Natstaart is één van de meest gevreesde ziektes en komt relatief vaak voor onder Syrische hamsters (goudhamsters). Deze ziekte is zeer besmettelijk en kan ernstige gevolgen hebben voor je hamster. De ziekte komt vooral veel voor in het najaar.

Wat is natstaart?

Natstaart is een vorm van diarree waarbij de staart en anus er nat uit zien. Het wordt ook wel ‘wet tail disease’ genoemd. Deze ziekte heeft een incubatietijd van 1 tot 2 weken. Dit houdt in dat vanaf het moment van besmetting tot de eerste symptomen één tot twee weken kan duren.

Wat zijn de symptomen van natstaart bij goudhamsters?

  • De staart en anus ogen nat
  • Waterige & stinkende diarree, soms met bloed
  • Sloom en lusteloos
  • Verminderde eetlust
  • Geïrriteerde en agressieve reacties
  • Uitdroging
null

Wist je dat?

Syrische hamsters zijn het meest gevoelig voor natstaart wanneer ze tussen de 3 en 8 weken oud zijn.

Hoe raakt een hamster besmet met natstaart?

Als je goudhamster natstaart krijgt kan dat verschillende oorzaken hebben. Er zijn een aantal bacteriën die deze ziekte kunnen veroorzaken. Enkele risicofactoren die de kans op natstaart vergoten zijn: stress, slechte hygiëne of verandering van leefomgeving.

Ook kan het voortkomen dat het de hamster last heeft van een andere ziekte en dat hij daarom een lage weerstand heeft. Door die verminderde weerstand is de kans op natstaart ook groter.

Wat kun je doen als je goudhamster last heeft van naatstaart?

Wanneer je vermoedens hebt dat je hamster last heeft van natstaart is het belangrijk om snel te handelen en de hamster direct naar de dierenarts te brengen. Deze ziekte is dodelijk en daarom is het van uiterst belang dat er snel hulp gezocht wordt. De behandeling bestaat uit het toedienen van antibiotica en het toedienen van vocht. Het is een intensieve behandeling die veel energie vergt van het beestje. Ook is het belangrijk om andere dieren goed uit de buurt te houden van de zieke hamster of de spullen waarmee de hamster in contact is gekomen, want deze ziekte is zeer besmettelijk. Desinfecteren van het hok is dan ook essentieel.