In de winter kan het buiten erg koud worden. Het is fijn als je dan zelf wel lekker warm blijft! Dit kun je het beste doen door je goed aan te kleden, maar hoe kun je nu het best kleden tegen de kou? En hoe werken laagjes kleding tegen de kou? In dit adviesartikel lees je alle tips tegen kou om de winter door te komen!
Laagjes kleding tegen kou: hoe werkt het?
De beste manier om je te kleden tegen de kou is door laagjes kleding aan te trekken. Door verschillende lagen kleding sluit je stilstaande lucht op tussen elke laag. Deze stilstaande lucht isoleert goed, net als in een spouwmuur! Hoe meer laagjes kleding, hoe meer isolerende lagen stilstaande lucht je creëert én hoe warmer je blijft. Daarnaast kun je met laagjes kleding de lichaamstemperatuur beter reguleren dan wanneer je één dikke trui of jas aantrekt. Als je het warm krijgt, trek je een laag uit. Wanneer je begint te bibberen, trek je een extra laagje aan!
Een ABC-tje tegen de kou
Bij kleden tegen de kou, volgens het meerlagensysteem, moet je minimaal 3 laagjes kleding aan. Elke laag heeft een andere functie en de lagen samen zorgen voor een optimaal behoud van je lichaamswarmte.
A. Thermo onderkleding
De eerste laag die je aantrekt op een koude dag is thermokleding! Ook als het koud is, kun je gaan zweten, bijvoorbeeld tijdens inspanning. Zweet zorgt ervoor dat de huid klam wordt, waardoor het lichaam sneller afkoelt. Dat is prima als het warm weer is, maar niet wanneer het koud is. Thermokleding heeft een sterk ademende werking, waardoor transpiratievocht sneller wordt afgevoerd en de kou niet om je lichaam blijft hangen.
De tweede laag, de tussenlaag, zorgt er ook voor dat transpiratievocht goed kan worden afgevoerd. Als tussenlaag kan je kiezen uit een t-shirt, polo, sweater of een combinatie hiervan. Kledingstukken met een holle vezel houden de meeste warme lucht vast, denk hierbij bijvoorbeeld aan een fleecevest.
C. Beschermende kleding tegen wind, sneeuw en regen
De derde laag beschermt tegen wind, sneeuw en regen! Deze weersinvloeden kunnen het lichaam snel afkoelen. Daarom moet de buitenste kledinglaag jou hiervoor beschermen. Kies hiervoor bijvoorbeeld een jas die winddicht is, maar tegelijkertijd wel kan ademen om overtollig transpiratievocht van binnen naar buiten af te voeren. Bij minder extreme temperaturen (lichte regen- of sneeuwval) is een softshell jas erg geschikt.
Kleding tegen de kou: inspiratie
Heb je inspiratie nodig om je te kleden tegen de kou? Bekijk hieronder een voorbeeld van een outfit die is samengesteld uit laagjes kleding!
Tips tegen kou: bescherm de rest van je lichaam
Laagjes kleding werken goed bij het kleden tegen de kou, maar ook je hoofd, handen en voeten moeten beschermd worden. Vooral bij een intensieve wandeling of het winterklaar maken van je tuin moet je comfortabel en warm kunnen bewegen. Lees hieronder de tips tegen de kou!
Op je hoofd
Wist je dat er veel warmte via je hoofd verloren gaat? Vergeet daarom bij het kleden tegen de kou het hoofd niet! Zorg voor een pet, muts of oorwarmers om te voorkomen dat je afkoelt. De Thermo Muts van Heatkeeper is extra dik en met fleece aan de binnenkant gevoerd.
Aan je handen
Koude en pijnlijke vingers tijdens het fietsen of wandelen in de kou? Goede handschoenen maken de kou verdragelijker. De handschoenen van Heatkeeper houden je vingers warm. Bovendien gaat er door de touch functie weinig lichaamswarmte verloren, omdat je de handschoenen niet uit hoeft te doen bij het gebruik van je mobiele telefoon.
Aan de voeten
Om je voeten lekker warm te houden, is het aan te raden om winter sokken aan te trekken. Je kunt hierbij kiezen voor thermo sokken, zoals de Stapp Herenanklet thermo supersokken. Deze zijn ideaal voor in je laarzen of werkschoenen, want binnen de kortste keren zijn je voeten weer lekker warm!