Het urinestelsel van een hond is super belangrijk voor de gezondheid van onze viervoeters. Een goed werkend, gezond urinestelsel zorgt er namelijk voor dat alle afvalproducten in het lichaam van je hond, via de blaas, worden afgevoerd met de urine. Wanneer de blaas of de urinewegen niet meer goed werken, kan je hond bijvoorbeeld last krijgen van incontinentie. Hoe ziet een gezond urinestelsel eruit en hoe werkt het? En wat zijn andere vaak voorkomende blaasproblemen bij honden? Dit en meer lees je hieronder!
Bouw van het urinestelsel van een hond
Het urinestelsel van de hond bestaat onder andere uit twee nieren, twee urineleiders en natuurlijk de blaas. De weg die de urine van je hond aflegt, begint in de nieren. Hier wordt de urine gevormd en afgevoerd via de urineleiders (ureters). Deze urineleiders zitten in het buikvlies van de hond en vervoeren de urine naar de blaas.
De bouw van de blaas is vergelijkbaar met een ballon die uitrekt wanneer deze wordt gevuld met urine. De uitgang van de blaas bestaat uit een sluitspier die ervoor zorgt dat je hond zijn plas kan ophouden (sluitspier aangespannen) en uitscheiden (sluitspier ontspannen). Het uitscheiden van de urine verloopt via de urinebuis (urethra). Bij reutjes loopt deze buis, door de penis, tot aan de penispunt. Bij teefjes loopt de urinebuis tot in de vulva.
Werking van het urinestelsel van een hond
De urine van je hond legt een hele weg af om uiteindelijk in het gras, tegen een paaltje of op de grond terecht te komen. Al het vocht dat je hond binnenkrijgt via water of (nat)voeding, wordt via het bloed getransporteerd naar de nieren. Hier worden alle goede stoffen, zoals eiwitten en mineralen, gescheiden van het overtollige vocht. Dit vocht verlaat de nieren via de urineleiders in de vorm van urine. Deze twee urineleiders lopen via de nieren naar de blaas waardoor deze gevuld wordt. Wanneer deze vol raakt, krijgt de hond aandrang om te plassen. Om ervoor te zorgen dat niet alle urine meteen doorloopt, zit er een sluitspier bij de blaasuitgang. Deze bestaat uit glad- en dwarsgestreept spierweefsel wat ervoor zorgt dat deze spier kan aan- en ontspannen. Door aan te spannen (meestal onbewust) houdt je hond zijn of haar plas op. Bij het plassen ontspant deze spier en verlaat de urine het lichaam van de hond via de urinebuis.
Vaak voorkomende blaasproblemen bij de hond
Wanneer je hond afwijkend plasgedrag vertoont, kan er sprake zijn van blaasproblemen. Vooral wanneer je hond ineens binnen plast, pijn lijkt te hebben tijdens het plassen, een zwakke blaas lijkt te hebben of bloed bij de urine heeft, kan het verstandig zijn om dit te laten onderzoeken bij een dierenarts. Deze klachten kunnen namelijk veel verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende blaasproblemen bij honden lees je hieronder.
Blaasontsteking (cystitis)
Blaasontstekingen bij de hond worden vaak veroorzaakt door een bacteriële infectie. De bacteriën zitten vaak al rond de penis of vagina van de hond en komen dan via de urinebuis in de blaas terecht waar ze een blaasontsteking kunnen veroorzaken. Dit soort infecties verhogen de zuurgraad (pH-waarde) van de urine waardoor bepaalde zouten in de urine kunnen neerslaan en blaasgruis vormen. Wanneer een blaasontsteking onbehandeld blijft, kunnen er uiteindelijk ook blaasstenen ontstaan.
Symptomen blaasontsteking hond:
Honden met een blaasontsteking, hebben vaak last van de volgende symptomen:
- Vaak (kleine beetjes) plassen.
- Moeite of pijn bij het plassen.
- Incontinentie.
- Bloed in de urine.
- De urine heeft een sterke geur.
- Troebele urine.
