Ruwvoer is de belangrijkste voedingsbron voor jouw paard. Een gezonde paardenweide is dus heel belangrijk voor jouw trouwe viervoeter. De weide moet regelmatig worden onderhouden met graszaad en de juiste bemesting. In dit adviesartikel vind je verschillende tips voor een gezonde paardenweide

Het inzaaien of doorzaaien van de paardenweide

Het is belangrijk om eens in de 10 tot 15 jaar de weide opnieuw in te zaaien of op zijn minst door te zaaien. Wanneer je de weide helemaal opnieuw wilt inzaaien, moet je eerst zorgen dat al het gras en onkruid doodgespoten wordt. Na een reparatiebemesting kun je dan opnieuw inzaaien. Ook het doorzaaien (van kale plekken) is een optie, hierbij wordt in de bestaande grasmat het graszaad ingebracht. Je kunt heb beste in het najaar of eventueel in het vroege voorjaar graszaad zaaien. De zomermaanden zijn minder geschikt vanwege de droogte en warme dagen. Gebruik voor het inzaaien van je paardenweide Pavo GrassSeed en geen graszaad voor een koeienweide.

Graszaad voor de paardenweide

In veel paardenweides groeit een grasmengsel dat uitermate geschikt is voor melkkoeien met hoog eiwit- en suiker gehalte. Dit gras is minder geschikt voor paarden. Paarden besteden namelijk 60 tot 70% van hun tijd aan grazen en hun maag-darmgestel is er op ingesteld om gedurende dag steeds kleine beetjes energiearm en structuurrijk ruwvoer binnen te krijgen. Koeien snijden het gras af met hun tong, maar paarden eten het gras met hun tanden erg kort. Daarom is het belangrijk dat je gras zaait met een laag groeipunt, zodat het gras na consumptie weer snel kan aangroeien. Pavo GrassSeed is een graszaadmengsel dat speciaal is afgestemd op de behoefte van jouw paard.

BESTEL HIER PAVO GRASSSEED
null

Het behouden van een goede weide

Voor het behouden van een goede paardenweide is het beter om er niet continu paarden op te hebben staan. Wanneer je voldoende weide heb kan je er dus voor kiezen om deze in verschillende stukken op te delen, zodat je de verschillende stukken af kunt wisselen. Het gras in de weide die je dan niet gebruikt voor de paarden kun laten groeien en maaien. Dit heeft een positief effect op de gezondheid van de weide.

Bemesting van de paardenweide 

Vaak wordt er weinig aandacht besteed aan de bemesting van de paardenweide. Het is echter wel verstandig voor het behoud van de weide en de gezondheid van de paarden om de weide regelmatig te voorzien van de juiste meststoffen.

null

Mest de wei uit!

Veel paardeneigenaren moeten er niet aan denken om regelmatig de paardenmest uit de weide te halen, maar dit is wel heel belangrijk! Met het weghalen van de paardenmest wordt wormbesmetting voorkomen, maar ook voorkom je zo kale plekken of juist plekken met eenzijdige grasgroei.

Kunstmest voor de paardenweide

In normale kunstmest komt stikstof na een dag of tien vrij. Het gras krijgt hierdoor een enorme groeispurt en bevat daardoor ook meestal een relatief hoog eiwit- en suikergehalte. Te veel en te rijk gras is echter niet goed voor paarden. Daarom kun je beter een  kunstmest gebruiken die speciaal samengesteld is voor paardenweides. Deze kunstmest zorgt ervoor dat de stikstof langzaam vrijkomt in de bodem. Dit zorgt voor een langduriger positief effect op de groei van het gras, maar ook het suiker- en eiwitgehalte in het gras blijft hierdoor wat lager.

Magnesium en fosfor toevoegen aan de paardenweide

Over het algemeen zijn, in de bodem, de Magnesiumgehaltes te laag en de gehaltes aan Kalium te hoog, waardoor Magnesium moeilijk wordt opgenomen door het gras. Magnesium is echter een belangrijke bouwsteen voor het bladgroen. Tevens is de Magnesiumbehoefte van paarden is vrij groot. Daarnaast is Fosfor erg belangrijk voor het wortelgestel van het gras en voor gezonde botten bij het paard. Daarom zit in Pavo FieldCare zit voldoende Magnesium en Fosfor.

Maak de paardenweide smakelijker door middel van zout

Natrium, oftewel zout, maakt het gras extra smakelijk voor de paarden. Paarden die veel werken hebben een hoge behoefte aan Natrium. Door het gebruik van de speciale kunstmest voor de paardenweide, verhoog je de smakelijkheid van het gras en geef je de paarden extra zout.

null

Gebruik drijfmest beperken

In plaats van kunstmest kun je ook dierlijke drijfmest gebruiken. Maar pas op dat je hier niet te veel van gebruikt! Dit kan namelijk zorgen voor een te hoog Kaliumgehalte in de bodem. Het te hoge Kaliumgehalte maakt het moeilijk voor het gras om bijvoorbeeld magnesium op te nemen.

Strooi kalk in het najaar

Veel paardenweides hebben een verzuurde bodem. Deze lage PH-waarde kan hersteld worden door kalk te strooien. Het beste moment om kalk te strooien is in het najaar (september tot en met november). Doordat de kalk in de herfst wordt gestrooid, is de pH waarde van de bodem weer op peil op het moment dat het gras in het voorjaar begint te groeien.

BESTEL HIER KALK VOOR IN DE PAARDENWEIDE