Wist je dat veel stoffen giftig zijn voor jouw hond of kat? Jaarlijks overlijden er honderden dieren na een hapje of een likje van iets giftigs. Dit doen honden of katten uit verleiding, nieuwsgierigheid of verveling. Dit artikel geeft je tips en tricks wanneer jouw hond of kat iets giftigs eet, want waar kunnen ze nu eigenlijk zo slecht tegen?
Hulp bij vergiftiging
Het kan nog wel eens spannend zijn als je dier iets heeft gegeten wat giftig is. Welke stoffen giftig zijn voor jouw kat of hond, lees je verderop in dit artikel. Bij een vergiftiging is het belangrijk om rustig te blijven en direct actie ondernemen. Bel de dierenarts op, vertel het verhaal en volg het advies van de dierenarts op. De dierenarts zal adviseren om naar de praktijk te komen en zal jouw dier verder gaan behandelen. Probeer een verpakking van het product mee te nemen (als dat lukt).
Laat je dier nooit zonder begeleiding van een dierenarts braken!
Laat je hond of kat nooit op eigen initiatief braken. Het kan zijn dat jouw dier iets heeft gegeten wat irriterend is voor de slokdarm. Het irriterende gevoel komt dan dubbel langs, wat erg pijnlijk kan zijn voor je dier. Gebruik zeker nooit keukenzout om je hond of kat te laten braken. Het gevaar hiervan is dat het zoutbalans in het lichaam verstoord kan worden, waardoor je het gevaar krijgt van nierfalen en andere problemen.
De top 7 vergiftigingen
Gevaar zit in een klein hoekje, want een vergiftiging kan je dier al oplopen van een product wat je dagelijks gebruikt. Vooral veel huishoudelijke producten of voedingsmiddelen zijn giftig voor onze geliefde viervoeters. Dit is de top 7 meest voorkomende vergiftigingen bij honden en katten.
1. Paracetamol (acetaminophen)
Paracetamol, wie kent het niet. De voorgeschreven hoeveelheid van deze veelgebruikte pijnstilling en koortsremmer is niet giftig voor ons, maar wel zeer giftig voor onze kat en in mindere mate voor de hond. Katten kunnen de paracetamol niet omzetten en afbreken en daardoor blijft de stof heel lang in het lichaam. Symptomen die jij als baasje kunt zien bij je dier zijn:
- Blauwe slijmvliezen.
- Versnelde ademhaling.
- Sloomheid.
- Opgezwollen kop en/of poten.
Dit zijn symptomen die je ziet 4 tot 72 uur na inname van de paracetamol, echter zijn dit symptomen die voorkomen als gevolg van problemen binnenuit. Je dier heeft acute leverschade en -falen, slechte zuurstofvoorziening, nierschade en acute nierfalen en bloedarmoede. Zorg ervoor dat je direct de dierenarts belt bij inname van paracetamol, want het gevaar van een dodelijke afloop is erg groot. Geef je dier daarom nooit paracetamol.
2. Muizen- en rattengif
Dit goedje wordt vaak door particulieren of waterschap gebruikt voor de bestrijding van muizen en ratten. Het gevaar van dit gif is dat de symptomen pas een tijd na inname zichtbaar zijn. Symptomen bij honden en katten zijn:
- Braken.
- Diarree.
- Sloomheid.
Als je tegen die tijd geen actie onderneemt, zal de bloedstolling van je dier na 2 tot 3 dagen helemaal verstoord zijn. Je dier zal bloed gaan braken en ‘blauwe plekken’ krijgen. In de binnenkant van het lichaam zullen er inwendige bloedingen te zien zijn. Bel de dierenarts zo snel mogelijk voor een afspraak!
3. Slakkengif (methaldehyde)
Het komt niet veel voor, maar het is één van de ernstigste vergiftigingen: slakkengif. Je ziet de symptomen al snel na inname. Je ziet:
- Spiertrillingen zoals een trillende bek.
- Spasmen.
Als je niets doet, kan je dier buiten bewustzijn raken. De spiertrillingen en spasmen blijven doorgaan en zorgen voor een oververhitting, met gevolg hersenschade. Daarnaast kunnen leverfalen ontstaan. Als je er op tijd bij bent, kan je dier nog gered worden. Zorg ervoor dat je de dierenarts meteen informeert!
