Wormen kunnen voorkomen in het lichaam van je kat, maar ook in je eigen lichaam. Er zijn verschillende soorten wormen die kunnen worden overgedragen van dieren op mensen. Lees alles over ontwormen, soorten wormen en hoe je jezelf en jouw pluizenbol kan beschermen.

Risico’s mensen (zoönose)

Dat mensen besmet kunnen raken met een infectie, ziekte of parasiet weten we allemaal. Wist je ook dat dieren dit kunnen overdragen op mensen? Een overdraagbare infectie, ziekte of parasiet van dier op mens heet een zoönose. Als katten last hebben van wormen, kunnen ze dit ook overdragen aan hun baasje. Wormen kunnen van dier op dier worden overgedragen, maar ook van mens op dier en zelfs van mens op mens. Dit kan je voorkomen door een goede hygiëne en het regelmatig ontwormen van je pluizenbol. Voorkomen is immers beter dan genezen.

BESTEL ONTWORMING VOOR KATTEN IN DE WEBSHOP

Wormen bij katten

Net als puppy’s kunnen kittens last krijgen van wormen die via de moedermelk worden overgedragen. Er zijn verschillende oorzaken hoe wormen worden overgedragen op dieren en op mensen. Besmetting vindt plaats door in omgeving, zo kunnen buitenkatten via zand en aarde wormen oplopen. Binnenkatten kunnen ook wormen binnenkrijgen, doordat onze schoenzolen eitjes (larven) kunnen meenemen vanaf buiten. Als jouw pluizenbol zich dan gaat schoonlikken, krijgen ze alsnog eitjes binnen. Daarnaast worden door het eten van rauw vlees wormen overgedragen, bijvoorbeeld als jouw kat buiten op vogels of muizen jaagt. De gezondheid van je kat is belangrijk. Wil je weten of je kat last heeft van wormen? Doe dan thuis uit voorzorg een wormentest voor katten. Vermoed je wormen bij je kat of  heb je wormen ontdekt? Maak dan een afspraak bij de dierenarts

In de onderstaande video geeft één van onze Pets Place winkelmedewerkers antwoord op de vraag: hoe krijgt je hond of kat wormen? Dit is een vraag die wij vaak gesteld krijgen in onze winkels! Bekijk het antwoord van onze dierenexpert of kom langs in één van onze dierenwinkels voor al jouw vragen over onder andere honden, katten en knaagdieren.

Logo Vets Place ontlasting

Wist je dat?

Er in veel Pets Place winkels een dierenarts aanwezig is? Check of er een Vets Place bij jou in de buurt zit!
MAAK EEN AFSPRAAK BIJ DE VETS PLACE DIERENARTS

Symptomen wormen

Jouw kat hoeft geen symptomen te vertonen als ze besmet zijn met wormen. Sommige symptomen zijn makkelijker te zien dan andere. Als katten niet worden behandeld tegen wormen, dan kunnen ze in het ernstigste geval overlijden. Elke worm geeft andere klachten, kijk bij de soorten wormen voor de symptomen die voor jou en je kat kunnen gelden. Heeft je kat vaker last van diarree? Dat kan meerdere oorzaken hebben, zoals gebrek aan vocht.

Ontwormingsschema voor kittens

Om jouw kitten en volwassen kat te beschermen tegen deze parasieten, dient er ontwormd te worden. Een ontwormingsschema geeft schematisch weer wanneer je jouw kitten moet ontwormen. Het is een hulpmiddel om na te gaan welke datums belangrijk zijn. 

Kittens ontwormen

Wanneer kittens ontwormen?

Het ontwomingsschema van kittens ziet er als volgt uit. Na de eerste vier ontwormingskuren adviseren wij om over te gaan naar maandelijkse ontworming tot ze 6 maanden oud zijn. Vanaf het moment dat kittens 6 maanden oud zijn, adviseren wij om elke drie maanden te ontwormen.

