In de winter kan het buiten erg koud worden. Dat kan natuurlijk heel mooi zijn maar je geniet er meer van als je zelf lekker warm blijft. Vaak wordt er gedacht: ‘Hoe lager de temperatuur, hoe dikker mijn kleding moet zijn’. Dit is niet altijd nodig. Het slimste is je te kleden volgens het meerlagensysteem. We vertellen je graag hoe je jezelf effectief met kleding kan inpakken en hoe je warm van de winter kan genieten!

ABC-tje

Als jij je wilt kleden volgens het meerlagensysteem, dan moet je minimaal drie kledinglagen aan. Elke laag heeft een andere functie en de lagen samen zorgen voor een optimaal behoud van je lichaamswarmte.

A. Thermo onderkleding

Ook als je het koud hebt, kun je gaan zweten. Dat klinkt misschien een beetje raar maar zweet zorgt ervoor dat je huid klam wordt, waardoor je lichaam sneller afkoelt. Tijdens inspanning kan het best zijn dat je, ondanks de kou, op sommige plekken toch erg warm wordt en daardoor gaat zweten. Dat is prima als het warm weer is, maar als het koud is dan willen we dat juist niet. Thermokleding heeft een sterk ademende werking, waardoor je transpiratievocht snel wordt afgevoerd.

B. Isolerende tussenlaag

Het vasthouden van je lichaamswarmte werkt het beste als je meerdere lagen aanhebt. Als je meerdere kledinglagen draagt, dan blijf je door de stilstaande lucht tussen de lagen lekker warm. Het werkt volgens hetzelfde isolerende principe als een spouwmuur. Tegelijkertijd zorgt de ruimte tussen de lagen ervoor dat je voldoende bewegingsvrijheid hebt om de klus te klaren.

De tussenlaag zorgt er ook voor dat transpiratievocht goed kan worden afgevoerd. Als tussenlaag kan je kiezen uit een t-shirt, polo, sweater of een combinatie hiervan. Kledingstukken met een holle vezel houden de meeste warme lucht vast, denk hierbij bijvoorbeeld aan een fleecevest.

BEKIJK ONZE FLEECEVESTEN IN DE WEBSHOP

C. Beschermende kleding tegen wind, sneeuw en regen

Wind speelt een belangrijke rol bij het afkoelen en het op temperatuur blijven van je lichaam. De buitenste kledinglaag moet jou beschermen tegen wind en regen. Je kan hiervoor een jas dragen die aan de ene kant winddicht is bij wind van buiten naar binnen, maar tegelijkertijd wel kan ademen om overtollig transpiratievocht van binnen naar buiten af te voeren. Bij minder extreme temperaturen, lichte regen- en sneeuwval, is een softshell jas erg geschikt.

tip

Wist je dat?

We hebben zowel stijlvolle heren- als dames shoftshelljassen bij ons in de webshop!
BEKIJK ONZE SOFTSHELL JASSEN IN DE WEBSHOP

Tips tegen kou

Houd dit ABC in gedachten, de volgende keer dat je de kou in moet. Vooral als je in de winter gaat bewegen, heeft het lagensysteem veel voordelen door het ademende en soepele maar isolerende effect. Denk aan werken in de tuin of een intensieve wandeling waarbij je comfortabel en warm moet kunnen bewegen. Ga je alleen een klein blokje om? Dan voldoet een fijne dikke winterjas natuurlijk ook! Wist je dat je veel warmte verliest via je hoofd? Zorg dus ook voor een pet, muts of oorwarmers om te voorkomen dat je afkoelt. Een fijn paar handschoenen en wollen sokken maken het geheel af.

BESTEL KLEDING IN DE WEBSHOP