Wanneer de R in de maand zitten worden de dagen weer korter en kouder! Het gras groeit minder snel of stopt zelfs met groeien wanneer temperaturen onder de 6°C komen. Voedingswaarde in het gras zullen dalen en je kunt er niet meer helemaal zeker van zijn dat het gras voldoende vitaminen en mineralen bevat om aan de behoefte van jouw paard te voldoen. Tijd om de weerstand van jouw paard een boost te geven!

null

Wist je dat?

Een paard zich vanaf de langste dag (21 juli) al voorbereid op de komende winter

Waar moet je in de herfst en winter op letten om je paard gezond en blij te houden?

 • null

  Geef voldoende ruwvoer

  Ruwvoer is de belangrijkste voedingsbron voor een paard. Het levert niet alleen vezels, maar ook energie. Geef je paard goede kwaliteit ruwvoer, zodat hij voldoende energie heeft om een wintervacht aan te maken. Lees in artikel "Wintervacht van jouw paard" meer over de factoren die invloed hebben op de wintervacht. Lees in artikel "Hooi tekort! Welke alternatieven kun je je paard het beste voeren?" meer over welke alternatieven er nog meer voor hooi zijn.

 • null

  Schuilen tegen regen en wind

  Paarden kunnen prima buiten staan tijdens de herfst of winter. Wel is het fijn voor jouw paard als hij kan schuilen tegen regen en wind. Zorg dus voor een (open)stal, maar ook een schutting, een rij bomen of struiken bieden bescherming. Staat je paard 24/7 buiten dan is een goede schuilmogelijkheid natuurlijk wel een vereiste!

 • null

  Let op met gras

  Ga er niet zomaar vanuit dat het veilig is om jouw paard op het gras te zetten als het kort is. Ook in de herfst kan het fructaangehalte in het gras erg hoog zijn, denk maar aan een mooie na-zomerdag met een koude nacht. Let vooral op bij paarden die last hebben van insulineresistentie of gevoelig zijn voor hoefbevangenheid.

 • null

  Genoeg drinken

  Als het buiten kouder wordt, drinken de meeste paarden minder. Toch is een goede hydratatie erg belangrijk. Let er dus op dat jouw paard voldoende blijft drinken. Vanzelfsprekend moet je er voor zorgen dat jouw paard altijd beschikking heeft tot schoon en vers drinkwater. Daarnaast is het ook in de herfst belangrijk om jouw paard voldoende zout en mineralen aan te bieden in de vorm van een liksteen. Hierdoor zal jouw paard misschien ook meer gaan drinken. Bekijk hier onze likstenen.

 • null

  Zorg voor droge voeten

  Cavalor Dry FeetDe herfst staat gelijk aan nattigheid. De hoeven van je paard kunnen in de herfst dus wel wat extra aandacht gebruiken. Zorg ervoor dat jouw paard altijd een stuk droge grond tot zijn beschikking heeft. Zwakke hoeven en stralen kunnen voor problemen zorgen, zoals rotstraal. Om dit te voorkomen kun je Cavalor Dry Feet gebruiken.

 • null

  De eerste winter van je veulen

  Veulens hebben niet het lichaamsvet van oudere paarden, dus het is belangrijk dat je voorkomt dat ze het koud krijgen en zorgt dat ze in uitstekende conditie zijn. Zorg er dus voor dat je vaccinaties up to date zijn en jouw veulen voldoende lichaamsgewicht heeft. Een brok die uitermate geschikt is voor de ontwikkeling van het gespeende veulen tot het derde levensjaar is Pavo Podo Grow.

 • null

  Extra aandacht voor de oudjes

  Subli Seniores PrioresOudere paarden hebben vaker last van hun gewicht of gebit, waardoor ze moeilijker op gewicht kunnen blijven. Voldoende vetreserves zijn echter belangrijk om de winter goed door te komen. Geef je senior daarom een hoog kwaliteit ruwvoer en vul dit aan met bijvoorbeeld Subli Seniores Priores.

Vitaminen en mineralen

Aan de buitenkant van je paard is het niet altijd te zien of je paard genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt en zelfs met bloedonderzoek is het ook niet altijd te zien. Dit zijn drie momenten in de herfst of winter wanneer het handig is om een aanvulling van vitaminen en mineralen te geven.

1. Bij alleen ruwvoer en/of weidegang. Het gehalte van vitaminen en mineralen in jouw hooi of kuil wordt met de jaren steeds minder. In alleen ruwvoer zitten niet voldoende voedingsstoffen om jouw paard of pony gezond te houden.

2. Bij weinig krachtvoer. In krachtvoer zitten de vitaminen en mineralen al verwerkt, dus bij voldoende krachtvoer zijn extra vitaminen of mineralen niet nodig. Voer je jouw paard of pony een handje of een halve schep krachtvoer per dag? Dan is het noodzakelijk om de voeding aan te vullen met vitaminen en mineralen met bijvoorbeeld Pavo Vital.

3. Bij vage gezondheidsklachten. Wanneer jouw paard of pony te weinig vitaminen of mineralen binnenkrijgt, dan gaat het lichaam van nature de niet-noodzakelijke onderdelen van het lichaam minder voorzien van voedingsstoffen. Een doffe vacht, moeite met verharen, brokkelhoeven of stijve spieren kunnen een gevolg zijn van tekorten van vitaminen en mineralen.

null

Meteen een vitamine/mineralen boost nodig?

Dan kan Excellent Vitasporal hier in voorzien! Deze boost injector bevat plantaardige vetten, oliën en essentiële vitamine A. D en E. Wil je liever een koek geven aan je paard of pony? Geef dan Pavo Dailyfit!
BEKIJK ALLE PAARDENSUPPLEMENTEN