Heeft jouw dier last van diarree? Of last van misselijkheid, braken en verlies van eetlust? Dit kan wijzen op een infectie van Giardia. Giardia is een besmettelijke darmparasiet die voorkomt bij honden, katten en mensen. Lees in dit artikel alles over de darmparasiet Giardia.
Wat is Giardia (Giardia Lamblia)?
Giardia (Giardia lamblia) is één van de meest voorkomende darmparasieten onder honden en katten en kan je niet met het blote oog zien. Het is ook een zoönose, wat betekent dat het ook overgedragen kan worden aan mensen! Een infectie met Giardia noemen we ook wel Giardiasis. De parasiet komt in twee vormen voor: de actieve vorm (trofozoiet) en de inactieve vorm (cysten). De actieve vorm leeft in de dunne darm en kan buiten het lichaam niet leven. Wanneer de actieve vorm zich aan het eind van het darmkanaal bevindt, maakt de parasiet een soort beschermlaagje. Op dit moment wordt de actieve vorm inactief in de vorm van een cyste. Het beschermlaagje zorgt ervoor dat de parasiet buiten het lichaam kan overleven tot het een nieuw dier heeft gevonden. De inactieve vorm (cysten) gaat met de ontlasting mee naar buiten.
Hoe werkt de verspreiding van Giardia?
Giardia wordt verspreid via de cysten in de ontlasting van besmette dieren. De actieve vorm komt vrij na contact met maagzuur en zo start de cyclus weer opnieuw. Dier op dier besmetting vindt vaak plaats door het opnemen van de cyste via de bek. Het oplikken van de cysten via de poten of grond is ook mogelijk. Dit kan gebeuren bij:
- Uitlaatplekken.
- Parken.
- Kennels.
- Besmet water.
Besmetting van dier op mens vindt het meeste plaats door drinken van en zwemmen in besmet water. In sommige gevallen kan het ook indirect worden overgedragen via voedsel. Persoonlijke hygiëne speelt een grote rol bij besmetting onder mensen. Een infectie met Giardia kan op alle leeftijden voorkomen, maar het komt het meeste voor bij kinderen tussen de vijf en veertien jaar.
Wat zijn de symptomen van Giardia?
Symptomen kunnen 6 tot 14 dagen na besmetting beginnen. Ongeveer een week na besmetting scheidt het dier de besmettelijke cysten uit. Een infectie met Giardia kan darmproblemen veroorzaken. Diarree is één van de meest voorkomende symptomen. De ontlasting kan een zachte brij zijn of heel waterig. Daarnaast kan de ontlasting erg sterk ruiken. Doordat de parasiet de vertering verstoord worden sommige voedingsstoffen slechter opgenomen. Hierdoor kan de ontlasting vettig zijn. Symptomen bij een infectie met Giardia zijn verschillend per dier en mens.
Algemene symptomen kunnen ook zijn:
- Diarree;
- Buikkrampen;
- Misselijkheid;
- Gasvorming;
- Braken;
- Verlies van eetlust.
Symptomen Giardia bij de hond
In veel gevallen hebben volwassen honden geen klachten, ondanks dat heeft de hond wel een infectie met Giardia. De hond is dan dus ook wel besmettelijk. Soms kan het voorkomen dat een volwassen hond wel klachten krijgt, dit kan komen doordat het dier besmet is met een hoog aantal parasieten. Giardia geeft vaak klachten bij jonge honden en honden met een verminderde weerstand. Honden hebben vaak last van langdurige diarree, dit houdt in dat de diarree stinkt, slijmerig en bleek is. Langdurige diarree kan zorgen voor gewichtsverlies, een lage weerstand en/of de vacht wordt dof. Neem in geval van klachten contact op met de dierenarts.
Symptomen Giardia bij de kat
Volwassen katten met Giardia vertonen vaak geen klachten, deze krijgen vaak pas klachten wanneer de besmetting een heel hoog aantal parasieten heeft. Jonge katten en katten met een verminderde weerstand hebben meer last van symptomen, maar ook deze kunnen variëren. Katten krijgen vaak last van dikke darm diarree, dit houdt in:
- Je kat gaat vaker poepen;
- Meer persen op de ontlasting;
- De ontlasting kan slijmerig zijn;
- Er kan wat bloed in de ontlasting zitten.
Wil jij checken of jouw kat afwijkende ontlasting heeft? Lees hier dan alles over de ontlasting van jouw kat. Bij langdurige diarree kan je kat vermageren, een lagere weerstand krijgen en/of de vacht wordt doffer. Heeft jouw kat langdurig last van diarree? Neem dan contact op met de dierenarts.
Symptomen bij de mens
Bij mensen verschillen de symptomen per persoon. Sommige mensen hebben helemaal geen klachten en sommige hebben milde klachten. Zelfs als je geen klachten hebt dan ben je wel besmettelijk. Een deel van de gevallen zal zware diarree krijgen die lang kan aanhouden. Giardia bij mensen komt het meeste voor onder kinderen tussen de vijf en veertien jaar. In dit geval kan langdurige diarree ook voor gewichtsverlies zorgen. Bij jonge kinderen kan een groeiachterstand ontstaan wanneer de infectie lang aanhoudt. Neem in het geval van klachten contact op met je huisarts.
