Een gezond rantsoen voor een paard bestaat uit ruwvoer, wat je naar behoefte aanvult met krachtvoer. Maar wist je dat de hoeveelheid vitaminen en mineralen die een paard hiermee binnenkrijgt vaak niet voldoende is? Dan is aanvulling met een balancer de oplossing.

null

Steeds minder vitaminen, mineralen en sporenelementen

Uit cijfers blijkt dat de gehalten aan vitaminen, mineralen en sporenelementen (koper en zink) de afgelopen jaren steeds verder afnemen. Bij veel paarden en pony’s leidt dit op sommige vlakken tot tekorten.

Vitaminen en mineralen

In ruwvoer alleen zitten dus niet voldoende voedingsstoffen om in de benodigde dagelijkse hoeveelheid van je paard te voldoen. Je kunt dit aanvullen door krachtvoer bij te geven. Daarvan is minimaal 1,5 kilo per dag nodig om tekorten bij een paard tegen te gaan. Voor een pony ligt de grens op 0,75 kilo krachtvoer per dag. Paarden en pony’s waar intensief mee wordt gewerkt, krijgen deze hoeveelheid vaak wel binnen. Voor paarden die moeten afvallen is het een ander verhaal. Zij krijgen vaak nauwelijks krachtvoer, terwijl het ook voor deze groep belangrijk is dat ze hun vitaminen en mineralen binnenkrijgen.

Veerle Vandendriessche, dierenarts en nutritionist, zegt ook dat de rol van vitaminen en mineralen vaak wordt onderschat:

Het is één van de facetten uit paardenvoeding waar te weinig aandacht aan wordt besteed. Het is namelijk niet alleen een basisbehoefte voor de gezondheid, maar ook om goede prestaties te kunnen leveren.

null

Balancer

Door dagelijks een zogenaamde ‘balancer’ te voeren, zorg je dat het lichaam van je paard goed kan functioneren. Ook bij herstel na ziekte of een periode van verminderde weerstand, kan het verstandig zijn om je paard iets extra’s te geven.

Wat is een balancer?

Een balancer is een volledig mengsel van vitaminen, mineralen en sporenelementen en brengt letterlijk ‘balans’ aan in je rantsoen. Het begrip ‘balancer’ is vrij nieuw in Nederland en er bestaan nogal wat misverstanden over wat een balancer precies doet. Zo wordt er vaak gedacht dat het een ‘lekker extraatje’ of een ‘energieboost’ is, terwijl het tegenovergestelde waar is.

Veerle: “Een balancer bevat geen extra energie of eiwit en is niets meer dan een noodzakelijke aanvulling voor paarden en pony’s die weinig krachtvoer krijgen. Paarden worden er dus ook niet heet of dik van. En omdat dikke paarden vaak weinig krachtvoer krijgen, is een balancer juist voor deze groep een heel geschikt product om je rantsoen aan te vullen.”

null

Wanneer een balancer voeren?

  1. Als jouw paard of pony alleen ruwvoer en/of weidegang krijgt
  2. Als jouw paard minder dan 1,5 kg krachtvoer per dag krijgt
  3. Als jouw pony minder dan 0,75 kg krachtvoer per dag krijgt

Een balancer vult het gebrek aan vitaminen en mineralen van je paard aan. Het lastige is alleen dat het niet altijd aan de buitenkant te zien is of een paard een tekort heeft. Veerle: “Zelfs in een bloedonderzoek is een tekort moeilijk aan te tonen, omdat het maar een momentopname is en een bloedonderzoek voor veel nutriënten geen totaalbeeld geeft over de lichaamsreserves die zich vaak in organen bevinden. Van sommige paarden is bijvoorbeeld bekend dat ze zand of mest gaan eten als ze behoefte hebben aan aanvulling, maar ook dat is lang niet altijd het geval. Als er sprake is van een vitaminen- en mineralen tekort gaat het lichaam als eerste besparen op de onderdelen die niet perse noodzakelijk zijn om te overleven, zoals de kwaliteit van de vacht en hoeven. Enkele aanwijzingen van een tekort kunnen zijn als je paard of pony last heeft van brokkelhoeven, zijn vacht dof is, moeite heeft met verharen of stijve spieren heeft.”

Er zijn tal van balancers verkrijgbaar, maar waar moet je nu op letten?

Veerle: “Belangrijke waardes om in de gaten te houden zijn in ieder geval ijzer en vitamine A. Uit ruwvoeronderzoek blijkt namelijk dat deze waardes al ruimschoots aanwezig zijn in het ruwvoer en dus niet meer sterk bijgevoerd hoeven te worden. Teveel ijzer bemoeilijkt de opname van andere belangrijke sporenelementen, zoals koper en zink, en een teveel aan vitamine A kan zelfs tot het niveau van toxiciteit oplopen.

Wel belangrijk is de aanwezigheid van biotine en de toevoeging van vitamine E en selenium voor de ondersteuning van het immuunsysteem van je paard. Wanneer je paard gevoelig is voor suikers kies dan een balancer met een laag suiker- en zetmeelgehalte.”

Daarnaast is de smakelijkheid van vitaminen, mineralen en sporenelementen een issue.

null

Is jouw paard een kieskeurige eter?

Ga dan op zoek naar een balancer met het sporenelement Intellibond®. Dit is een nieuwe generatie sporenelementenmix, die ervoor zorgt dat de van nature vieze smaken van koper en zink pas vrijkomen in de maag in plaats van in de mond. Hierdoor heeft het dus geen invloed op de smaak en worden ook de lastige sporenelementen heel goed opgenomen door je paard!

Pavo vital: de nieuwe generatie balancer

Voer jij per dag minder dan 1,5 kilo krachtvoer aan je paard of minder dan 0,75 kilo aan je pony? Dan is het belangrijk om vitaminen, mineralen en sporenelementen aan te vullen. Uit jarenlang ruwvoeronderzoek blijkt dat hooi alleen niet voldoende van deze nutriënten bevat om je paard gezond te houden. Pavo Vital is een graan- en melassevrij brokje met alle vitaminen en mineralen die je paard nodig heeft, gemaakt van 100% natuurlijk grondstoffen en zonder overbodige toevoegingen.

En door de speciale Intellibond® sporenelementen komt de smaak van koper en zink pas vrij in de maag in plaats van in de mond, waardoor het paard geen last heeft van de vieze smaak. Wat overblijft is een smakelijk brokje!

BESTEL PAVO VITAL IN DE WEBSHOP