 • Vanaf 2 weken: ontwormen om de 2 weken tot 12 weken
 • Vanaf 12 weken: maandelijks ontwormen tot 6 maanden
 • Vanaf 6 maanden: om de drie maanden ontwormen.
info ontlasting

Wist je dat?

Kittens al ontwormd moeten worden als ze 2 weken oud zijn? Dit wordt in de meeste gevallen door de fokker gedaan met speciale wormpasta.

Kittens ontwormen

Voor kittens vanaf 2 dagen oud is de No Worm ontwormingspasta ideaal. Door de doseerdop kan je het rechtstreeks in de bek van je kitten spuiten of door hun voedsel. Beaphar Milquestra Kitten is geschikt voor kittens vanaf 6 weken en is werkzaam tegen spoelwormen, lintwormen, haakwormen en preventief tegen hartwormen.

BESTEL ONTWORMING VOOR KITTENS IN DE WEBSHOP

Volwassen katten ontwormen

Katten hebben regelmatig last van wormen. Je hoeft ze niet te zien, maar ze zijn er wel. Er wordt geadviseerd je kat vanaf 6 maanden vier keer per jaar te ontwormen. Het is verstandig om na een vlooien uitbraak, ook gelijk een anti wormenmiddel te gebruiken. Als je jouw pluizenbol meeneemt op vakantie is het advies om daarna jouw kat te ontwormen. 

Extra ontwormingsmomenten:

 • Nadat ze vlooien hebben gehad
 • Voor en na vakantie in het buitenland
 • Nadat ze in contact zijn gekomen met (wilde) dieren

Volwassen katten

Voor volwassen katten en voor het reizen naar het buitenland werkt Elanco Milbemax Kat uitstekend. Milbemax is een tablet die werkzaam is tegen rondwormen, haakwormen, lintwormen en ter preventie van hartwormziekte bij katten. De ontwormingstabletten van No Worm Pro Kat is met name geschikt voor (grote) katten vanaf 2 kilo en beschermt tegen de meest voorkomende wormen, maar niet tegen hartwormen. Is het lastig om jouw kat een pil te geven? Geef dan Dronspot van Vetroquinol! Deze handige en stressvrije manier helpt je jouw kat te ontwormen met behulp van een pipet.

BESTEL ONTWORMING VOOR VOLWASSEN KATTEN IN DE WEBSHOP

Soorten wormen kat

Er zijn verschillende soorten wormen, die zich op verschillende plaatsen nestelen. De parasieten kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van zowel mensen als dieren. Elke worm geeft andere symptomen. Zo kan je zelf je huisdieren besmetten met wormen, maar jouw pluizenbol en viervoeter kunnen jou ook besmetten. De meest voorkomende wormen worden hieronder behandeld. Heeft jouw kat andere symptomen? Dan heeft je beest misschien last van de veel voorkomende ziektes bij katten.

Lintworm en vossenlintworm (Dipylidium Caninum en echinococcus multiocularis)

Een lintworm (Dipylidium Caninum) is een inwendige darmparasiet. Het is een platte worm die uit verschillende delen bestaat, meestal wit van kleur is en tot wel 5 meter lang kan worden bij katten. Het komt zelden voor dat dieren mensen besmetten met lintwormen. Mensen kunnen echter wel last krijgen van lintwormen.

Een vossenlintworm (Echinococcus multiocularis) is een kleine lintworm van 2 tot 6 mm en is wit/roze van kleur. Deze parasiet is gevaarlijk en kan worden overgedragen van dieren op mensen. Als mensen deze ziekte niet behandelen, kunnen ze eraan overlijden. Deze worm reist door het lichaam en kan in de lever, longen, botten en hersenen komen.

Oplopen lintwormen en vossenlintwormen

Je kat kan een lintworm oplopen door het eten van besmette ontlasting en via vlooien die lintwormeitjes mee kunnen dragen. Een andere lintworm (Teania teaniaformis) wordt via knaagdieren (ratten en muizen) op katten overgebracht. Ratten en muizen eten de eitjes van de lintworm en als de kat op de besmette knaagdieren gaat jagen, kunnen ze de parasiet binnen krijgen. 

