Wintertenen en koude voeten zijn heel vervelend. Men noemt dit ook wel Perniones. Naast een koud gevoel kunnen wintertenen ook erg gaan jeuken en kunnen ze pijn doen. Iets waar je natuurlijk niet om staat te springen! Gelukkig zijn er veel manieren en tips waardoor de klachten van wintertenen kunnen verminderen. Maar hoe ontstaan wintertenen, en wat helpt het beste tegen koude voeten? Krijg geen ‘cold feet’ en lees deze blog met informatie en goede tips!
Wat zijn wintertenen?
Wintertenen zijn een afwijking aan de huid die kan ontstaan en opspelen bij koude temperaturen. Naast koude tenen kan iemand ook last hebben van winterhanden, koude oren of een koude neus. Symptomen van wintertenen zijn in veel gevallen roodheid, zwelling, pijn, blauwe plekken en jeuk. Een jeukend gevoel zorgt ervoor dat mensen geneigd zijn om aan de koude tenen te krabben, maar dit vergroot de kans op wondjes en wordt daarom sterk afgeraden. Ook kunnen sommige mensen last krijgen van blaren op de tenen. Geen pretje dus!
De oorzaak van wintertenen
Wintertenen ontstaan door problemen met de reactie van iemands bloedvaten op koud weer. Bij koud weer reageert je lichaam door bloedvaten te vernauwen, waardoor je minder warmte verliest. Een slim systeem van je lichaam! Maar deze vernauwing kan er helaas ook voor zorgen dat delen van je lichaam zoals tenen en vingers te weinig zuurstof krijgen en worden beschadigd. Te weinig zuurstof zorgt ervoor dat er een zwelling kan ontstaan en dat tenen, vingers of andere plekken als oren, polsen of de neus pijn doen en blauw worden. ‘Een blauwtje lopen’ krijgt zo ineens een hele andere betekenis.
Grotere risico’s op wintertenen
De één kan sneller last krijgen van wintertenen dan de ander. Dit heeft te maken met verschillende factoren waar je niet altijd invloed op hebt. Zo hebben over het algemeen vrouwen er sneller last van dan mannen. Daarnaast heeft lichaamsbeweging en gewicht ook invloed op de kans op wintertenen. Zo lopen mensen met een laag gewicht en mensen die weinig bewegen meer risico. En als het voorkomt in de familie, heb je ook meer kans dat jij er last van krijgt.
Klachten van wintertenen tegengaan
Volledig voorkomen is helaas niet mogelijk, helemaal als je er aanleg voor hebt. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die uit voorzorg kunnen worden gedaan om de klachten te verminderen!
- Trek binnen lekkere huissokken aan en zorg voor warme sokken en schoenen als je naar buiten gaat. Een snelle en grote overgang in temperatuur kan de kans op wintertenen vergroten. Houd daarom je voeten constant zo warm mogelijk.
- Bewegen helpt om het warm te krijgen. Dit komt doordat de bloeddruk omhoog gaat en er meer zuurstof door het lichaam wordt gepompt. Ook naar de tenen en vingers. Blijf daarom in de wintermaanden ook lekker in beweging.
- Als je naar buiten moet en de kou gaat trotseren, trek dan handschoenen, thermosokken en goed geïsoleerde schoenen aan.
Thermosokken
Huissokken
5 tips om wintertenen tegen te gaan:
Sommige pechvogels krijgen ondanks deze voorzorgsmaatregelen toch last van wintertenen. Helaas bestaat er geen medicatie die helpt bij wintertenen en winterhanden. Dat is nog eens van een koude kermis thuiskomen! Er zijn gelukkig wel een aantal dingen die je kunt doen om de pijn te verzachten en om het genezings- en herstelproces te versnellen. De 5 beste tips op een rijtje:
Tip 1: Houd het hele lichaam warm
Kleed je lekker warm aan en draag verschillende lagen kleding. Door je warm te kleden blijft de volledige lichaamstemperatuur iets hoger. Dit zorgt voor een betere bloedtoevoer door je lichaam, en dus ook de bloedtoevoer naar tenen, vingers, oren en je neus.
Tip 2: Masseer de voeten
Ook dit kan een positief effect hebben op de doorbloeding van je voeten en tenen. Let wel op: doe dit niet als je last hebt van wondjes of blaren op de voeten. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de huid (verder) kapot gaat. Blijf je vingers en tenen ook regelmatig bewegen om de bloedcirculatie te stimuleren.
Tip 3: Vermijd grote temperatuurverschillen
Warm je koude handen en voeten niet ineens snel op door ze tegen een verwarming aan te houden of door ineens heel warm te douchen. Dit grote temperatuurverschil is niet goed voor je bloedsomloop. De bloedvaten zijn namelijk nog vrij nauw door de kou. Door de warmte van een kachel of een hete douche gaat je bloed sneller stromen om de warmte kwijt te raken, maar dit lukt niet goed als de vaten nog erg nauw zijn. Hierdoor kunnen zwellingen en blaren ontstaan. Warm ze daarom voor het douchen eerst een beetje op met wat lauw water.
Tip 4: Houd handen en voeten warm
Draag buiten goede handschoenen, wollen- of thermosokken en waterdichte schoenen. Zo kan het lichaam zijn eigen warmte vasthouden.
Tip 5: Smeer handen en voeten in met vaseline of uierzalf
Koude handen en voeten invetten met vaseline of uierzalf kan helpen. Vaseline en uierzalf kunnen de pijn verzachten doordat het de huid zacht en soepel houdt.
Thermosokken tegen wintertenen
Goede sokken zijn belangrijk als je last hebt van koude voeten en/of wintertenen. Sokken die wol bevatten zijn erg geschikt. Hierdoor blijven je voeten warm, ze isoleren goed en ze zijn absorberend. Er zijn unisex thermosokken, maar ook thermosokken voor dames en thermosokken voor heren. Een dikkere laag onder de voet kan ook prettig zijn, zodat je comfortabel kunt lopen. Met deze informatie en tips kun jij deze winter vast en zeker uit de voeten!