Menu

Kattenkruid, ook wel catnip genoemd, is een bekend en populair product. Veel katten reageren namelijk erg grappig op dit goedje. Er zijn verschillende producten te koop die catnip bevatten, zoals kattenkruid speeltjes, -sprays en meer! Maar wat is kattenkruid eigenlijk? En wat doet kattenkruid met katten? Wil jij hier meer over weten? Lees dan snel verder!

Wat is kattenkruid?

Kattenkruid (catnip) is een plant die vaak als onkruid wordt gezien: de nepeta plant. Deze plant is familie van de munt-plant en is zeker geen onkruid! Je kunt de nepeta herkennen aan de grijs groene bladkleur. Wanneer de plant in bloei staat, komen er prachtige paarse bloemetjes uit! Als je van katten houdt, is dit dus ook een mooie plant om in je tuin te zetten! De effecten van kattenkruid zijn te danken aan verschillende oliën die dit kruid bevat. Nepetalacton is hier een voorbeeld van, wat heel erg aantrekkelijk is voor katten! Deze stof heeft een mild-hallucinerende werking wanneer je pluizenbol dit inademt en zorgt dan ook voor de typische kattenkruid-effecten!

Nepeta plant - kattenkruid
null

Mogen katten kattenkruid eten?

Veel katten zijn dol op kattenkruid! Het kan daarom ook voorkomen dat je pluizige vriend(in) wat van dit spul binnenkrijgt. Is dat erg? Nee, gelukkig kan dit geen kwaad en is het niet schadelijk voor katten! Let er natuurlijk wel op dat je kat geen grote hoeveelheden catnip eet, want dit kan maag- en darmklachten veroorzaken.

Wat doet kattenkruid?

Kattenkruid lokt de gekste gedragingen uit bij je kat, zoals rollen en wild doen. Welke gedragsveranderingen je nog meer kunt zien bij het gebruik van dit kruid, lees je hieronder. Verder lees je ook wat de effecten van kattenkruid bij mensen én andere huisdieren zijn!

Kattenkruid voor katten

Je hoeft niet gek op te kijken als jouw kat ineens de gekste bewegingen begint te maken door kattenkruid! De nepetalacton zorgt ervoor dat het orgaan van Jacobson (reukorgaan), wat achterin de neus van de kat zit, wordt geprikkeld. Wanneer een kat bijvoorbeeld aan een kattenkruid speeltje ruikt, zul je vaak zien dat ze gaan flehmen (lippen optrekken). Zo kan je pluizenbol de geur nog scherper te ruiken! Het inademen en ruiken van de nepetalacton kan een euforisch en hallucinerend effect hebben op katten. Elke kat reageert anders op catnip, maar meestal zie je de volgende (tijdelijke) gedragsveranderingen:

  • Snuffelen.
  • Likken.
  • Wrijven tegen het kattenkruid speeltje met hun kin of hele lijf.
  • Overdreven rollen.
  • Gekke geluidjes maken.
  • Wilde blik in de ogen.
  • Verwijde pupillen. 

Na zo’n 10 à 15 minuten is het effect van kattenkruid weer uitgewerkt. Katten zijn dan een aantal uur hierna niet meer gevoelig voor de effecten ervan. Kattenkruid is dan ook niet verslavend voor je kat!

null

Erfelijkheid speelt een rol!

Bij zo’n 50 tot 75% van de katten zorgen producten met kattenkruid voor een reactie. De gevoeligheid voor dit kruid is erfelijk: katten hebben er een speciaal gen voor nodig! Als jouw kat dit gen niet heeft, zal hij niet of nauwelijks reageren op kattenkruid.

Kattenkruid voor mensen

Kattenkruid heeft niet alleen voordelen voor de kat, maar kan ook een positief effect hebben op het slaapgedrag van ons baasjes! Als je lekker wilt slapen, bevorderd de geur van kattenkruid de slaap. Ook kan het kruid, bij consumptie, de spijsvertering ondersteunen en kunnen maag- en darmklachten verminderen.