De vossenlintworm wordt via vossen overgedragen. Via de vossenontlasting komen de eitjes terecht bij knaagdieren, in de grond, op paddenstoelen en op zelfgeplukte wilde bosvruchten. Katten kunnen deze parasiet binnen krijgen door contact met de vossenontlasting of bij het vangen van klein besmet wild. Mensen kunnen deze parasiet binnen krijgen door zelfgeplukte bosvruchten, via paddenstoelen en door de besmette aarde. Daarnaast kan jouw pluizenbol via hun ontlasting ook jou en andere mensen besmetten. 

Symptomen lintwormen en vossenlintwormen

De lintwormeitjes kunnen bij katten in de haren rond de anusstreek worden gezien, in de ontlasting of op de ligplaats. De eitjes van de lintworm lijken op rijstkorrels. De meeste honden en katten hebben geen symptomen bij lintwormen, alleen bij een zware besmetting. De symptomen bij zware besmetting:

 • Jeuk bij de anus
 • Gewichtsverlies
 • Braken
 • Diarree
 • Groeivertraging bij kittens
 • Witte rijstkorrels bij haartjes rond de anus/ in de ontlasting

Met de juiste ontwormingsmiddelen kunnen de wormen in jouw besmette kat worden bestreden. Lees daarom goed op de verpakking/website welke wormen het ontwormingsproduct bestrijdt.

BESTEL ONTWORMINGSPRODUCTEN IN DE WEBSHOP

Spoelworm (Toxocara cati)

Een spoelworm (Toxocara cati) is een inwendige parasiet die in de darmen voorkomt. Het is een ronde worm die geel/wit tot roze van kleur kan zijn en die tot 15 cm kan groeien. Mensen kunnen worden besmet met spoelwormen door dieren. Deze parasiet is schadelijk voor jou en voor de gezondheid van je dier. Spoelwormen reizen door het lichaam en kunnen organen beschadigen.

Oplopen spoelworm

Oplopen van spoelwormen kan via een tussengastheer of via besmette ontlasting. De eitjes van spoelwormen worden via de ontlasting overgebracht. De eitjes in de ontlasting transformeren op een gegeven moment in larven. Vanaf dit punt kunnen de eitjes met larven andere dieren en mensen besmetten. De eitjes met larven kunnen meer dan een jaar in de grond overleven. Door contact met ontlasting of met zand/ aarde kunnen katten spoelwormen oplopen. Deze larven kunnen zich gaan nestelen bij de melkklieren en bij zwangerschap kunnen deze parasieten terecht komen bij kittens via de moedermelk. Zowel volwassen katten als kittens kunnen de spoelworm oplopen. 

Mensen lopen de spoelworm in hun omgeving op. Besmettingen gebeuren bijvoorbeeld bij het tuinieren, door het eten van ongewassen groente/fruit, maar ook als kinderen in een niet afgedekte zandbak spelen. 

Symptomen spoelworm

Heel zelden kunnen volwassen wormen worden aangetroffen in braaksel of ontlasting bij kittens. Deze wormen zien er dan uit als spaghettislierten. Meestal zijn de spoelwormen niet te zien, maar ze kunnen de organen van dieren aantasten. Bij volwassen honden en katten zijn er meestal geen fysieke symptomen. Soms zijn er wel symptomen, zoals:

 • Diarree
 • Doffe/ruwe vacht
 • Dikke buik door gasophoping

Bij mensen met een spoelwormbesmetting zijn er vaak geen symptomen. Heel soms kunnen larven zich wel nestelen in ogen of organen en kan dit in enkele gevallen voor problemen zorgen. Als een larf zich nestelt in bijvoorbeeld de lever kan dit buikpijn opleveren. Spier- en gewrichtspijn, huiduitslag en hoofdpijn komen ook voor. Als mensen een infectie krijgen en ze allergisch zijn, kunnen klachten, zoals astma verergerd worden door de spoelworm.

