Houders van parkieten en papegaaien zoals ara’s, agapornissen en grijze roodstaarten komen voor de keuze van de volgende voedingsbron: zaden of pellets? Iedere vogel heeft zijn eigen behoeften en eigen hoeveelheid voeding nodig. Toch komen veel problemen bij vogels voort uit het geven van eenzijdige voeding. Wat is nu het beste vogelvoer voor je vogel?
Mocht je willen overstappen van vogelvoer, dan moet je je er bewust van zijn dat overschakelen een must is. Wanneer je jouw vogel niet rustig laat wennen aan het nieuwe vogelvoer, kan je vogel stoppen met eten. Dit kan zorgen voor ongewenste gezondheidsproblemen en zelfs de dood. Hoe kan je het beste overstappen naar een andere soort voeding? Check de voor- en nadelen van zaden en pelletvoeding en hoe je het beste jouw vogel kan laten overstappen van voeding.
Zadenmengeling
Een zadenmengeling bestaat uit een mengeling van verschillende soorten zaden. Deze zadenmengsels verschillen per maaltijd qua voedingsstoffen aangezien elk zaadje andere voedingsstoffen bevat. Deze voeding is geen complete voeding, maar dient als hoofdvoeding. Om ervoor te zorgen dat je vogel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, moet je toevoegingen zoals eivoer, fruit en maagkiezel toevoegen. Het voordeel van een zadenmengeling is dat je jouw vogel gevarieerd eten kunt bieden, maar daarbij moet je als vogeleigenaar goed opletten op het selectief eten van de zaden.
Selectief eten
Een bekend probleem is dat de vogel selectief eet of de zaadjes buiten de kooi gooien. Bij selectief eten kiest de vogel de, voor hem, lekkerste zaadjes van de bak uit. Vaak zijn dit de meest vette zaden in de bak, die niet gezond zijn als enige bron van voeding. De algehele gezondheid van de vogel zal achteruit gaan met te vette vogelvoeding: een continue verzadigingsgevoel. Bij te veel vet zal de maagsapafscheiding minder worden en de zaden langer in het maagdarmkanaal blijven, wat ervoor zorgt dat de vogel zich vol zal voelen. Andere voedingen worden niet gegeten en de vogel blijft in deze vicieuze cirkel hangen.
De meest voorkomende oorzaak van dit probleem is dat de vogels té veel te eten krijgen per dag, want gemiddeld eet een vogel 7% lichaamsgewicht per dag op maar krijgen ze veel meer dan ze op kunnen.
Zelf de voeding compleet maken
Een zadenmengsel is geen complete voeding en dient toevoeging van vitamines en mineralen te krijgen. Een belangrijke toevoeging die je kunt geven is eivoer. Zorg ervoor dat ⅓ van de dagelijkse voeding bestaat uit eivoer. Daarnaast kan je maagkiezel geven, wat zorgt voor een optimale vertering van de zaden en dient als kalkvoorziening. Tijdens de ruiperiode kan je vogel een extra vitamineboost gebruiken. Gebruik vitaminedruppels om de ruiperiode een beetje gemakkelijker te maken voor jouw gevleugelde vriend.
Pelletvoeding
Bij pelletvoeding bevat één geëxtrudeerd brokje alle voedingsstoffen die de vogel nodig heeft. Geëxtrudeerde pellets zijn brokjes die gevormd zijn met behulp van hoge hitte, stoom en hoge druk. Vele ziektekiemen in de voeding worden gedood en de voeding is beter verteerbaar. Daarnaast dienen pellets als een complete voeding en zijn volledig opneembaar. Toevoegingen zoals eivoer of maagkiezel zijn daarom niet noodzakelijk om toe te voegen, wat bij een zadenmengeling juist wel van belang is. De pellets zijn op maat gemaakt per vogelsoort. Dat betekend dat de brokjes op maat zijn gemaakt op de snavel en de geur per pelletsoort verschilt.
Het grootste voordeel van pelletvoeding ten opzichte van een zadenmengeling is dat selectief eten voorkomen kan worden. De hoeveelheid pellets per vogel verschilt per voeding, dus bekijk op de verpakking van de voeding hoeveel je moet geven. Een voorbeeld van pelletvoeding die wij verkopen is Nutribird.
Overstappen van zadenmengeling naar pellets
Het laten overstappen van een zadenmengeling naar een pelletvoeding kan een lastige opgave zijn, maar het volgen van het onderstaande schema helpt hierbij en is van groot belang. Vogels zoals parkieten en papegaaien zijn eigenwijzer dan andere vogelsoorten. De meest voorkomende reden waarom de vogels pellets weigeren te eten, is omdat deze vogels gewend zijn om enkel zadenmengelingen met toevoegingen te eten. Het leren eten van pellets is nieuw en moet opnieuw geleerd worden. Het beste is om het leren eten van pellets aan te leren bij jonge vogels. Hoe jonger de vogel, hoe gemakkelijker en beter het overstapproces verloopt.
Voordat je begint met overstappen, moet je bedenken of je vogel geen onderliggende ziektes heeft voordat hij veranderd van voeding. Je vogel moet in een goede gezondheidstoestand zijn tijdens de overstapperiode. Hanteer de volgende stappen tijdens de overgangsperiode:
Voorbereidingsfase voor kleine vogels
Kleine vogels, zoals kanaries, vinken en grasparkieten, vergen meer tijd qua voorbereiding. Geef gedurende 3 weken voor volledige overstap naar pelletvoeding 10 procent pellets en 90 procent zadenmengeling. Geef de pellets in een ander bakje en meng het niet met de zadenmengeling. Bij grotere vogels zoals papegaaien en grotere parkieten is deze stap niet nodig.
Het aanbieden van de pellets
Geef je vogel de pellets, maar geef af en toe de vertrouwde zadenmengeling. Op deze manier voorkom je gewichtsverlies, wat anders erg funest kan zijn voor je gevleugelde vriend. Geef de zaden op bepaalde dagen, en laat er steeds een dagje meer tussen zitten. Bekijk hieronder het overstapschema. Na dag 40 voer je jouw vogel geen zadenmengelingen meer, mits het goed gaat. Als je vogel weigert te eten na 40 dagen, moet je contact opnemen met je dierenarts.
Tips en extra aandachtspunten tijdens de overstap
Vogels kunnen, ten opzichte van de mens, hond of kat, niet te lang zonder eten. Houd het gewicht van de vogel in de gaten door dagelijks te wegen. Let daarbij dagelijks op of je vogel wel regelmatig eet. Heeft jouw vogel langer dan 12 uur niet gegeten? Zorg ervoor dat je vogel eet door de voeding aantrekkelijk te maken en laat je vogel aansterken. Je vogel is op het moment na 12 uur niet eten erg verzwakt en dan kan een kleine infectie gemakkelijker fataal zijn. Wil je vogel nog steeds niet eten? Neem dan contact op met je dierenarts.
Als je meer vogels hebt, kun je proberen om eerst één of twee koppeltjes over te zetten op pelletvoeding. Zo doe jij als eigenaar ervaring op, en nemen de andere vogels het makkelijker op. ‘Wanneer één vogel over de dam is, volgen er meer’ luidt het gezegde.