Braken is een natuurlijke reactie voor honden en katten. Maar wanneer moet je je zorgen maken? In deze video legt Susan van Vets Place je precies uit wat je kunt doen.
Braken komt veel voor, maar wanneer moet je je zorgen maken en de dierenarts bellen?
Verschillende braakvormen
Er zijn verschillende braakvormen, zo heb je acuut braken, loos braken en lange braaksymptomen. Bij sommige van deze vormen moet je naar de dierenarts en sommige vormen lossen zich vanzelf weer op. Hieronder staan de verschillende vormen van braken beschreven en wordt er verteld of je wel of niet naar de dierenarts moet gaan.
Acuut braken
Iedere hond of kat braakt wel eens, dit noemen we acuut braken. Het ontstaat vaak nadat een hond of kat te snel of iets verkeerds heeft gegeten. Er kan ook sprake zijn van een virusinfectie, dit soort virussen verdwijnen vanzelf weer.
Lange braaksymptomen
Duren de braaksymptomen maar kort en is je dier levendig, dan hoef je geen contact op te nemen met de dierenarts. Zorg er wel voor dat je dier voldoende drinkt en geef kleine porties licht verteerbare voeding.
Blijft jouw hond of kat langer braken, wordt hij sloom en eet hij niet meer? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een dierenarts, want dan is er wel iets aan de hand.
Loos braken
Speciale aandacht gaat uit naar loos braken, dit is wanneer je hond braakt maar er niks uitkomt. Zeker wanneer dit gepaard gaat met een opgezette buik moet je direct naar de dierenarts. Er is dan sprake van een maagkanteling en deze moet direct behandelt worden!