Voorkomen is beter dan genezen. Het is belangrijk om je dier te ontwormen, ontlasting van je kat direct op te ruimen, handen te wassen na het tuinieren, groenten en fruit te wassen, zandbakken af te dekken en ervoor te zorgen dat kinderen na het buitenspelen hun handen wassen. Met de juiste ontwormingsmiddelen kunnen de wormen in jouw besmette kat worden bestreden. Lees daarom goed op de verpakking/website welke wormen het ontwormingsproduct bestrijdt. 

BESTEL ONTWORMINGSPRODUCTEN IN DE WEBSHOP

Hartworm (Dirofilaria immitis)

De hartworm (dirofilaria immitis) is een parasiet uit het Middellands zeegebied. Katten kunnen worden besmet met hartwormen, maar ze zijn minder gevoelig voor een infectie dan een hond. Het is heel erg belangrijk dat je preventief gaat ontwormen met milbemycine om deze worm te voorkomen. Het gevolg van het niet bestrijden met milbemycine is dat jouw pluizenbol kan komen te overlijden.

Oplopen hartwormen

Deze parasieteitjes worden via een stekende mug overgebracht naar jouw hond of kat. De larven reizen 3 tot 4 maanden voor ze op hun bestemming komen, namelijk het hart of de longslagader. Binnen 3 maanden groeien de larven uit tot volwassen wormen en produceren dan hun eitjes.  

Symptomen hartworm

 • Hoesten
 • Vermoeidheid
 • Moeizame ademhaling (voor, tijdens en na lichaamsbeweging)
 • Bloedarmoede
 • Lusteloosheid
 • Instorten
 • Slechte conditie

Met de juiste ontwormingsmiddelen kunnen de wormen in jouw besmette kat worden bestreden. Lees daarom goed op de verpakking/website welke wormen het ontwormingsproduct bestrijdt.

BESTEL ONTWORMINGSPRODUCTEN TEGEN HARTWORMEN IN DE WEBSHOP

Haakworm (Ancyclostoma)

Een haakworm (Ancyclostoma) is een witte rondworm van één centimeter lang. Net als bij spoel- en lintwormen leeft deze parasiet in de dunne darm. De haakworm haakt zich vast in het slijmvlies van de darmen bij katten en voedt zich met bloed. Haakwormen kunnen ook bij mensen voorkomen en een infectie veroorzaken.

Oplopen haakworm

Haakwormen komen vooral in Zuid-Europa vaak bij honden voor. Mocht je jouw pluizenbol meenemen op vakantie is het belangrijk om te ontwormen. Deze parasiet komt in Nederland bij katten zelden voor. Een besmet dier (bijvoorbeeld een vos) met haakwormen kan via de eitjes in de ontlasting andere dieren besmetten. Deze larven kunnen via de huid binnendringen en een infectie veroorzaken. 

Symptomen haakworm

Mensen kunnen ook worden besmet met haakwormen door penetratie van de huid. Als je veel op blote voeten loopt in een besmet gebied (het strand) kunnen larven jouw huid binnendringen. Bij een milde infectie zijn er meestal geen symptomen aanwezig. Als je bent besmet, kan je last krijgen van jeuk op de plek waar de larf is binnengedrongen. Bij een ernstige infectie kunnen de symptomen bloedarmoede, vermoeidheid en ontwikkelingsstoornis voorkomen. 

Behandeling van haakwormen bij katten kan door middel van een antiwormbehandeling speciaal voor deze parasiet. Bij mensen zijn wormdodende medicijnen meestal voldoende om de worminfectie tegen te gaan. Met de juiste ontwormingsmiddelen kunnen de wormen in jouw besmette kat worden bestreden. Lees daarom goed op de verpakking/website welke wormen het ontwormingsproduct bestrijdt. 

