Je wilt graag je kat mee op vakantie nemen, maar waar moet je allemaal op letten? Welke regels gelden er voor het reizen met je kat en welke producten zijn onmisbaar voor je kattenvakantie? Met onze vakantie-checklist en vakantietips ga jij goed voorbereid op vakantie met je kat!

Regels voor het reizen met je kat naar het buitenland

Neem jij je kat mee op vakantie naar het buitenland? Dan zijn er een paar regels waar je aan moet voldoen. Voor landen die bij de EU horen gelden de volgende regels:

 • null

  Geldig Europees huisdierenpaspoort

  Je kat moet in bezit zijn van een geldig Europees huisdierenpaspoort. In dit dierenpaspoort staat alles geregistreerd over het eigenaarschap, chippen en vaccinaties. Een geldig Europees huisdierenpaspoort vraag je bij je dierenarts aan.

 • null

  Je kat moet gechipt zijn en geregistreerd staan

  Wanneer jij je kat mee op vakantie naar het buitenland neemt moet hij of zij gechipt en geregistreerd zijn. Het chipnummer moet digitaal geregistreerd staan met de adresgegevens, ook staat het chipnummer genoteerd in het paspoort van je kat. Een goed leesbare tatoeage is ook geaccepteerd, mits deze aantoonbaar voor 3 juli 2011 is gezet.

 • null

  Vaccinatie tegen rabiës

  Voordat je kat mee op vakantie mag moet hij of zij een vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid) hebben gehad. Deze vaccinatie moet minstens 21 dagen voor vertrek zijn toegediend en moet door de dierenarts worden geregistreerd in het dierenpaspoort. Een rabiës vaccinatie is drie jaar geldig en mag pas met een leeftijd van 12 weken gegeven worden, daarom mag jouw kitten pas met een leeftijd van minimaal 15 weken internationaal reizen.

Gaat je kat mee op vakantie buiten de EU? Dan gelden er andere regels! Naast het verplichte dierenpaspoort, chip en vaccinatie tegen rabiës, kunnen er per land andere regels gelden. Vraag daarom bij de ambassade van het desbetreffende vakantieland na of er aanvullende regels gelden voor jou en je kat.

Vakantie-checklist voor je kat

null

Gaat je kat niet mee op vakantie?

Ga je op vakantie en laat je jouw kat thuis? In ons advies over op vakantie gaan zonder je huisdier lees je alles over het thuislaten van je kat. Door een goede oppas, of ander verblijfsadres voor je kat te regelen, kan jij met een gerust hart op vakantie!
BESTEL ALLES VOOR JE KAT IN DE WEBSHOP

Je kat mee op vakantie nemen: dé tips!

Waar moet je allemaal aan denken als jij je kat mee op vakantie neemt? En hoe zorg je ervoor dat je kat zo min mogelijk stress ervaart tijdens het reizen? Lees alles in onze katten vakantie tips! 

De heenreis met je kat

Je vakantie begint natuurlijk met de reis naar je vakantieland, maar hoe maak je deze reis zo comfortabel mogelijk voor je kat? Dat begint met een goede voorbereiding! Ligt je vakantiebestemming op een paar uur rijden met de auto? Dan heb je voor onderweg een reismand of bench nodig waar je kat in verblijft. Wanneer je gebruik maakt van een bench kan je hier onderweg een kleine kattenbak in zetten, dit is ideaal voor als je een langere tijd onderweg bent!

Is je kat bang om in een reismand of bench te zitten? Laat je kat dan ruim van te voren thuis wennen aan het verblijf. Dit doe je door de reisbox in een kamer neer te zetten waar je kat regelmatig is. Op deze manier krijgt je kat zelf de kans om op onderzoek uit te gaan. Om je kat te stimuleren kan je snacks, brokken of natvoer in de reismand leggen, door dit regelmatig te herhalen zal je kat minder bang worden voor de reismand!

Als je jouw kat mee op vakantie neemt wil je natuurlijk dat jouw maatje geen last krijgt van stress. Ervaart jouw kat veel stress in de auto? Dan kan je een kalmerende spray van Feliway of Beaphar gebruiken, door de natuurlijke feromonen in deze sprays ervaart jouw kat de vervoersbox als een veilige omgeving!

BESTEL ALLE REISPRODUCTEN IN DE WEBSHOP

Maak je vakantiebestemming cat proof!

Wanneer je met je kat reist en op je vakantiebestemming aankomt is het belangrijk dat je het tijdelijke verblijf aanpast naar de wensen van je kat! Zet de kattenbakken met kattenbakvulling neer op toegankelijke plekken, zorg dat je kat eten en drinken heeft en leg of zet krab mogelijkheden en speelgoed neer. Het belangrijkste is dat je jouw kat rustig de nieuwe plek laat verkennen en tijd geeft om te wennen. 

Als je kat mee op vakantie is kan hij of zij de tijdelijke woonplek spannend vinden, je kan hem of haar ondersteunen met verschillende middelen. Je kan gebruik maken van verdampers die in het stopcontact moeten. Deze verdampers verspreiden feromonen die je kat een veilig gevoel geven. Je kan er ook voor kiezen om speelgoed met kattenkruid, valeriaan of matatabi stokjes te gebruiken. Deze producten hebben een rustgevend effect op je kat na het spelen!

BESTEL KATTENSPEELGOED IN DE WEBSHOP

Wandelen met je kat

Neem jij een actieve en nieuwsgierige kat mee op vakantie? Dan kan je ervoor kiezen om lekker op je vakantiebestemming te gaan wandelen met je kat! Maar hoe leer je jouw kat om samen met jou mee te gaan wandelen? Lees alle tips in ons advies over het wandelen met een kattentuig! Als je lange afstanden gaat wandelen kan je ook een draagtas meenemen. Je kan hier je kat in zetten als hij of zij even rust wilt nemen van het lopen. Op deze manier kan jouw maatje toch mee en ziet hij of zij de prachtige omgeving van je vakantieland!

BESTEL ALLE HALSBANDEN EN RIEMEN IN DE WEBSHOP
null

Weet altijd waar jouw kat is!

Wil jij je kat mee op vakantie nemen en altijd weten waar hij of zij rondloopt? Dan kan je je kat een Tractive GPS Tracker om doen. Dit GPS systeem maak je vast aan de halsband van je kat. Via de bijbehorende app op je telefoon kan je ten alle tijde zien waar je kat zich bevindt. Ook kan je in de app zien hoe actief je kat is en op welke plekken hij of zij is geweest.

Neem jij je kat mee op vakantie? Deel je foto’s met ons!

Neem jij jouw kat mee op vakantie en heb je leuke foto’s van hem of haar? Deel ze dan met ons! Door jouw vakantiefoto of -video via Instagram met @petsplacenl te posten, komt jouw vakantiekiekje op deze pagina en zie je het terug op onze inspiratiepagina! Ook maak je nog eens maandelijks kans op een cadeaukaart ter waarde van €20,-. Welke tip kan jij aanraden voor het op vakantie gaan met je kat? Maak anderen ook enthousiast met jouw vakantiepost!

Deze vakantiegangers zijn je al voorgegaan!