Heeft jouw konijn last van jeuk, een stinkende geur of groenblauwe vliegen in de omgeving? Vermoed je dat jouw konijn ziek is? Dan kan je te maken hebben met het veelvoorkomende en zeer gevaarlijke Myiasis bij knaagdieren en konijnen. We leggen je in dit artikel alles uit over deze madenziekte. Let op: als je vermoedt dat jouw konijn last heeft van Myiasis dien je direct contact op te nemen met een dierenarts.

Madenziekte bij konijnen

Myiasis is een madenziekte die vooral tijdens de warmere dagen voorkomt en is daarom meer aanwezig tijdens de lente- en zomerperiode. Myiasis wordt veroorzaakt door de blauwgroene bromvlieg die eitjes legt in de aangekoekte uitwerpselen die vastzitten in de vacht van het konijn. Zodra de eitjes uitkomen, kunnen jouw konijnen binnen 24 uur overlijden aan de gevolgen. Je dient er dus erg snel bij te zijn en voldoende voorzorgsmaatregelen te nemen!

Symptomen van Myiasis

Myiasis is een aandoening die zeker niet ongemerkt voorbijgaat, alhoewel het wel zeer snel toe kan slaan met zeer ernstige gevolgen. Hieronder volgt een lijstje met symptomen waaraan je kunt herkennen of jouw konijnen last hebben van deze madenziekte:

 • Een smerig achterwerk; vaak nat en vies.
 • Jeuk rondom het achterwerk en/of de buik.
 • Een stinkende geur.
 • Lusteloosheid.
 • Maden in de vacht bij het achterwerk.
 • Groenblauwe vliegen in de omgeving.
null

Maak direct een afspraak bij de dierenarts

Heeft jouw konijn één van bovenstaande symptomen of vermoed je dat jouw konijn besmet is met Myiasis? Neem dan direct contact op met een dierenarts, je konijn kan er namelijk binnen 24 uur aan sterven.
MAAK EEN AFSPRAAK BIJ DE VETS PLACE DIERENARTS

Myisasis voorkomen

Door rekening te houden met de volgende punten kun je de kans aanzienlijk verkleinen dat je konijnen last krijgen van Myiasis.

 • null

  Controleer je konijnen dagelijks

  Het is allereerst van belang om je konijnen meerdere keren per dag even te checken. Niet alleen of er voldoende water, hooi en voer aanwezig is, maar ook of je konijnen ander gedrag vertonen. Herken je één van de onderstaande symptomen? Aarzel dan niet om direct de dierenarts in te schakelen. Deze ziekte is namelijk erg gevaarlijk voor je diertjes en als je niets doet, zullen ze het niet overleven.

  Let ook op de volgende punten:

  • De ontlasting van je konijnen, dit mag namelijk niet te zacht zijn.
  • Zorg ervoor dat er geen ontlasting in de vacht blijft hangen (dit trekt de vliegen aan). Je kunt de ontlasting verwijderen door een kammetje en warm water te gebruiken. Eventueel kun je als toevoeging een beetje knaagdierenshampoo gebruiken.
  • Controleer of er geen maden of maden-eitjes aanwezig zijn in het hok.
 • null

  Zorg voor voldoende hygiëne

  Het is daarnaast belangrijk om voldoende schoon te maken met een veilige reinigingsspray. Verschoon het hok regelmatig en maak ontlastingsplekken extra grondig schoon. Haal de ontlasting zo veel mogelijk uit het hok, het liefst dagelijks. Hiermee verklein je de kans op het aantrekken van vliegen naar het hok.

 • null

  Gebruik Anti-Myiasis spray

  Het belangrijkste hulpmiddel voor het voorkomen is Anti-Myiasis spray. Dit middel voorkomt dat eitjes van de maden uitkomen en doodt eventuele aanwezige maden. Daarnaast werkt de spray gedurende drie maanden. Het middel is voordelig aan te schaffen en kan grote gezondheidsproblemen bij je konijnen voorkomen.

  Je kan tevens een vliegenhor voor het gaas van je konijnen maken, dit voorkomt dat er ongedierte (waaronder vliegen) bij kunnen komen. Daarnaast kan je het aantal vliegen in de omgeving beperken door bijvoorbeeld vliegenstrips op te hangen.

null

Tip van de Vets Place dierenarts!

Gebruik Anti-Myiasis spray al vóórdat je konijnen last krijgen van symptomen. Je kan dit gerust gedurende het hele jaar uit voorzorg gebruiken, maar vooral in de warmere maanden is de kans op Myiasis groot. Neem voor meer informatie contact op met een dierenarts.
MAAK EEN AFSPRAAK BIJ DE VETS PLACE DIERENARTS

Geef kwalitatieve voeding

Niet elk konijn heeft evenveel kans om in aanmerking te komen met deze vervelende aandoening, zo hebben konijnen die binnen gehouden worden minder kans op besmetting dan konijnen die het hele jaar buiten leven.

Wel is het zo dat het konijnen die op een kwalitatief slechte voeding zitten een significant grotere kans hebben op Myiasis. Dit komt doordat een kwalitatief slechte voeding zich vaak vertaald in aangekoekte ontlasting die kan blijven plakken in de vacht. Dit trekt de vliegen aan en zorgt ervoor dat ze eitjes in de vacht gaan leggen. Zorg er dus altijd voor dat je kwalitatief konijnenvoer aanbiedt, zoals Supreme Science Selective, Versele-Laga Complete en Versele-Laga Nature.

BESTEL KONIJNENVOER IN DE WEBSHOP
null

Voorkom diarree bij je konijnen

Slechte ontlasting die vast gaat zitten in de vacht is de grootste oorzaak van Myiasis.  Het maag- en darmstelsel is ingericht op het verwerken van droog en vezelrijk voedsel, niet op vochtrijk voedsel. Zorg dat je dus niet teveel (vochtrijk) groente of fruit voert, want dit kan leiden tot diarree.

Heeft je konijn al last van Myiasis?

Zorg dan dat je sprayt met de Anti Myiasis spray van Beaphar en bezoek altijd de dierenarts. Een konijn dat besmet is met Myiasis kan namelijk binnen 24 uur sterven aan de gevolgen van deze aandoening. Wacht dus niet! De schade die door de maden aangericht wordt bevindt zich grotendeels onder de huid van je konijn, dus kan je het niet zelf controleren.

De behandeling bestaat grotendeels uit het nauwkeurig verwijderen van de maden met een pincet. Dit moet secuur gebeuren. Ook zullen ontlastingsresten verwijderd worden en zal de huid en vacht behandeld worden. Tot slot krijgt je konijn antibiotica om eventuele bacteriële ontstekingen te behandelen.

BESTEL ANTI-MYIASIS SPRAY IN DE WEBSHOP