overgebracht worden.
  • Een tube tandpasta speciaal voor katten. Deze schuimt niet en bevat geen fluoride zoals de tandpasta voor mensen. Ook heeft deze een smaak die beter geaccepteerd wordt door katten, zoals kip- of vissmaak. Geef geen humane tandpasta, dit is namelijk giftig voor katten! Lees hier meer over giftige stoffen voor katten.

En dan aan de slag:

De eerste paar dagen is het vooral belangrijk om je kat te laten wennen aan de tandpasta, door wat tandpasta op je vinger voor te houden. Sommige katten zullen het meteen lekker vinden, terwijl anderen in het begin wat zullen moeten wennen aan de smaak. Als de kat het niet zelf van de vinger likt, smeer dan een beetje op de neus, lip of op het pootje van de kat. Als hij het eenmaal geproefd heeft zal hij het waarschijnlijk ook wel van je vinger willen likken.

Maak jezelf ook vertrouwd met hoe je de kat gaat vasthouden tijdens het tandenpoetsen. Om te voorkomen dat de kat er meteen een hekel aan krijgt, kun je dit het best oefenen als de kat slaperig is. Oefen meerdere malen per dag als dat mogelijk is.

null

De beste houding

De beste houding om de kat vast te houden is meestal met de achterkant van de kat naar je toe. Zo heb je betere controle over de kat.

Houding van je kat

Plaats de palm van je gespreide hand op de boven- of achterzijde van de kop en gebruik je duim en middelvinger aan weerszijden van de kop onder de ogen. Houd de wijsvinger omhoog, zodat de ogen niet bedekt worden. Trek voorzichtig de kop van de kat een stukje naar boven en gebruik je duim om rustig de bovenlip van de kat iets naar boven te schuiven. Gebruik je andere duim om de onderlip van de kat wat naar beneden te schuiven. Op deze manier kun je goed het gebit aan één kant bekijken.

Herhaal een aantal dagen het optrekken van de bovenlip, maar gebruik nu je andere hand om wat tandpasta op een gaasje of een niet pluizend wattenschijfje over de tanden te wrijven in een ronddraaiende beweging. Begin met de achterste kiezen, deze zijn lastig te bereiken en het meest belangrijk om ze goed te poetsen. Ze zijn meestal ook minder gevoelig dan de voortanden.

Werk zo langzaam naar voren, zodat je uiteindelijk de hoektanden bereikt. Als de kat het poetsen probeert te verhinderen met zijn poten, dan kan het beter zijn je te laten helpen door iemand die de voorpoten vast houdt of je kunt de kat in een grote handdoek wikkelen. Dit zijn wel noodoplossingen en het is veel beter om de kat te wennen aan het aanraken van het bekje door de eerste stappen vaak en kort te herhalen, totdat de kat aan de volgende stap toe is.

Vingerborstel

In deze fase kan het zijn dat je het ook makkelijker vindt een vingerborstel te gebruiken. Dit kan soms een goede tussenstap zijn op weg naar de tandenborstel, die toch weer anders aanvoelt door de haren. Anderzijds is het met een vingerborstel veel moeilijker de achterste kiezen te bereiken, dit kunnen katten minder prettig vinden dan een “gewone” tandenborstel voor katten. De kans dat je gebeten wordt is met een vingerborstel ook een stuk groter, dit kan ook een reden zijn om deze niet te gebruiken.

Tandenborstel

De laatste stap is het gebruik van de tandenborstel voor katten. Dit werkt hetzelfde als bij het gaasje: beweeg de tandenborstel in kleine ronddraaiende bewegingen en begin met de achterste kiezen. Begin met maar ca. 10 seconden borstelen aan iedere zijde en voer dit in de loop van de dagen op naar ca. 30, 45 seconden per kant. Als je voor het eerst begint met het borstelen van het gebit, dan kan het tandvlees een beetje gaan bloeden. Dit is normaal en als je regelmatig borstelt zal dit bloeden stoppen, omdat het tandvlees gezonder wordt.

null

Langzaam wennen

Als je vindt dat een paar dagen voor iedere fase te snel is voor de kat neem dan gerust langer de tijd. Iedere kat is verschillend en de ene kat went sneller aan het tandenpoetsen dan de andere.

Maak het leuk!

Het belangrijkste is dat het tandenpoetsen ook door de kat als iets plezierigs wordt ervaren, om deze reden is het ook heel belangrijk meteen na het tandenpoetsen de kat te belonen met iets wat hij lekker vindt of door te spelen met het favoriete speeltje van je kat.

Assortiment

Bij Pets Place verkopen we kattensnacks en speeltjes die helpen het gebit gezond te houden, zoals Whiskas Dentabites of de snacks van Bogadent.

BEKIJK HIER ALLES VOOR DE GEBITSVERZORGING VAN JE KAT