4. Tandpasta (fluoride)
Een stralend gebit, wie wilt dat nou niet! Tandverzorging voor je dier is net zo belangrijk als voor jezelf, maar er is 1 groot verschil. De fluoride die tandpasta voor mensen zit, is schadelijk voor je hond of kat. Na inname van tandpasta voor mensen zie je dat je dier:
- Sloom wordt.
- Braakt.
- Trilt.
- Omvalt.
Daarnaast is de fluoride in menselijke tandpasta erg schadelijk voor de maag van je viervoeter. Gebruik daarom altijd tandpasta voor dieren, zoals de Beaphar tandpasta. Deze speciale tubes met tandpasta bevatten ook een aantrekkelijkere smaak. Wanneer je dier het goedje voor mensen te pakken heeft, bel de dierenarts zo snel mogelijk. Voor meer tips over het veilig tanden poetsen van je hond of het veilig tanden poetsen van je kat, kun je onze adviezen lezen!
5. Giftig eten
Een hapje hier, een likje daar. Veel voedsel voor mensen is bij kleine porties niet giftig voor honden of katten. Sommige dingen zijn echter super gevaarlijk! Een bekend voorbeeld is chocolade, maar denk ook aan druiven, xylitol of veel meer. Lees het artikel wat voor soort eten voor mensen giftig is voor jouw dier!
6. Planten
Planten kunnen zorgen voor veel gezelligheid in huis, maar sommige van deze vrolijke bloeiers zijn heel giftig voor je hond of kat. In het artikel over giftige planten lees je waarom jouw huisdier het doet, welke planten er giftig zijn en welke planten juist huisdier-proof zijn.
7. Vlooienmiddelen met Permethrin
Permethrin is een hoofdbestanddeel van sommige anti-teken en antivlooien middel voor honden. Het is niet giftig voor honden, maar extreem giftig voor katten. Wanneer je jouw kat een anti-teken en antivlooien middel met Permethrin geeft, zie je dat je kat:
- Spierkrampen en -trillingen kijgt.
- Gaat speekselen.
- Dronken gang loopt.
- Maagdarmklachten krijgt.
De symptomen zie je vanaf enkele uren tot wel 72 uur (3 dagen!) na vergiftiging. Veel katten overleven deze vergiftiging niet, dus pas goed op! Je kat krijgt klachten op het moment dat je het middel direct toedient aan de kat, maar ook wanneer jouw hond het middel toegediend krijgt. Je kat loopt het middel dan indirect tegen het lijf, en kan ook ziek worden. Gebruik het middel nooit voor je kat.
Er bestaan nog veel vergiftigingen voor honden en katten, denk bijvoorbeeld aan schoonmaakmiddelen. Heeft jouw hond of kat iets opgegeten waarvan je niet weet of het giftig is? Bel zo snel mogelijk jouw dierenarts en luister naar het advies.
Gevaren tijdens de seizoenen
Elk seizoen heeft zo zijn charmes maar ook gevaren voor onze geliefde huisdieren. Sommige dingen zijn juist niet tijdsgebonden, en is het hele jaar door aanwezig. Wat is gevaarlijk, wanneer moet ik actie onderhandelen en wat gebeurd er als ik niets doe? Hieronder vind je een overzicht van giftige stoffen voor jouw hond of kat.
Alles groeit en bloeit en de temperaturen gaan weer lekker stijgen. Het gras wordt niet alleen groener bij de buurman, maar ook bij jou. Maar tijdens deze heerlijke tijd zijn er nieuwe gevaren aanwezig.
Bollen
Om de lente weer in huis te halen, kopen mensen bloembollen om een beetje gezelligheid te creëren. Veel van deze bloembollen bevatten giftige stoffen voor honden en katten en geven maagdarmklachten zoals braken en diarree. Giftige bloembollen zijn onder andere de narcis, krokus en tulp, maar er zijn er nog veel meer. Zorg ervoor dat de bloembollen op een veilige plek liggen waar honden en katten niet kunnen komen.