Blaasstenen
Blaasstenen ontstaan uit blaasgruis. Het ontstaan van blaasgruis gebeurt in de urine van de hond en kun je vergelijken met een soort zand wat neerslaat in de blaas. Dit kan veroorzaakt worden door genetische aanleg, te weinig drinken, een blaasontsteking, overgewicht of hondenvoeding met teveel zout. Wanneer blaasgruis onbehandeld blijft, kunnen deze korreltjes gruis samenklonteren tot blaasstenen. De blaasstenen kunnen de blaaswand beschadigen, waardoor deze ontstoken raakt en er bloed in de urine kan komen.
Symptomen blaasstenen bij honden
De symptomen van blaasstenen lijken heel erg op een blaasontsteking, maar de behandeling verschilt. Een goede diagnose van de dierenarts is daarom erg belangrijk. De symptomen die kunnen duiden op blaasstenen bij de hond zijn:
- Vaker plassen dan normaal.
- Kleine beetjes plassen.
- Pijn bij het plassen.
- Bloed bij de urine.
- Incontinentie.
- Niet meer kunnen plassen.
Vooral het laatste symptoom heeft een acute behandeling nodig. Wanneer een hond niet meer kan plassen, kan zijn of haar plasbuis verstopt zitten door een blaassteen. Het is hierbij belangrijk om snel naar een dierenarts te gaan met je hond.
Verkeerde groei urinewegen
Sommige honden hebben een aangeboren afwijking aan de urinewegen. Dit heet ook wel een ectopische ureter. Bij deze afwijking zijn de urineleiders (ureters) verkeerd aangesloten op de blaas. Normaal gesproken eindigt een urineleider ruim voor de uitgang van de blaas, maar bij deze aandoening eindigt deze heel dichtbij de uitgang en soms zelfs bij de sluitspier. Dit kan ervoor zorgen dat de sluitspier van de hond niet meer goed kan aanspannen, waardoor de hond urine gaat lekken. Omdat er twee urineleiders zijn, kan deze aandoening een- of tweezijdig plaatsvinden.
Symptomen bij ectopische ureter
Symptomen die voorkomen bij een ectopische ureter bij honden zijn:
- Lekken van urine (tijdens slaap of tijdens het lopen).
- Vaker (kleine beetjes) plassen.
- Veel drinken.
- Onzindelijkheid.
De blaas van je hond ondersteunen
Wanneer je hond vaker last heeft van blaasproblemen, is het verstandig om je hond eerst te laten nakijken door een dierenarts. Als de diagnose is gesteld kan je dierenarts adviseren om je hond speciale voeding of supplementen te geven. Hieronder lees je welke geschikt zijn voor ondersteuning van de urinewegen van je hond.
Dieetvoeding
Bij sommige problemen in het urinewegstelsel van je hond, zoals steeds terugkerende blaasontstekingen, blaasgruis of -stenen, kan speciale dieetvoeding ondersteuning bieden! De Royal Canin Veterinary Diet Urinary U/C helpt bijvoorbeeld om de vorming van blaasstenen (uraat- en cystinestenen) te voorkomen door een beperkt gehalte aan hoogwaardige eiwitten en zouten. Ook Hill’s Prescription Diet C/D Multicare Urinary Care is een goede dieetvoeding om de urinewegproblemen van je hond aan te pakken. Deze voeding bevordert een optimale zuurtegraad van de urine en bevat de juiste verhouding magnesium, fosfor en calcium om blaasgruis en blaasstenen tegen te gaan. Voor lastige eters is deze voeding er ook in een natvoer-variant!
Supplementen
Supplementen zijn een goede aanvulling op de voeding van je hond én kunnen bij verschillende gezondheidsproblemen ondersteuning bieden. Zo ook bij urineweg- of blaasproblemen. Het supplement Puur Natuur Cranberry helpt bij het behouden van een gezonde blaas en urinewegen. Het hoofdingrediënt, cranberry, heeft namelijk een positieve werking op het immuunsysteem van je hond, vermindert de aanhechting van slechte bacteriën aan de blaaswand én helpt de urine van je hond weer op de normale zuurgraad te krijgen.
Heeft jouw hond last van de blaas en de nieren? Dan kan Puur Natuur Urogeni een uitkomst bieden. Dit supplement stimuleert het oplossen van (kleine) blaasstenen en blaasgruis. Deze twee supplementen mogen ook samen gegeven worden om de urinewegen van je hond extra te ondersteunen! Wil je hier meer over weten? Lees dan alles over supplementen voor honden in ons adviesartikel!