Brrr, de winter! Wij kunnen lekker warm onder een deken in bed kruipen, maar hoe zit het eigenlijk met konijnen die gewend zijn om buiten te leven? Ze kunnen in de winter goed buiten blijven, maar je dient ze wel te ondersteunen. In dit artikel leggen we je uit hoe je dit doet, zodat jouw konijnen zich ook in de koude maanden goed staande kunnen houden.
Konijnen in de winter: beschut en uit de wind
Allereerst is het belangrijk dat het hok uit de wind staat. Een buitenhok moet tevens een nachthok hebben, hier kunnen je konijnen namelijk beschut zitten. Om in de winter de kou uit het konijnenhok te houden, is het mogelijk om plexiglas voor het gaas te monteren. Hiermee blijft de koude wind buiten, maar is er toch voldoende licht. Laat hierbij altijd voldoende ruimte open voor ventilatie. Een andere mogelijkheid is om jute voor het gaas te hangen. Dat ventileert beter dan plexiglas, maar maakt het konijnenhok wel wat donkerder. Vergeet de ren van het hok niet af te schermen aan de windzijde, zodat je konijnen niet op de tocht zitten.
Winterse kooi inrichting
Ook aan de binnenkant van de kooi kunnen we natuurlijk van alles doen om het voor jouw konijnen aangenaam te maken. Begin met een (dikke) laag bodembedekking, bijvoorbeeld houtvezel of hennepvezel. Leg daar bovenop een laag stro van bijvoorbeeld Supreme Supasoft Bedding. Het is van belang dat deze onderlaag vocht absorbeert en warmte vasthoudt. Met een extra dikke laag stro kunnen jouw konijnen lekker wegkruipen om zichzelf warm te houden.
Konijnen in de vrieskou; wat kan je het beste doen?
Konijnen kunnen, met wat voorzorgsmaatregelen, tot -15/-20 graden overleven, maar vanaf -10 graden moet je zeker maatregelen nemen. Als je merkt dat jouw (oudere of zwakkere) dieren wat moeite hebben om warm te blijven, verplaats ze dan naar een garage of schuur met voldoende ventilatie, licht en frisse lucht. De beschutting en wat hogere temperaturen tot maximaal 10/12 graden kunnen al voldoende zijn. Is het geen mogelijkheid om je konijnen in een schuur of garage te zetten? Zorg er dan voor dat je konijnen diep in het stro weg kunnen kruipen.
Haal ook je konijnen niet zomaar in huis! Ze zijn 3 maanden lang bezig geweest om een wintervacht aan te maken. Als ze vervolgens met deze ‘winterjas’ naar binnen worden gehaald is er zelfs kans op oververhitting. Als je toch overweegt om jouw konijnen binnen te houden tijdens de koude dagen, moet je goed op de temperatuur letten. Wanneer je konijnen worden blootgesteld aan temperaturen boven de 12 graden, kunnen jouw konijnen gaan verharen en de wintervacht verliezen. Je kunt ze dan pas midden mei weer buiten houden.
Voeding konijnen in de winter
Het is niet nodig om je konijnen in de winter veel meer voer te geven dan normaal. Van nature houden konijnen zich in de winter namelijk rustiger, omdat er dan ook minder voedsel te vinden is. Je kan jouw konijn extra ondersteunen door tijdens de koudere dagen een pluk extra hooi te geven. Zorg ervoor dat je niet te veel konijnenvoer laat liggen, vooral tijdens de vrieskou. Wanneer konijnen bevroren voedsel eten, kunnen ze diarree krijgen. Merk je dat jouw konijn diarree heeft tijdens de vriezende dagen? Geef je konijn een aantal dagen alleen water en ruwvoer zoals hooi. Merk je dat het nog niet over gaat? Maak dan een afspraak bij de dierenarts.
Hoe vaak water vervangen/verversen?
Als het drinkwater van je konijnen steeds bevriest is het nodig om vaker per dag vers water te geven. Doe dit op vaste tijden, zodat je konijnen weten wanneer ze het kunnen drinken. Laat vooral ook ’s avonds je konijnen nog een keer drinken. Om te voorkomen dat het water bevriest zijn er speciale isolatiehoesjes voor om de drinkfles. Houd het water wel goed in de gaten; met de hoesjes duurt het langer voordat het water bevriest, maar bij stevige vorst kan het alsnog bevriezen. Check regelmatig het tuitje van de drinkfles. Ondanks een hoesje kan dit tuitje gemakkelijk bevriezen, waardoor er ook geen water uit komt. Heb je meerdere konijnen? Dan is het handig om naast een drinkfles een waterbakje neer te zetten. Konijnen kunnen dan tegelijk uit de waterbak drinken in plaats van na elkaar en kunnen wat gulziger drinken dan uit een drinkfles.
Koude konijnenoren
Konijnen zullen in de winterkou ijskoude oren hebben. Dit wil niet zeggen dat je konijnen het helemaal koud hebben. Dit kun je controleren! Controleer of de lichaamstemperatuur goed is door in het kuiltje in de nek te voelen, vlak onder het achterhoofd. Daar moet het warm zijn. Is dit niet het geval; neem je konijn dan even mee naar binnen en leg hem of haar in een dekentje. Je konijn moet dan vrij snel weer warm worden. Blijft je konijn na enige tijd toch koud? Dan staat het hok echt te koud en kun je je konijn beter ergens anders, op een warmere plek, huisvesten.
Jonge konijnen in de winter
Jonge najaarskonijntjes die niet buiten geboren zijn, kunnen in de winter niet in een buitenhok. Dit komt omdat ze nog geen wintervacht hebben. Pas in het voorjaar, medio mei, kunnen ze buiten gaan wennen. Konijnen die vanaf de zomer al buiten wonen hebben een dikke wintervacht ontwikkeld. Zij kunnen buiten blijven tot circa 10 graden vorst.