Van katten wordt nog wel eens onderschat dat ook zij allemaal een eigen karakter hebben. De één is heel speels en actief, terwijl de ander liever lui dan moe is. Ook bij katten is het van belang dat je je verdiept in welk ras het beste past bij jouw levensstijl. Lees hier de voor- en nadelen van een raskat.

null

Wist je dat?

Er zijn meer dan 50 soorten raskatten, dus er is een grote kans dat er een geschikte voor jou bij zit. Raskatten verschillen qua grootte, karakter, vacht en uiterlijk. Verdiep je dus goed in welke kat het beste bij jou past!

Voordelen van een raskat

Het grote voordeel van een raskat is dat het karakter wat beter te voorspellen is. Wil je bijvoorbeeld een gezellig maatje dat lekker met je mee kletst, dan is een Siamees een goede optie. Heb je kinderen, dan is de lieve Brits Korthaar misschien weer meer geschikt.

Hou je van lekker bezig zijn met je kat, denk dan eens aan een Maine Coon of een Noorse Boskat. Deze katten hebben lange manen die de nodige verzorging vragen, maar zijn ook nog eens actief en intelligent. Ze ondernemen graag iets met het baasje.

null

Neem een kijkje in het asiel!

Ben je op zoek naar een kat? Denk dan ook eens aan het asiel! Daar zijn katten in alle soorten en maten te vinden die recht hebben op een fijn thuis! De medewerkers van een asiel kunnen je tevens helpen met het vinden van de juiste kat die past bij jouw wensen! Lees hier de voordelen van een dier uit het asiel.

Nadelen van een raskat

Het aantal raskatten met een officiële stamboom is maar klein. Als je een kitten van een erkende fokker wenst, kan het zijn dat je geduld moet hebben voor er een nestje is. Het vinden van een verantwoorde fokker kost tijd.

Helaas zijn er ook fokkers die extreme uiterlijkheden in stand houden en er zelfs op doorfokken. Zo bestaan er Siamezen met extreem lange koppen en hebben sommige Perzen juist veel te korte snuitjes. Dit komt de gezondheid van de katten absoluut niet ten goede.

Deze katten hebben vaker dan gemiddeld last van gezondheidsaandoeningen. Dit is niet alleen heel zielig voor het dier; het kan de dierenartsrekening ook flink doen oplopen.

Het vinden van een verantwoorde fokker voor een goed gefokte raskat vergt tijd en geduld. Neem die tijd en je zult beloond worden met een leuke, goed passende kat, waaraan je heel wat jaren plezier zult beleven!

null

Bekijk hier alle kattenrassen!

Wil je graag meer weten over verschillende kattenrassen? Lees dan hier verder.