Wil jij ook een explosie van leven in jouw tuin? Leg dan een minivijver aan! De natuur wordt hiermee een handje geholpen, want deze minivijver is niet alleen goed voor tuinvogels, ook wilde bijen en andere insecten komen deze minivijver bezoeken. In de avondschemering kan er zelfs met een beetje geluk een egeltje langskomen.
Wil jij ook een gezellige minivijver in jouw tuin of op het balkon? Lees dan hier deze paar stappen die jij moet volgen voor het hebben van een prachtige minivijver.
Stap 1. Waar plaats ik de vijver?
Denk goed na over waar je de minivijver gaat plaatsen. Waar staat hij mooi? Is er in de tuin nog een kale plek waar deze minivijver goed past? Waar is het niet te heet, maar komt wel voldoende zonlicht voor waterplanten? En is de vijver niet gevaarlijk voor jonge kinderen die hier langs gaan lopen?
Stap 2. Welke bak ga ik gebruiken voor de vijver?
Heb jij nog een oude afwasteil, grote plantenbak of cementkuip? Dan kan je deze ook gebruiken als vijver. De enige voorwaarden die er zijn: de bak is waterdicht, vorstbestendig en minimaal 60 centimeter diep. Wanneer je vissen in de vijver doet, wordt zelfs 80 cm geadviseerd. Ook kan je een vijver kopen, deze bestaan er in verschillende vormen en maten en zorgen zo ook voor een mooie tuin. Je vindt deze vijvers in een boerenbond winkel.
Stap 3. Graaf een gat
Graaf een gat in de tuin die zo groot is als de bak die je hebt uitgekozen. Een decoratieve bak zoals een halve waterton kan ook op de stoep of het balkon worden gezet. Wanneer dit wordt gedaan komen er vogels en libellen naar jouw vijver, mits er een ondiep gedeelte met stenen in de vijver is.
Stap 4. Het plaatsen van de vijver
Zet de bak in het gat en vul de aarde rondom aan zodat hij stevig ligt. Hoe lager de vijver in de grond ligt, hoe gemakkelijker het is voor de dieren die van jouw vijver gebruik gaan maken. De vijver mag wel iets boven de grond uitsteken.
Stapel diverse stenen om de vijver, dit creëert schuilplekken voor heel veel insecten en spinnen. Leg ook een aantal stenen in het water, zodat watersalamanders en kikkers een trapje hebben om in en uit de vijver te klimmen.
Geef vogels een ondiep stukje om te badderen en ook voor de egels, zodat ze niet verdrinken. Schep geen aarde op de bodem want dat garandeert een wildgroei van algen.
Stap 5. Welke planten ga ik erin zetten?
Wanneer je waterplanten gaat halen moet je altijd navragen of deze vorstbestendig, inheems en niet te groot zijn voor jouw vijver. Mooie soorten zijn bijvoorbeeld: watermunt, watervergeet-me-nietje en penningkruid.
Zorg ervoor dat de waterplanten in daarvoor bestemd waterplantmandje staan. Waterplanten zijn er in verschillende niveaus, zoals: drijven, helemaal onder water of alleen met de voet in het water. Koop er in elk geval één die onderwater gaat en het water zuurstofrijk en schoon houdt. Plaats deze plant in een mandje, gevuld met vijverplantenaarde, helemaal onderwater. De planten die alleen met de voet in het water gezet moeten worden, worden geplaatst in een mandje, gevuld met vijverplantenaarde, en op een steen gezet.
Stap 6. Vul de vijver met water
Nu kun je de vijver gaan vullen met water. In het begin is jouw vijver nog niet direct in de juiste balans en zullen algen gemakkelijk groeien. Met waterverbeteraars kun je het mini-ecosysteem stabiliseren. Gezond water gaat de ontwikkeling van algen namelijk tegen. Voor meer informatie over het verzorgen van jouw vijver, klik je hier.
Na een tijdje stabiliseert het mini-ecosysteem en heb je geen last meer van de algen. In de zomer is het wel nodig om water bij de vijver te gieten, dit kan namelijk verdampen.
Stap 7. Wachten op de dieren
De vijver is eigenlijk klaar en de dieren komen vanzelf. Groene en bruine kikkers, padden en watersalamanders weten jouw vijver na een tijdje wel te vinden. De kans is ook groter als er planten langs de oever staan, deze zorgen voor beschutting. Juffers, libellen, bijen en vlinders maken hier ook graag gebruik van.
