Niets is mooier dan een glooiend, gezond en groen gazon. Kale plekken willen we natuurlijk niet. Wat kun je doen als je gazon toch niet helemaal mooi egaal is?

Hoe ontstaan kale plekken?

Kale plekken ontstaan vaak na de winterperiode. Door de kou sterven de grasplantjes af. Soms ontstaan er plekken door het verticuteren, of doordat je net mos hebt verwijderd. Maar kale plekken kunnen ook veroorzaakt worden door insecten die de grasplanten eten. Hiervoor kan je biologische insectenbestrijding voor grasinsecten gebruiken.

Een speciaal zadenmengsel zorgt ervoor dat de plekken snel dichtgroeien en door de diverse grassoorten snel kunnen kiemen. Naast het zadenmengsel, bevat deze verpakking ook biologisch fosfaat, wat stimulerend werkt voor de wortels van de grasplantjes. Je strooit het zadenmengsel en het fosfaat tegelijkertijd uit. De graszaden kiemen snel, en de wortels hebben voldoende voeding en stevigheid.

Hoe ga je te werk?

 • Nummer 1

  Stap 1

  Het is belangrijk om je gazon eerst goed te maaien. Hark vervolgens de grond onder de kale plekken een beetje los. Verwijder hierbij dood gras, mos en onkruid. Werk vervolgens putten en hobbels weg met een hark; zorg dus voor een egale ondergrond.

 • Nummer 2

  Stap 2

  Als je dit gedaan hebt, strooi je het mengsel uit. Strooi het mengsel op de kale plek, en ook deels over het omliggende stukje gazon. Op die manier groeit de grasmat egaler dicht dan wanneer je alleen de kale plekken bestrooit.

 • Nummer 3

  Stap 3

  Hark vervolgens het zaad in op de plekken waar je het gestrooid hebt, en druk de grond goed aan. Het is belangrijk om de bodem vochtig te houden tot het gras opkomt; zeker bij droog, warm en zonnig weer!

 • Nummer 4

  Stap 4

  Bemest, zodra de kale plekken opgevuld zijn, het gehele gazon met meststof voor het gazon. Op deze manier krijgt het gras en het graszaad genoeg voeding voor de eerste 100 dagen. Een voorbeeld wat je kunt gebruiken is Frassor. Frassor is gemaakt van de ontlasting van insecten en heeft een lage ecologische voetafdruk tijdens productie en gebruik! Lees hier hoe je je gazon kunt bemesten.

tip
Heb je hier niet de antwoorden gevonden die je zoekt? Kom dan langs in één van onze winkels! Onze medewerkers staan voor je klaar en geven je passend advies.
ZOEK EEN WINKEL IN JOUW BUURT