Wat is hoefbevangenheid?

Wanneer een paard hoefbevangenheid heeft, laat de verbinding tussen hoefschoen en hoefbeen los. Dit kan veroorzaakt worden door een ontsteking of giftige stoffen.

null

Giftige stoffen?

Paarden die teveel suikers en fructaan binnen krijgen hebben een grotere kans op een verstoorde bacterieflora in de dikke darm. Dit kan giftige stoffen veroorzaken!

Voornamelijk sobere paardenrassen kunnen veel last krijgen van deze giftige stoffen. Ze kunnen minder goed omgaan met een overschot aan suikers. Sobere rassen zijn paarden die in de zomer en winter buiten kunnen blijven met weinig beschutting en minder voer dan andere paarden.

null

Sobere paardenrassen

Sobere rassen zijn onder andere: Friese paarden, Shetlanders, Fjorden, Haflingers, Tinkers en IJslanders. Ook paarden die laag in het bloed staan zoals de Shire en het Belgische trekpaard.

Symptomen van hoefbevangenheid

Paarden kunnen last krijgen van verschillende symptomen van lichte kreupelheid tot ernstige stijfheid. Je zult merken dat het paard naar achter gaat leunen om het gewicht van de voorhoeven te verminderen.

Voorkom hoefbevangenheid met het rantsoen

Een rantsoen met langzaam afbreekbare vezels is van belang. Voer paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid voornamelijk ruwvoer in plaats van krachtvoer. De hoeveelheid suiker en zetmeel die vaak in krachtvoer voorkomen kunnen verteringsproblemen veroorzaken.

Als oplossing zou je Subli Dieetmix kunnen voeren. Dit is krachtvoer met een laag gehalte aan suiker en zetmeel. Moet je paard extra presteren? Gebruik dan Subli Omega 369 Mix. Hierin zit plantaardig olie verwerkt voor extra energie.

Laat je paard wennen aan het grasrantsoen

Paarden hebben in het voorjaar vaak een snelle overgang van hooi of kuil naar jong voorjaarsgras. Het gras is echter vaak de veroorzaker van hoefbevangenheid. Het aantal gevallen is in deze periode beduidend hoger. Laat je paard daarom rustig wennen aan het grasrantsoen.

null

Gras en hoefbevangenheid

Fructaten en suikers in gras zijn de boosdoeners die hoefbevangenheid kunnen veroorzaken. De stoffen komen in zeer wisselende hoeveelheden voor.
Bekijk Subli paardenvoer in onze webshop