Konijnen kunnen last krijgen van verschillende ziektes en aandoeningen. Zo heb je bijvoorbeeld één van de bekendere ziektes onder konijnen; Myiasis, ook wel madenziekte genoemd, maar ook parasitaire infecties zoals wormen. Een andere bekende ziekte onder konijnen is myxomatose. In dit artikel zullen we deze ziekte bespreken.
Wat is myxomatose?
Myxomatose is een ziekte onder de konijnen die meestal een dodelijke afloop heeft. Deze ziekte wordt veroorzaakt door het myxoma-virus en komt oorspronkelijk uit Brazilië. De Braziliaanse konijnen krijgen slechts milde ziekteverschijnselen, maar na een gegeven moment hebben ze deze ziekte opzettelijk in Australië geïntroduceerd om de populatie van wilde konijnen die kunstmatig uit Europa zijn ingevoerd, in toom te houden.
Nadat het virus in Australië werd geïntroduceerd is het virus verspreidt richting Europa. Hier heeft het grote schade aangericht onder de populatie van wilde konijnen die enorm gevoelig waren voor deze dodelijke ziekte.
Hoe kan een konijn besmet worden met myxomatose?
Myxomatose wordt voornamelijk verspreid door stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen. Deze insecten zijn drager van het virus en verspreiden het virus via het speeksel. Ook besmetting via andere lichaamsvloeistoffen is mogelijk.
Wat zijn de symptomen van myxomatose?
Myxomatose is een ziekte met een lange incubatietijd. Dit houdt in dat het vrij lang kan duren tot het moment van besmetting en de eerste symptomen. De incubatietijd ligt tussen enkele dagen tot twee weken. Een konijn die last heeft van myxomatose zal de volgende symptomen hebben:
- Zwelling van de oogleden
- Zwelling van de bek
- Zwelling van de anus
- Knobbels in de huid bij de oren, bek en op de rug
- Longontsteking
Het konijn krijgt dus last van veel zwellingen op verschillende plekken op het lichaam. Door de zwellingen van de oogleden zal het konijn ook niet meer kunnen zien. Hierdoor zijn wilde konijnen die last hebben van myxomatose een gemakkelijke prooi voor roofdieren. In het wild overleeft slechts 5-10% van alle besmette konijnen deze ziekte.
Wat kun je doen tegen myxomatose?
Helaas is er geen directe behandeling tegen deze ziekte. Het enigste wat men kan doen om konijnen met deze ziekte te helpen, is door het konijn zo goed mogelijk proberen te verzorgen. Door de zwellingen in de bek zal eten lastig worden. Dit is echter wel een essentieel onderdeel van het herstel van het konijn, dus dwangvoederen kan noodzakelijk zijn.
Naast dwangvoederen moeten ook eventueel aanwezige secundaire infecties en oogontstekingen bestreden worden. Zorg voor een stabiele omgeving waar de temperatuur constant en niet te koud is en zorg voor pijnstillers. Het herstel kan helaas wel een lang proces zijn; het kan weken tot zelfs maanden duren voordat het konijn volledig hersteld is.
Tot slot
Je kunt myxomatose voorkomen door je konijn goed hygiënisch te huisvesten. Ook het weren van insecten is één van de beste manieren om het te voorkomen. Ook behandelen tegen vlooien wordt aangeraden. Probeer ook contact met wilde dieren te vermijden; deze kunnen besmet zijn met het virus en het op jouw dier overbrengen.