De winter komt eraan, zorg dat jouw tuin de kou overleeft! Hoe doe je dit? Bekijk onze tips hieronder om je tuin winterklaar te maken.
Tip 1: Veilig en warm met de juiste werkkleding
Wil je graag comfortabel in je tuin werken tijdens de wintermaanden? Dan heb je geschikte werkkleding nodig! Zo blijf je niet alleen warm maar ben je ook beter beschermd. Waarschijnlijk zal je veel op je knieën werken. Ga daarom voor een werkbroek met verstevigde kniestukken, of nog beter; een broek waarin je kniekussens kunt plaatsen. Dit werkt een stuk fijner als je aan de slag gaat!
Tip 2: Snoei bomen en struiken
In de herfst kun je onderstaande bomen en struiken snoeien. Zo komen ze zonder problemen de winter door! Lees hier meer over snoeien in het najaar.
- Fruitbomen.
- Geknotte bomen.
- Coniferenhagen.
- Druivenstruik.
- Heesters.
- Rozen.
- Vlinderstruik.
Tip 3: Bescherm je planten tegen vorst
Zet niet-winterharde planten binnen. Het beste is een koele plek (tussen 5 en 10 graden). Een perfecte plek voor deze planten is een garage of tuinhuisje. Vergeet ze natuurlijk niet water te geven! Planten die wel buiten blijven kun je beschermen tegen nachtvorst. Dit doe je door de wortels af te dekken met stro of jute. Ook kan je de rest van de plant beschermen met een winterafdekhoes. Deze kan je vinden in één van onze Pets Place Boerenbondwinkels. Kijk hier of er een Pets Place Boerenbond bij jou in de buurt zit!
Tip 4: Sluit de buitenkraan
Voor sommigen misschien een open deur, maar sluit de buitenkraan af! Als het vriest kan anders de waterleiding springen. Hoe ga je te werk? Laat de tuinslang leeglopen, koppel hem los en rol hem op. Sluit nu de buitenkraan af. Wil jij een uitgebreider stappenplan? Lees dan alle tips voor je buitenkraan. Vergeet de regenton ook niet! Lees hier meer over het vriesklaar maken van je regenton.
Tip 5: Bloembollen planten voor het voorjaar
Wil je in de lente een prachtig bloeiende tuin? Dan plant je nog vóór de eerste nachtvorst je bloembollen! Lees hier meer over het planten van bloembollen in het najaar.
Tip 6: Het buitenleven ondersteunen
Ook in de winter gaat het buitenleven verder. Vogels, egels, kikkers, padden en eekhoorntjes kunnen jouw ondersteuning wel gebruiken. Bied bijvoorbeeld voldoende schuilmogelijkheden, huisjes, voedsel en water aan. Daarmee maak je van jouw tuin een interessante plek om de koude winter door te brengen. Dat is niet alleen fijn voor de diertjes, want een levendige tuin is ook nog eens leuk om naar te kijken! In dit artikel geven we je leuke tips voor eekhoorns, egels, kikkers, padden, vleermuizen en insecten! Lees hier meer over tuinvogels in de winter en verwelkom de gevleugelde tuinvrienden in jouw tuin!
Tip 7: Laat de vijver met rust
In de winterperiode heeft een vijver minder onderhoud nodig dan in de andere jaargetijden. Onderin de vijver vormt een laag met een stabiele temperatuur, waarin al het onderwaterleven de winter door kan komen. Je kunt daarom de vijverpomp en filters uitschakelen, deze verstoren namelijk deze belangrijke waterlaag. Een ijslaag op de vijver kan geen kwaad, sneeuw kan je wegschuiven om toch wat zonlicht in de vijver te laten schijnen. Is een ijslaag meer dan tien dagen aanwezig? Dan kun je er een paar gaten in maken.
Tip 8: Genieten van de winter in je tuin
Jouw tuin is nu klaar voor de winter! Zit jij wel eens in de tuin terwijl het winter is? Creëer een warm knus hoekje in jouw tuin met een vuurkorf of terrasverwarming. Super sfeervol en gezellig! Er ontbreekt alleen nog een warme kop chocolademelk…