Als konijnenbaasje kun je je konijnen helpen bij het verwijderen van het losse haar tijdens de ruiperiode.
Je kunt je konijnen borstelen met een borstel met zachte haartjes, maar echt veel ondervacht en klitten haal je daar niet mee weg. Een zachte of harenborstel gebruik je vooral om talg te verdelen en zo te zorgen voor een mooie glanzende vacht.
Welke borstel heb ik nodig voor mijn konijnen?
Er bestaan borstels van rubber waarmee je al iets meer haar verwijdert en die werken het beste als je cirkelvormige bewegingen maakt. Rubber borstels zijn vooral geschikt voor konijnen met heel kort haar.
Verder heb je ook nog borstels met ijzeren pinnetjes: de universeel borstel. Deze borstels reinigen de vacht, halen de losse ondervacht weg en maken de klitten los. Je borstelt eerst met de haarlijn mee, dan er tegenin. Met een kammetje is de borstel zo weer schoon. Ga altijd voorzichtig te werk, zodat je de huid van je konijnen niet beschadigt.
Als je konijnen veel haar verliezen
Verliezen je konijnen veel haren in de ruiperiode? Dan kun je ook een ontviltkam gebruiken, bijvoorbeeld de Furminator die speciaal geschikt is voor knaagdieren. Deze gebruik je alleen in de ruiperiode tijdens vachtwisselingen, dus niet dagelijks. Deze borstel ontvilt de ondervacht, maar ontziet de bovenvacht. Doordat deze borstel zoveel ondervacht verwijdert, vermindert het de kans op haarballen met maar liefst 90%!
Konijnen plukken
Ook plukken is een goede optie. Tenminste, als jouw konijntjes dat fijn vindt en toelaat. Je plukt dan het overtollige loszittende haar met je handen heel effectief weg. Jouw konijnen voelen geen pijn omdat de vacht al los zit.
Sommige rassen hebben echter een langere vacht die onderwol vasthoudt en bij die konijntjes moet je wat voorzichtiger te werk gaan. Maar pas op! Pluk niet zo hard en zoveel dat je konijn kale plekken heeft! Zeker voor buitenkonijnen is dit gevaarlijk omdat ze op die manier vlug kou vatten.
Invloed rui op spijsvertering konijnen
Niet alleen kunnen we konijnen uiterlijk helpen bij de rui, ook innerlijk kunnen we een handje toesteken. Konijnen likken zichzelf en elkaar veel en tijdens de rui krijgen ze dan ook meer haar dan gewoonlijk naar binnen. Als ze veel hooi ter beschikking hebben, levert dat normaal gezien weinig problemen op, maar niet alle konijnen hebben een even goede spijsvertering. Dan kan je wel eens een keutelketting zien (keutels die aaneengeregen zijn door haren) of erger: ontstaat de befaamde ‘haarbal’ in de maag met verstopping als gevolg.
Ga altijd naar een dierenarts als je denkt dat je konijn een verstopping heeft. In noodgevallen kan je vers geperst ananassap geven (niet uit blik!). Dit doe je met een spuitje zonder naald in het mondje. Samen met een laxeermiddel is dit een oplossing die meestal direct werkt.