Er zijn veel verschillende soorten hondenvachten en de ene vacht heeft meer verzorging nodig dan een ander soort vacht. Wij hebben handige tips en een stappenplan voor je op een rijtje gezet zodat jouw hond weer fris naar buiten kan.

 • null

  Stap 1: de borstelbeurt

  Voor je jouw hond gaat wassen, moet de vacht helemaal uitgeborsteld zijn. Losse haren, stof en vuil, klitten: voor het wassen moeten die allemaal worden verwijderd. Bij een kortharige hond is dat vaak niet zo veel werk. Voor honden met langer haar is het vaak even een klus, waar speciaal ‘gereedschap’ voor nodig is.

  Bekijk hier de borstels die je kan gebruiken voor het kammen van de vacht.

 • null

  Stap 2 : wassen

  Een kortharige hond heeft niet zo snel een wasbeurt nodig. Een langharige hond des te meer. Maar overdrijf het niet: de natuurlijke beschermlaag van de vacht mag niet aangetast worden. Gebruik daarom ook alleen shampoo die geschikt is voor honden. Zorg dat alle shampoo goed wordt uitgespoeld, en droog de hond na het wassen goed en zorgvuldig.

  Bekijk hier alle soorten shampoo voor honden.

 • null

  Stap 3: de details

  Zijn alle klitten in de vacht weg en is je hond helemaal schoon? Dan is het tijd voor de details. Zijn de oren van je hond netjes? En hoe zit het met de ooghoeken? Ook die plekjes verdienen de aandacht. Heeft je hond lange haren, tussen de kussentjes van de pootjes bijvoorbeeld, dan kan je deze voorzichtig wegknippen.

  Bekijk hier ons assortiment reinigingproducten voor de ogen en oren van jouw hond.

 • null

  Stap 4: de puntjes op de i

  Je hond is nu helemaal schoon maar loop de vacht nog een keer na met een kam of een borstel. Zo haal je de allerlaatste klitten uit de vacht.

BEKIJK HET ASSORTIMENT AAN VACHTVERZORGING

Last van veel losse haren?

Losse haren zijn de vervelende bijkomstigheid. Maar toch heeft elke hond er last van en vooral in periode van rui kan dit nog erger worden.  Gelukkig is er FURminator, de tovenaar bij los haar. Eén goede borstelbeurt verwijdert de meeste losse haren uit de vacht. Met het handige Furflex System is handvat ook voor ander ‘haargereedschap’ van FURminator te gebruiken.

Aan de slag met de tondeuse

Voor honden met een dikke krulvacht, zoals poedels, doodles en bouviers, is de tondeuse onmisbaar bij de verzorging van de vacht. En ook bij andere rassen is zo’n ‘scheerapparaat’ heel handig.

De professionele hondentrimmer bij Vets Place weet precies hoe je met zo’ tondeuse aan de slag gaat. Ga daarom altijd naar een trimmer als je zelf niet goed bekend bent met de vacht van je hond. Maar ben je handig, of heb je de kunst goed afgekeken, dan kun je er ook zelf mee aan de slag.

Waar moet je rekening meer houden:

 • Ga voor een tondeuse die past bij de vacht van je hond.
 • Gebruik de tondeuse alleen op een schone, klitvrije vacht.
 • Kies er een met verschillende opzetstukken; zo heb je altijd het juiste vachtgereedschap bij de hand.
 • Zorg voor scherpe messen: scheren met een botte tondeuse is pijnlijk voor je dier.
 • Een tondeuse op batterijen is vaak niet zwaar genoeg om een dikke hondenvacht mee te behandelen; schaf er dus één aan met snoer en stekker.
 • Gebruik een (olie)spray om de messen soepel te laten werken en koel te houden.

Bekijk hier ons assortiment aan tondeuses voor honden.

Vachtverzorgende voeding

De vacht van je hond weerspiegelt de gezondheid en voedingstoestand. Merk je dat de je hond een droge en doffe vacht krijgt? Probeer voeding zoals Royal Canin Coat Care of probeer een voedingssupplement zoals Versele Laga Opti Hair.