Bij het kiezen van een konijnenhok komt veel kijken. Het is belangrijk om rekening te houden met het natuurlijke gedrag en de behoeftes van je konijn. Wanneer je konijn zich prettig voelt in zijn hok, zal hij gezonder en blijer zijn. Ook voorkom je hiermee probleemgedrag dat wordt veroorzaakt door stress. Om je hierbij op weg te helpen, vertellen we je graag over het gedrag van konijnen. Hiermee kun je de juiste keuze maken voor de huisvesting van je konijn.

Natuurlijk gedrag van het konijn

Konijnen zijn actieve dieren die in de vrije natuur leven in burchten onder de grond leven. Tegen het einde van de middag worden ze bedrijviger en het meest actief zijn ze rond 21.00 uur in de avond. In de vroege ochtend gaan ze weer hun burcht in. In de tijd dat ze boven de grond leven, zijn ze vooral actief met eten zoeken, graven en andere bezigheden. De rammetjes zijn nog iets drukker, omdat zij hun territorium dagelijks afbakenen en bewaken.

null

Ondernemend

Ook onze huiskonijnen zijn, net als de wilde voorouders, erg actief en ondernemend. Zorg er daarom als baas voor dat jouw konijn genoeg te doen heeft. Je kunt dit doen door vaak af te wisselen met verschillende knaag- en speelmaterialen. Ook konijnen die samenwonen hebben behoefte aan wat afleiding, vergeet daarom ook deze konijnen voldoende speelgoed en knaagmaterialen aan te bieden. Lees hier meer over de benodigdheden voor je konijnenhok.
BESTEL KONIJNENSPEELGOED IN DE WEBSHOP

Het juiste hok voor je konijn

Omdat een konijn een actief dier is, kan hij niet hele dagen in een hok of kooi gehuisvest worden. Eigenlijk zouden hokken en kooien voornamelijk gebruikt moeten worden om te rusten en te slapen. Wanneer het dier te lang hierin wordt opgesloten, is eigenlijk ieder konijnenhok te klein. Behalve een hok heeft het dier ook een ren en/of uitloop nodig, daarmee weet je zeker dat jouw konijn het naar zijn/haar zin heeft!

Konijnenkooien zijn al verkrijgbaar vanaf 100 cm. Uiteraard geldt hier, hoe groter, hoe beter. Daarnaast zijn konijnen groepsdieren en daarom adviseren wij je om minimaal twee konijnen te huisvesten. Je zal dan minimaal al naar 120 cm moeten denken. Dit geeft de konijnen genoeg ruimte om in het verblijf te kunnen liggen, draaien, staan, etc. Uiteraard moet je dagelijks zorgen voor extra bewegingsruimte. Zet het hok open of plaats konijnenrennen, zodat ze heerlijk de pootjes kunnen strekken. Lees hier meer over hoe groot een konijnenhok moet zijn.

null

Formaat ren

Het minimale formaat voor een ren voor twee kleine konijnen is 4 vierkante meter. Voor grotere groepen en/of grotere konijnen is meer ruimte vereist.
BESTEL EEN KONIJNENREN IN DE WEBSHOP

Voordelen/nadelen van een konijn buiten houden

Voordelen:

  • Vaak meer ruimte voor de konijnen.
  • Natuurlijke weersomstandigheden.
  • Geen rommel in huis.
  • Ongedierte blijft buiten.

Nadelen:

  • Minder aandacht, vereenzaming (soortgenootje altijd gewenst).
  • Ziektes worden minder snel opgemerkt.
  • Veiligheid, er ontsnappen veel konijnen door te knagen of graven.
  • Konijnen zijn gevoelig voor nat weer en tocht.
  • Ongedierte kan makkelijker toegang krijgen (vliegen, ratten, etc.)

Konijnen kunnen redelijk goed tegen de kou, maar niet tegen wind, tocht, vocht en hoge temperaturen! Vooral ook in de zomer is het belangrijk dat het hok niet in de volle zon staat. Een buitenkooi moet dus het liefst van de grond en op een windluwe plek worden geplaatst. Een balkon is per definitie minder geschikt vanwege het open karakter, tenzij je voldoende beschutting maakt. Lees hier meer over konijnen beschermen in de kou of konijnen beschermen in de hitte.

Binnenkooi naar buiten?

Binnenkooien, zoals traliekooien, kunnen buiten niet gebruikt worden, tenzij het aangenaam en prettig weer is. Wel worden er steeds vaker de houten konijnenhok zowel binnen als buiten gebruikt.

Haal in de winter niet zomaar jouw konijnen naar binnen. Gedurende de zomer hebben zij hun vacht al voorbereid op de komende winter. In ons warme huis zitten ze dan met een wintervacht, waardoor ze het erg warm kunnen krijgen. Konijnen hebben 3 maanden de tijd nodig om een wintervacht te maken. Ons advies, maak een duidelijk keuze voor binnen of buiten en maak daar de omstandigheden naar wens.

BEKIJK HET ASSORTIMENT KONIJNENHOKKEN IN ONZE WEBSHOP