Hoe ziet de behandeling van Giardia eruit?
Wanneer jouw dier is besmet met Giardia is het belangrijk om het dier zelf en andere dieren in het huishouden te behandelen. Om te voorkomen dat jouw dier opnieuw besmet raakt zijn de volgende punten voor elk dier belangrijk om te doen:
- Hygiëne is heel belangrijk. Zorg dat je de ontlasting direct opruimt en de plek grondig schoonmaakt. Kleden, dekens, kussens en eventueel de mand moeten grondig worden schoongemaakt. Als deze gewassen worden is het belangrijk rekening te houden met de inwerktijd. Water van 45 graden moet tenminste 20 minuten inwerken, water van 70 graden hoeft maar 5 minuten in te werken. Alle plekken waar de dieren komen moeten worden schoongemaakt! (vergeet de auto niet)
- Na schoonmaken is het belangrijk dat de omgeving droog blijft. De cysten overleven beter in een vochtige omgeving.
Hygiëne is heel belangrijk. Zorg dat je de ontlasting direct opruimt en de plek grondig schoonmaakt. Kleden, dekens, kussens en eventueel de mand moeten grondig worden schoongemaakt. Als deze gewassen worden is het belangrijk rekening te houden met de inwerktijd. Water van 45 graden moet tenminste 20 minuten inwerken, water van 70 graden hoeft maar 5 minuten in te werken. Alle plekken waar de dieren komen moeten worden schoongemaakt! (vergeet de auto niet)
Na schoonmaken is het belangrijk dat de omgeving droog blijft. De cysten overleven beter in een vochtige omgeving.
Behandeling Giardia bij de hond
Heb je een vermoeden van Giardia? Dan moet er een diagnose via de dierenarts gesteld worden. Bij de dierenarts wordt dit door middel van een ontlastingsonderzoek gedaan. In geval van besmetting kan er gekozen worden voor een behandeling met een ontwormingsmiddel. Het ontwormingsmiddel wat het meeste wordt gebruikt is Panacur. Het werkt tegen veel verschillende wormen en helpt bij het herstel bij een infectie met Giardia.
Panacur is alleen verkrijgbaar via de dierenarts na een diagnose. Het is niet mogelijk om Giardia zelf vast te stellen. Vaak wordt ervoor gekozen om tijdens de behandeling met het ontwormingsmiddel de hond ook te wassen met hondenshampoo. Lees hier meer over hoe je jouw hond moet wassen. Soms is het nodig om nog een keer te ontwormen als de klachten niet overgaan. Het is raadzaam om jouw hond een licht verteerbare voeding te geven tijdens de infectie met Giardia. Hierdoor wordt het maagdarmstelsel niet te veel belast, maar krijgt jouw hond wel genoeg voedingsstoffen binnen. Mogelijke voedingen die een optie kunnen zijn, zijn Royal Canin Digestive Care en Purina Pro Plan Sensitive Digestion. Bespreek met de dierenarts wat het beste behandelplan is.
Behandeling Giardia bij de kat
Heb je vermoeden dat jouw kat Giardia heeft? Dan is het belangrijk dat je een diagnose laat stellen door de dierenarts. De diagnose wordt gesteld door middel van een ontlastingsonderzoek. In geval van besmetting met Giardia kan er gekozen worden voor een behandeling met een ontwormingsmiddel. Het ontwormingsmiddel wat vaak gebruikt wordt is Panacur. Het is een
ontwormingsmiddel die werkt tegen verschillende wormen, daarbij helpt het ontwormingsmiddel bij het herstel van het maagdarmkanaal. Panacur is alleen verkrijgbaar via de dierenarts na het stellen van een diagnose. Het is dus niet mogelijk om Giardia zelf thuis vast te stellen. Tijdens de behandeling met het ontwormingsmiddel wordt aangeraden je kat te wassen met kattenshampoo. Tijdens de behandeling kan het verstandig zijn om een licht verteerbare voeding te geven. Voorbeelden van licht verteerbare voedingen zijn Royal Canin Digestive Care en Prins Vitalcare Protection Sensible. Hierdoor krijgt jouw kat genoeg voedingstoffen binnen, maar wordt het maagdarmstelsel niet te veel belast. Bespreek met de dierenarts wat voor jouw dier het beste behandelplan is.
Behandeling bij de mens
In veel gevallen zal de infectie met Giardia vanzelf over gaan. Bij mensen met klachten en mensen met een afweerstoornis kan er gekozen worden om wel te behandelen. In dit geval zal de infectie met Giardia behandeld worden met het medicijn metronidazol. Metronidazol is een antibioticum die bepaalde bacteriën en parasieten doodt. Dit medicijn wordt vaak gegeven bij mensen met infecties in het maagdarmkanaal. Overleg met jouw huisarts wat de beste behandeling is.