Puppy’s kennen enkele belangrijke fasen in hun jonge leventje. Maar na de leeftijd van zestien weken is het niet afgelopen: ook de puberende hond kent kritieke levensfasen. Het is belangrijk om je daarvan als eigenaar bewust te zijn.

Hond 4 tot 8 maanden

Ergens tussen de vier en acht maanden lijkt de jonge hond plotseling doof voor zijn roepende eigenaar. Bij de ene hond duurt deze periode slechts een paar dagen, bij een ander misschien wel een aantal weken. Veel eigenaars weten geen raad met deze schijnbare opstandigheid en herkennen ook de eerste symptomen ervan niet.

Toch is juist de manier waarop je in deze periode reageert van doorslaand belang voor later. Van je reactie hangt af of de hond een fervente wegloper zal worden, of een hond die graag komt als hij geroepen wordt. In de periode van weglopen is het bijvoorbeeld beter de hond aangelijnd te houden. Leer de hond dat hierkomen leuk en lucratief is. Hierkomen moet altijd een vrolijke baas geven, en als het een beetje meezit iets lekkers, of een speeltje.

Hond 6 tot 14 maanden

Deze periode wordt beïnvloed door periode van lichamelijke groeipieken. Er kunnen zich zelfs een paar kortere periodes van grotere gevoeligheid voor angstige ervaringen voordoen, verspreid door de periode heen. Tijdens deze weken is de hond vooral extra gevoelig voor nieuwe situaties.

Het is heel belangrijk dat je deze periode onderkent en op de juiste manier reageert. Kalmeer de hond niet door geruststellende woordjes of aanraking, want daardoor beloon je zijn angstige gedrag, maar dwing hem ook niet tot moedig gedrag. Vermijd de beangstigende situaties niet, maar moedig de hond rustig en vriendelijk aan om uit te vinden dat er ander gedrag dan angst mogelijk is. Een vrolijk gezicht en aanmoedigende stem helpt hem om zich ervan te overtuigen dat er niets aan de hand was.

Hond 1 tot 4 jaar

Afhankelijk van het ras en de grootte van de hond zal de lichamelijke volwassenheid zich eerder voordoen dan de geestelijke volwassenheid. Gemiddeld bereiken honden hun volwassenheid tussen de anderhalf en drie jaar, kleine honden eerder, grote honden later. Gedurende die periode neemt eventuele agressie vaak toe en ook wordt opnieuw geprobeerd of de rangen en standen binnen het gezin vaststaan.

tip hondenspeelgoed

Groeiboekje van jouw hond!

Ben je benieuwd wat je nog meer kunt verwachten tijdens de groei van jouw puppy? Check hier de groeicurve van jouw hond!