Chocolade paaseieren (Theobromine en cafeïne)
De in zilverfolie verpakte chocolade eieren zijn niet weg te denken. Deze lekkernijen staan op de tafel of kan je zoeken in de tuin tijdens Pasen. In een mix van de verschillende smaken paaseieren vindt je een onderscheidt van drie smaken: wit, melk en puur. Pure chocolade is het meest giftig voor jouw dier vanwege het hoge hoeveelheid giftige stoffen theobromine en cafeïne.
De warmte kan zorgen voor gezellige zomeravonden en het zoeken van verkoeling, maar het kan ook een gevaarlijke tijd zijn. Dit zijn enkele dingen waar je op moet letten in de zomertijd.
Watervergiftiging
Het koelen van je hond is erg belangrijk tijdens de warme zomerdagen, want oververhitting ligt op de loer. Let erop dat je hond of kat niet te veel water inneemt door middel van het drinken of zwemmen want een grote hoeveelheid water kan ervoor zorgen dat het vochtbalans verstoord raakt. Symptomen die je ziet zijn:
- Misselijkheid en overgeven.
- Sloom worden.
- Spierkrampen.
Neem onmiddellijk contact op met je dierenarts wanneer je denkt dat je dier een watervergiftiging heeft opgelopen!
Een ander gevaar van veel water drinken, is de kans op een maagdraaiing. Vooral grote honden en honden met een diepe borstkas hebben meer risico om dit te krijgen. De maag is gevuld met lucht en gaat vervolgens draaien. Hierdoor wordt niet alleen de maag afgesloten, maar ook de darmen en de bloedcirculatie. Je ziet dat je hond probeert te braken, maar je ziet geen braaksel. Ook zwelt de buik van de hond erg langzaam op. Als je niet direct actie onderneemt, is de kans dat jouw hond overlijdt zeer groot.
Blauwalg (cyanobacteriën)
In de zomer zie je soms een dikke blauw-groene laag op het water. Deze laag zijn blauwalgen, maar let op want blauwalg kan ook roodbruin van kleur zijn! Honden of katten die dit water drinken of in dit water zwemmen, kunnen vergiftigd raken. Symptomen die je ziet zijn:
- Maagdarmklachten (braken en diarree).
- Zwakte.
- Gele slijmvliezen.
De blauwalg, oftewel cyanobacteriën, veroorzaken spiertrillingen, sloomheid, een vermoeilijkte ademhaling en zelfs de dood. Let op het kwaliteit van het zwemwater en bel de dierenarts bij de verdenking van een vergiftiging.
Halloween, vallende bladeren, pompoenen en boswandelingen. Tijdens deze tijd ben je veel buiten met je huisdier om te genieten van de prachtige najaarskleuren en de vallende bladeren die dienen als de confetti van de natuur. Echter kunnen er onder de bladeren gevaren liggen. Waar moet je op letten in de herfst?
Giftige paddenstoelen
De paddenstoelen die we zelf niet mogen eten, zijn ook giftig voor je hond. Tijdens een boswandeling kan het wel voorkomen dat je hond een hapje neemt van zo’n beruchte paddenstoel. Giftige paddenstoelen die je veel tegenkomt zijn onder andere:
- Groene knolamaniet (amanita muscaria).
- Panteramaniet (amanita patherina).
- Bundelmosklokje (galerina marginata).
Heeft jouw dier een hapje genomen van een giftige paddenstoel? Dan kan je dier maagdarmproblemen krijgen en zelfs lever- of nierproblemen. Neem daarom altijd contact op met je dierenarts.
Eikels, kastanjes en dennenappels
Wanneer je dier één eikel opeet, is het niet direct een probleem. Let erop dat je hond niet te veel groene eikels opeet. De stof tannine die in eikels zit is in grote hoeveelheden erg giftig. Je dier krijgt last van maagdarmproblemen zoals braken en diarree, geen pretje dus.
Daarnaast zijn wilde kastanjes giftig, en zorgen voor vergelijkbare klachten als het eten van eikels. Niet alleen zijn de wilde kastanjes gevaarlijk, maar de tamme kastanjes kunnen ook voor problemen zorgen. Verstopping van het maagdarmkanaal ligt op de loer, dus wees er voorzichtig op!