Kattenkruid voor andere huisdieren

Als je, naast katten, nog andere dieren in huis rond hebt lopen, vraag je je misschien af of het kattenkruid kwaad kan? Gelukkig is dit niet het geval. Kattenkruid heeft alleen veel minder tot geen effect bij alle andere dieren dan katten. Natuurlijk moet je voorkomen dat je andere huisdieren, zoals honden, te veel van dit kruid binnenkrijgen. Dan kan het een verstopping in de darmen veroorzaken. Konijnen hebben overigens een hekel aan kattenkruid. Voor hen is de smaak en geur te sterk en ze zullen er dus ver vandaan blijven!

Waarvoor kun je kattenkruid gebruiken?

Aangezien kattenkruid bij veel katten een positief effect geeft, kunnen wij kattenbaasjes dit in ons voordeel gebruiken! Als je miauwende vriend(in) is uitgekeken op alle speeltjes, kun je de interesse hierin vergroten door gebruik te maken van catnip spray. Speelgoed met catnip kan voor sommige katten zelfs leuker zijn dan kattensnacks! Verder kun je kattenkruid ook inzetten bij gestreste katten, want het zorgt voor ontspanning. En ook wanneer je kat vaak aan de bank, stoelpoten of andere voorwerpen krabt die daar niet voor bedoeld zijn, kan het helpen om de bijvoorbeeld de krabpaal aantrekkelijker te maken door er kattenkruid op te strooien of sprayen. Zo zal je kat eerder voor de krabpaal kiezen dan voor je bank! Kattenkruid heeft dus vele voordelen voor zowel baasjes als hun katten!

tip

Kattenkruid tegen muggen!

Wist je dat kattenkruid super goed werkt tegen muggen? Uit onderzoek blijkt dat de plant zelfs 10 keer beter werkt tegen muggen dan de bekende anti-muggenmiddelen. Zowel de nepeta plant in de tuin als oliën en (gedroogde) bladeren van deze plant schijnen muggen af te weren!

Kattenkruid producten

In de webshop kun je catnip kopen in verschillende uitvoeringen. Zo kun je los kattenkruid kopen. Dit kun je op bijvoorbeeld een krabplank strooien, om deze extra aantrekkelijk te maken voor je kat. En catnip spray kun je gebruiken om een krabton mee in de sprayen. Daarnaast kun je ook kattenspeeltjes kopen waar al catnip in verwerkt zit. Bekijk hieronder alle kattenkruid producten!

Catnip speeltjes

Kattenspeeltjes met catnip worden onweerstaanbaar. Als de geur van het kattenkruid gaat vervagen voeg je gewoon wat vers kattenkruid toe voor een nieuwe ronde plezier! Of spray het in met catnip spray!

BESTEL CATNIP SPEELTJES IN DE WEBSHOP

Catnip spray

Catnip is ook verkrijgbaar in een handige spray. Deze kun je gebruiken op speelhuisjes, krabpalen of speeltjes en zorgt ervoor dat deze voorwerpen weer interessant worden voor je kat! 

BESTEL CATNIP SPRAY IN DE WEBSHOP

Gedroogd kattenkruid

Gedroogd, los kattenkruid kun je gebruiken om catnip speeltjes opnieuw te vullen als de geur gaat vervagen. Ook kun je dit makkelijk op krabpalen of andere voorwerpen van je kat strooien! Zo wordt de bestrooide plek aantrekkelijk en zal je spinnende vriend(in) de bank eerder met rust laten.

BESTEL KATTENKRUID IN DE WEBSHOP

Catnip snoepjes

Kattensnacks met catnip: welke kat wordt hier niet blij van? Sommige katten zijn nogal kieskeurig, maar snoepjes met een vleugje kattenkruid zijn onweerstaanbaar!

BESTEL MEER KATTENSNACKS IN DE WEBSHOP