Menu

Herken je het? Jouw konijn is zichzelf het ene moment druk aan het wassen en is het andere moment lekker door zijn verblijf aan het huppelen. Het lijkt alsof hij zich op zijn gemak voelt, maar toch is dit soms lastig te herkennen.  In dit artikel lees je alles over de lichaamstaal en het gedrag van konijnen. In sommige gevallen kan je hiermee angst, boosheid of juist blijdschap herkennen.

Een blij konijn

Je wilt natuurlijk dat jouw konijn zich erg gelukkig voelt in zijn omgeving. Hoe kan je deze blijdschap herkennen? Onderstaande houdingen geven een blij en ontspannen konijn weer:

konijn ligt met poten onder lichaam

Allereerst kan jouw konijn in een ontspannen houding met zijn pootjes onder zijn lichaam liggen.

Konijn ligt met achterpoten naar de zijkant

Jouw konijn kan ook met zijn voorpootjes gestrekt liggen en tegelijkertijd zijn achterpootjes naar de zijkant leggen.

Konijn ligt met poten gestrekt

Het konijn kan tevens compleet uitgestrekt liggen met zijn voorpootjes naar voren en achterpootjes naar achteren.

konijn springt in de lucht van blijdschap

Als laatste is het een goed teken als jouw konijn huppelt en daarmee met alle 4 de pootjes van de grond komt en een draai in de lucht maakt.

null

Aan de oren kan je zien of een konijn zich op zijn gemak voelt

De lichaamstaal van een konijn kan lastig te herkennen zijn. Een goede plek om te starten zijn de oren. Wanneer de oren namelijk dichtbij elkaar staan, omhoog steken en naar buiten wijzen, lijkt het konijn zich op zijn gemak te voelen.

Een bezorgd konijn

Met onderstaande lichaamstaal laat een konijn merken zich niet comfortabel te voelen in de omgeving. Hij zal er op dat moment geen trek in hebben om benaderd te worden door mensen.

Bang konijn oren naar achter

Jouw konijn ligt in een gehurkte positie met aangespannen spieren, zijn kopje op de grond en zijn oren wijd gespreid. De oren liggen plat op de rug en de pupillen zijn ver geopend.

Konijn schuilt

Een ander teken van een bezorgd konijn is als deze zich veel verstopt en probeert weg te komen als er mensen in de buurt zijn.

Een boos en ongelukkig konijn

Wanneer een konijn zich boos of ongelukkig voelt, zal hij dit duidelijk zichtbaar maken. In de volgende gevallen wilt het konijn dan ook niet dat je in de buurt bent:

wegspringend konijn

Het konijn kan zichzelf snel omdraaien en wegrennen en daarbij met zijn achterpoten vegen. Tegelijkertijd kan hij hierbij zijn oren plat tegen zijn rug houden.

rechtopstaand konijn met oren naar boven

Een konijn kan ook op de achterpoten zitten. Wanneer hij daarbij zijn voorpoten gebruikt om een soort boksgedrag te vertonen, dan laat hij merken ontevreden te zijn. De oren zijn hierbij gespitst en het konijn kan gromgeluiden maken.

Jouw konijn kan ook stilstaan en met zijn achterpoten stampen. Hierbij spitst hij zijn oren en spant hij zijn spieren flink aan.

Konijn boos met open mond

Als laatste kan je konijn zijn lichaam naar achteren duwen, zijn kop omhoog steken en zijn tanden laten zien. Zijn oren liggen daarbij plat op zijn kop en het konijn toont grote ogen.

Ander gedrag van je konijnen

Konijnen kunnen natuurlijk nog veel meer gedragingen vertonen. Daarom geven we je nog een klein overzicht van veel voorkomend gedrag:

  • Graven: dit is natuurlijk gedrag van konijnen. Graaft jouw konijn ergens waar het niet mag? Zorg dan dat hij een plek krijgt waar het wel kan. Maak gewoon een mooie zandbak voor je konijn, in de tuin, in de buurt van zijn buitenhok.
  • Stampen: met achterpoten stampen: Andere konijnen waarschuwen voor gevaar. Of je konijn voelt zich beledigd of is boos.
  • Kwispelen: dit doen konijnen bij opwinding, bijvoorbeeld als ze honger hebben en (bijna) voeding krijgen. Ze kunnen dit ook doen uit irritatie/frustratie.
  • Op de achterpoten staan: wanneer konijnen dit doen, zijn ze alert en nieuwsgierig en kunnen ze goed bedelen voor lekkere konijnensnacks.
  • Gespannen lichaam, staart rechtop en platte oren: dit betekend zeker “Kijk uit”, je konijn is offensief en bereid om aan te vallen en eventueel te bijten.
  • Urine en keutels: territorium markeren, mannetjes doen dit het meest maar ook vrouwtjes kunnen er iets van. Overal keutels deponeren; het visitekaartje achterlaten voor soortgenoten: ik was hier eerst.