Verstopping van het maagdarmkanaal komt ook voor bij het opeten van een dennenappel. De dennenappels zijn niet giftig, maar kunnen ook ernstige verstoppingen in de darmen veroorzaken. Daarnaast kunnen de scherpe randjes van de dennenappel veel schade veroorzaken aan het maagdarmkanaal. Dit kan alleen met een operatie door jouw dierenarts worden verholpen, pas maar goed op!
Blauwzuur in beukennoten en walnoten
Beukennoten kom je tegen tijdens je boswandeling. Deze nootjes zijn giftig vanwege de stof blauwzuur. Het blauwzuur komt vrij wanneer de hond in de nootjes bijt en zorgt voor verminderde zuurstofopname in de organen. De symptomen die je ziet zijn:
- Maagdarmproblemen zoals misselijkheid.
- Kortademigheid.
Kortademigheid kan ervoor zorgen dat je dier in coma kan raken en kan overlijden. Walnoten, maar ook appel- en perenpitjes bevatten ook blauwzuur. Wees er voorzichtig mee en geef nooit een nootje of pitje aan jouw hond of kat!
Sneeuw, gezelligheid maar ook gevaar. Waar moet je op letten in de winter?
Antivries (ethyleenglycol)
Het is koud, de ruiten vriezen en mensen vullen het antivries-middel bij en morsen hierbij snel. Dit goedje ruikt zoet waardoor honden dit snel van de grond likken. Katten krijgen het binnen na het schoonmaken van de vacht, wanneer ze de pootjes schoonmaken (waar ze juist net mee door de antivries zijn gelopen). Een kleine hoeveelheid antivries kan al zorgen voor een vergiftiging, en na 30 minuten zie de eerste symptomen:
- Braken.
- Veel drinken en plassen.
- Loopt alsof hij/zij dronken is.
Blijvende problemen zijn blijvende nierschade. Wanneer je niets doet, is de kans op een dodelijk afloop groot. Bel meteen je dierenarts bij verdenking van een ethyleenglycol-vergiftiging!
Kerstplanten
Naast de bekende kamerplanten die giftig zijn voor jouw hond en kat, zijn er ook een aantal tijdelijke planten waar je op moet letten. Een klein hapje van één van deze planten kan zorgen voor gevaarlijke situaties. De planten waar je extra op moet letten zijn:
- Maretak (viscum album).
- Hulst (ilex aquifolium).
- Kerstster (euphorbia pulcherrima).
- Kerstroos (helleborus niger).
De meest voorkomende klachten bij inname van één van deze planten zijn maagdarmklachten zoals diarree en braken. Bij de kerstroos kunnen hartritmestoornissen optreden. Zet je planten op een veilige plek, en bel je dierenarts bij verdenking van vergiftiging!
Dennennaalden
Het kan zijn dat je tijdens de kersttijd een ‘echte’ kerstboom in huis staat. Deze kerstbomen ruiken lekker, geven echt het gevoel van warmte en gezelligheid, maar zijn ook gevaarlijk voor je huisdier. De naalden en de takken van deze kerstbomen zijn giftig voor je hond of kat. Je ziet dat je dier:
- Diarree krijgt.
- Braakt.
Je dier krijgt enorm last van zijn maag-darm stelsel. Daarnaast kunnen er ook problemen van het zenuwstelsel komen. Zorg ervoor dat het eet- of drinkbakje niet onder de kerstboom staat.
Eten tijdens het kerstdiner
Tijdens kerst wil je misschien wat extra’s voor je hond of kat serveren, het is immers een feest! Je moet wel oppassen dat je geen menseneten aan je hond of kat geeft. In ons eten zitten vaak te veel calorieën, zout en kruiden wat giftig kan zijn voor je geliefde huisdier. Sommige etenswaren zoals chocolade of avocado zijn giftig voor je hond of kat. Zorg ervoor dat je geen chocolade in de kerstboom hangt of een schaaltje noten of chocolade onbemand op de tafel laat staan. Wil je nog meer weten wat qua etenswaren giftig is, lees je in dit artikel wat honden en katten niet mogen eten.