Heb je onlangs een kippenhok gekocht of ben je van plan er een kopen? De juiste locatie van het kippenhok in jouw tuin is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van je kippen. Staat het hok op een verkeerde plek, dan kunnen kippen uiteindelijk ziek worden of geen eieren meer leggen. In dit artikel lees je hoe en waar je het kippenhok het beste kunt plaatsen.

Ben je nog op zoek naar een geschikt kippenhok? In onze webshop vind je verschillende soorten en maten.

Zorg voor een plek met een goede afwatering

Wanneer je kippenhok op een plek staat met een slechte waterafvoer kan dit voor problemen zorgen. Er ontstaat een natte ondergrond, waterplassen of een flinke modderpoel. Plaats het kippenhok dus op een iets hoger gelegen plek of op een plek waar het water snel weg loopt.

null

Nattigheid bij jouw kippenhok

Wist je dat waterplassen en nattigheid bij het kippenhok kunnen zorgen voor een snellere verspreiding van ziektes? Kippen kunnen ziektes ontzettend snel verspreiden. Ze nemen het mee in het nest, naar drinkbakken en het hok. Ook drinkwater en eten kan besmet raken!

Let op de windrichting en zon

Richt de opening van het kippenhok naar het zuiden of oosten waar voldoende zon komt. Zo krijgen je kippen genoeg warmte en zonlicht. De zon zorgt daarnaast voor een droger en schoner kippenhok.

Staat het hok op een plek met veel tocht? Plaats dan wat beschutting met een struik of bijvoorbeeld een kleine schutting. Daarnaast houd je rekening met de geur. Een zachte luchtstroming door het kippenhok is juist goed. Zo blijft er geen nare lucht in het hok hangen. Zoek wel een plek waar de wind geen vervelende geur richting jouw huis blaast. Het ligt aan de band met je buren of je de wind wel of niet richting hun tuin blokkeert 😉

Water en elektriciteit

Wil je je leven iets minder zwaar maken? Plaats dan het kippenhok in de buurt van een waterkraan. Je hoeft dan niet met zware emmers met water te sjouwen voor de kippen en het schoonmaken van het hok.

Als je wilt dat jouw hennen het hele jaar door eieren leggen, dan hebben ze minimaal een aantal uur per dag licht nodig. Elektriciteitsvoorziening in de buurt van het kippenhok is dan erg handig.

null

Later uitbreiden?

Plaats je het kippenhok voor een klein aantal kippen? Misschien wil je er over een paar jaar nog wel een aantal kippen bij. Het is veel handiger om je kippenhok uit te breiden, dan om een nieuwe plek te organiseren in je tuin. Houd dus genoeg ruimte over voor eventuele uitbreidingswensen.
BEKIJK KIPPENHOKKEN IN DE WEBSHOP