BESTEL ONTWORMINGSPRODUCTEN IN DE WEBSHOP

Zweepworm (Trichuris Vulpis)

Een zweepworm (Trichuris Vulpisis een parasiet die aan een kant dikker is dan aan de andere kant. Deze parasiet leeft in de dikke darm en komt vaker bij honden voor dan bij katten. Net als bij de spoel-, haak- en lintwormen komen de eitjes via de ontlasting in de omgeving terecht. 

Oplopen zweepworm

De eitjes van een zweepworm kunnen tot wel vijf jaar in de omgeving besmettelijk blijven. Het binnenkrijgen van de zweepwormeitjes gebeurt als jouw kat aan de grond likt. Na besmetting duurt het 60 tot 90 dagen voordat de worm volwassen is en begint met het leggen van eitjes. Bij het niet behandelen van de zweepworm kan een volwassen worm 1,5 jaar oud worden. 

De zweepworm wordt ook kennelworm genoemd, bij slechte hygiëne in een kennel kan jouw viervoeter of pluizenbol deze worm ook oplopen. Katten krijgen minder vaak te maken met deze worm. 

Mensen kunnen zweepwormen oplopen door het eten van ongewassen groenten, of door vuile handen. In Nederland komt de zweepworm niet vaak voor bij mensen. In landen met een open riool of slechte toiletvoorziening is het aantal besmetting hoger. 

Symptomen zweepworm

Als jouw kat is besmet met de zweepworm kan die last krijgen van een ontsteking in de blinde darm of een van de andere symptomen ontwikkelen: 

 • Buikpijn
 • Diarree
 • Verminderde eetlust
 • Lusteloosheid
 • Bloed in de ontlasting
 • Zichtbare wormen in de ontlasting
 • Gewichtsverlies
 • Bloedarmoede ontwikkeling

Meestal merken mensen niks als ze besmet zijn met een zweepworm. In sommige gevallen kunnen er klachten ontstaan als buikpijn, diarree, bloedarmoede en soms kun je de wormen in je ontlasting zien. Met de juiste ontwormingsmiddelen kunnen de wormen in jouw besmette kat worden bestreden. Lees daarom goed op de verpakking/website welke wormen het ontwormingsproduct bestrijdt. 

BESTEL ONTWORMINGSPRODUCTEN IN DE WEBSHOP

Longworm (Aelurostrongylus abstrusus)

De longworm (Aelurostrongylus abstrusus) is een rondworm. Honden en katten kunnen geïnfecteerd worden doordat ze in contact zijn gekomen met muizen, slakken, kikkers, vogels en andere kleine dieren. Het lijkt onschuldig als jouw kat thuis komt met een muis, maar het kan ook ernstige gevolgen hebben voor zijn of haar gezondheid. 

Oplopen longworm

Tijdens het contact met een besmet dier worden longwormlarven opgenomen door jouw pluizenbol of viervoeter. De larven verplaatsen zich richting de longen, waar ze volwassen worden en eitjes gaan leggen. De eitjes worden opgehoest en daarna doorgeslikt, waardoor ze in de ontlasting terecht komen. De eitjes in de ontlasting worden dan weer opgegeten door andere kleine dieren en zo kunnen zij weer dieren besmetten. Wormen voorkomen, is beter dan genezen. De longworm vormt geen gevaar voor mensen. 

Symptomen longworm

De symptomen variëren van geen klachten tot benauwdheid en zelfs overlijden. 

 • Hoesten
 • Benauwdheid
 • Longontsteking
 • Minder uithoudingsvermogen
 • Bloedstollingen
 • Duidelijke long verandering
 • Futloosheid

Bij vroegtijdige herkenning van deze worm, is er een grote kans dat je beestje weer beter wordt. Met de juiste ontwormingsmiddelen kunnen de wormen in jouw besmette kat worden bestreden. Lees daarom goed op de verpakking/website welke wormen het ontwormingsproduct bestrijdt. 

BESTEL ONTWORMINGSPRODUCTEN IN DE WEBSHOP