Tijdens de vakantieperiode is de grote vraag: gaan je knaagdieren en/of konijnen mee op vakantie of zorgt een oppas (aan huis) voor je huisdieren? Zo kan het voor jou als baasje heel fijn zijn om je konijnen en/of knaagdieren, zoals hamsters, ratten, muizen of gerbils, dichtbij te hebben op je vakantieadres, maar is dat wel zo fijn voor onze dieren? En hoe kun je de vakantie zo prettig mogelijk maken voor baas en beest? Lees alle voorbereidende informatie wanneer je knaagdieren of konijnen mee op vakantie gaan of wanneer je dieren (dichtbij) thuis blijven. Of je nu een weekendje weg gaat of een wekenlange reis van huis maakt, je moet voorbereid zijn op de zorg van je dieren.

info

Veel huppelende konijnen en knagers in Nederland!

In Nederland worden er 800.000 konijnen en 800.000 knaagdieren als huisdier gehouden. Wanneer zo’n 10 miljoen Nederlanders in de zomer op vakantie gaan, zullen veel van de huisdieren te maken hebben met vakantiestress. Gaan ze mee of blijven ze thuis…?

Knaagdieren en/of konijnen mee op vakantie

Besluit je om je knaagdieren en/of konijnen mee op vakantie te nemen? Probeer de stress van je huisdier zo laat mogelijk te houden! Een reis naar de vakantiebestemming in zowel het binnenland als buitenland is erg stressvol, waarbij korte vakanties de meeste stress opleveren voor onze konijnen en knaagdieren. Een overhand van stress kan zorgen voor gezondheidsproblemen, zoals een gasbuik, wat vaak kan leiden tot de dood. Overweeg daarom wat voor reis je maakt: ga je ver of kort weg? Dan is het minder handig om je knaagdieren of konijnen mee te nemen. Voor langere vakanties op één plek waarbij je niet ver hoeft te reizen, is het beter mogelijk om jouw knaagdier of konijn mee op vakantie te nemen. 

De checklist wanneer je knaagdieren en konijnen mee op vakantie gaan

De situatie is prettiger wanneer je iets wel hebt wat niet nodig blijkt te zijn, dan dat je het nodig hebt en het niet voorhanden is. Zorg voor de volgende producten wanneer jouw knaagdieren of konijnen mee op vakantie gaan.

BEKIJK ALLES VOOR KONIJNEN EN KNAAGDIEREN IN DE WEBSHOP
tip

Bouwen maar!

De Ferplast Multipla-lijn is een modulair verblijf. Dit betekent dat je de grootte van de kooi groter of kleiner kan maken met behulp van verschillende opzetstukken. Erg handig voor vakantie, maar ook voor thuis!
BEKIJK DE FERPLAST MULTIPLA-LIJN IN DE WEBSHOP

De belangrijkste informatie over de checklist

Het reizen is erg stressvol voor je konijnen of knaagdieren; probeer daarom zo veel mogelijk stress te verminderen. Zorg voor een vervoersbox die ruim genoeg is en géén gladde bodem heeft. Je kunt een handdoekje of een mat op de bodem plaatsen. Zorg er daarnaast voor dat je koppeltjes bij elkaar plaatst. Heb daarnaast een handdoek bij je om over de vervoersbox te plaatsen. Zorg op je vakantieadres voor ruimte voor het verblijf en check van tevoren of huisdieren welkom zijn. Laat je huisdieren verder zo veel mogelijk met rust en laat ze de omgeving ontdekken. Een nieuwe omgeving met nieuwe geuren en geluiden kan namelijk best spannend zijn! Zorg er als laatste voor dat je huisdieren in topconditie zijn. Wanneer je dier met een verminderde weerstand gaat reizen, kan het reizen door de stress fataal worden. Maak daarom vóór jullie reis een afspraak bij de dierenarts.

Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Ken de regels!

Kies je ervoor om je konijnen en/of knaagdieren mee te nemen naar het buitenland? Dan moet je de nationale invoereisen van het land van bestemming en het land/de landen waar je doorheen reist goed kennen. Zo moet je in Duitsland bij invoer van 3 konijnen of knaagdieren vergunningen meenemen van de dierenarts.
MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS

Je knaagdieren en/of konijnen blijven thuis

De meeste konijnen en knaagdieren blijven thuis tijdens de vakantie. De huisdieren worden dan verzorgd door kennissen, buren of familieleden. Toch kunnen konijnen en veel knaagdiersoorten zich gestrest of eenzaam voelen. Als de oppas alleen langs komt om jouw konijn of knaagdier wat voer, hooi en water te geven, krijgt jouw diertje niet voldoende aandacht en zullen eenzaamheid en stress volgen. Zorg ervoor dat konijnen en knaagdiersoorten zoals cavia’s, ratten, muizen en chinchilla’s minimaal één bekende soortgenoot heeft. Daarnaast kun je jouw oppas het advies geven om naast alleen voer en water je huisdieren voldoende aandacht te geven.

Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Konijn of knaagdier naar de oppas toe

In plaats dat jouw oppas bij jou komt, gaat jouw huisdier naar de oppas. Gezelschap is daarbij gegarandeerd, maar licht de oppas goed voor! Heeft je oppas bijvoorbeeld kinderen? Laat de kinderen niet het dier oppakken zonder te vragen.

Tips aan de oppas van je konijnen en/of knaagdieren

 • Nummer 1

  Zorg dat je van te voren voldoende hooi, voer en bodembedekking in huis hebt gehaald.

 • Nummer 2

  Leg de oppas goed uit welk voer je huisdier moet krijgen en hoeveel.

 • Nummer 3

  Laat de oppas al eerder langskomen, zodat hij of zij kennis kan maken met jouw huisdieren. Zo zal hij of zij niet als een volstrekt vreemde worden aangezien.

 • Nummer 4

  Laat de gegevens van de dierenarts en jouw vakantieadres achter, zodat je oppas bij nood gelijk kan handelen.

info

Geen oppas kunnen vinden?

Als je geen oppas kan regelen die bij jou thuis komt, kun je ook kijken naar pensions. Er zijn speciale pensions voor konijnen en knaagdieren waar je jouw huisdieren langs kunt brengen. Begin wel op tijd te zoeken naar een pension, aangezien veel pensions al snel volgeboekt zijn in de vakantieperiodes.
BEKIJK ALLES VOOR KONIJNEN EN KNAAGDIEREN IN DE WEBSHOP