Steeds meer mensen besluiten om kippen in de tuin te houden. Zeker wanneer je een grote tuin hebt, is dit hartstikke leuk! Het maakt je tuin levendig en daarnaast kun je genieten van alle verse eieren die kippen leggen. Misschien wil je eieren voor een heerlijk ontbijt, maar het is extra leuk om ze uit te laten broeden! Het uitbroeden van eieren duurt in totaal 21 dagen. Je kunt dit laten doen door mama kip of in een broedmachine.

BESTEL EEN BROEDMACHINE
null

Wanneer is het de beste tijd om eieren uit te broeden?

Het is het hele jaar mogelijk om kuikens uit te broeden. Het is echter wel gebruikelijk om dit in de periode van februari t/m mei te doen. Over het algemeen zijn de kippen in deze maanden het sterkst en gezondst. Dit zorgt voor de beste eitjes! Daarnaast zullen de kuikens in de herfst groot genoeg zijn om ook weer eieren te gaan leggen.

Kip of broedmachine?

Om eieren uit te laten broeden heb je bevruchte eieren nodig. Je hebt hiervoor wel een haan nodig. Het is ook mogelijk om bevruchte eieren te kopen van een hobbyfokker. Je kunt de bevruchte eieren laten uitbroeden in een speciale broedmachine of door de kip zelf. Maar hoe maak je de keuze hierin?

Uitbroeden door de hen

Sommige mensen geven de voorkeur aan het broeden op de natuurlijke wijze door de hen. In dat geval heb je een hen nodig die broeds is. Sommige kippenrassen zijn hier geschikter voor dan andere. Kippenrassen zoals de Barnevelder, Brahma, Cochin en Wyandotte worden snel broeds. Deze kippensoorten zullen over het algemeen beter zorgen voor de eitjes.

Uitbroeden in een broedmachine

Een broedmachine bootst het broedproces van kippen na. Je kunt precies de juiste temperatuur en luchtvochtigheid bepalen zodat de eieren zich op de juiste manier ontwikkelen. Wanneer je een kwalitatief goede broedmachine aanschaft (of zelf maakt), dan is een broedmachine ontzettend betrouwbaar voor het uitbroeden. Zeker wanneer je kippen hebt die niet snel broeds worden of wanneer je een grote hoeveelheid eieren wilt uitbroeden, is een broedmachine een geweldige uitkomst.

null

Hoe stimuleer je een kip om broeds te worden?

Een hen dient eerst broeds te worden voordat ze op een nest gaan zitten. Je kunt je kippen een handje helpen om broeds te worden. Leg voor een langere periode een aantal nep-eieren in het nest. Wanneer een hen uiteindelijk langer dan 24 uur achter elkaar op de eieren blijft zitten dan is ze broeds en klaar voor een "echt" nest! Je kunt deze nep-eieren hier in onze webshop bestellen.

Tips bij het uitbroeden door de kip

Een broedende hen zit overdag op het nest om de eitjes lekker warm te houden. Kom je in de buurt? Dan zal ze dit niet leuk vinden en dit laten merken met boze kakelende geluiden, de veren opzetten en zelfs door te pikken.

Ze zal tevens minder actief zijn en ook minder eten. Het is daarom wel verstandig om haar één keer per dag van het nest af te halen, ongeveer 15 min. Zo kan ze even eten, drinken en haar behoefte doen. De eieren zullen het dan even zonder haar warmte moeten doen. Dat is alleen maar goed voor ze, want het afkoelen maakt de kuikens weerbaarder.

Zet een broedende hen apart van de andere kippen in het hok. Zo heeft ze alle rust om zich te richten op het broeden. Als ondergrond van het nest kun je een uitgestoken stuk gras nemen, dit zorgt voor de juiste vochtigheid.

Bevruchte eieren zullen zich pas gaan ontwikkelen wanneer er een hen op gaat zitten. Hennen zullen over het algemeen pas gaan broeden wanneer ze ongeveer een dozijn eieren heeft. Zitten er eieren tussen van andere kippen? Geen zorgen, ze zal deze ook gewoon uitbroeden en de kuikens opvoeden.

null

Wanneer komt het kippenei uit?

De broedperiode duurt 21 dagen, maar het ei kan eerder of later uitkomen. Het kuiken heeft een speciale eitand ontwikkelt, waarmee ze door de schaal kan breken. Na de geboorte zal deze weer verdwijnen. Ze beginnen met het maken van een klein gaatje en hier kunnen ze enige tijd over doen. Het is erg intensief voor een kuiken, dus verdere destructie laat nog even op zich wachten. Ze kunnen zelfs een paar uur rusten voordat ze weer verder gaan met uitbreken, maar zijn vaak binnen 24 uur volledig uit het ei. Eenmaal uit het ei zal je de kuikens nog niet veel zien, zij blijven lekker de warmte opzoeken bij mama.

Hoe gebruik je een broedmachine?

Stap 1: de broedmachine klaarmaken

Zet de broedmachine minimaal 24 uur van tevoren aan. Zo kun je checken of de machine nog goed functioneert en hem alvast instellen op de juiste temperatuur en luchtvochtigheid. Heb je een broedmachine met ventilator? Stel hem dan af op 37,5 graden Celsius. Voor een machine met stilstaande lucht hanteer je 37,7 graden Celsius. De luchtvochtigheid stel je af rond de 50%. Controleer deze waarden met enige regelmaat of ze stabiel blijven.

Stap 2: de eieren in de broedmachine plaatsen

Plaats de eieren in de broedmachine wanneer ze ongeveer 7 dagen oud zijn. Plaats geen eieren die vuil of gekneusd zijn. De kans is groot dat hier zwakke dieren uitkomen. Keer de eieren iedere dag 2 keer om. Je kunt met potlood een markering zetten om gemakkelijk bij te houden of eieren zijn omgekeerd.

Stap 3: haal onbevruchte kippeneieren uit de broedmachine

Rond de 6e dag controleer je alle eieren op bevruchting. Dit kun je met een speciale schouwlamp doen. Eerst zal er een puntje zichtbaar worden, later onstaan hier ook bloedvaten. Haal alle eitjes die niet bevrucht zijn uit de machine.

Stap 4: de luchtvochtigheid verhogen

Liggen de eitjes er 19 dagen in? Verhoog dan de luchtvochtigheid naar 65%. Je draait de eieren ook niet meer om tijdens de laatste dagen.

Stap 5: de eieren komen uit

Na 20 tot 21 dagen komen de eieren uit! Ze hebben hierbij geen hulp nodig en kunnen dit helemaal zelf. Wacht tot de kuikens zijn opgedroogd voordat ze de broedmachine verlaten. Zet ze daarna in een speciaal hok met voldoende warmte. Lees hier meer over het houden van kuikens.

null

Piepend ei?

Soms hoor je zelfs al een ei piepen. Maak je geen zorgen je hoort geen spookgeluiden, maar een kuiken dat aanstalten maakt om uit het ei te kruipen.
BESTEL KIP ACCESSOIRES IN DE WEBSHOP