Je hebt een dwergpapegaai, grijze roodstaart, amazone, pyrrhura, valkparkiet, grasparkiet of een andere vogel aangeschaft en wilt natuurlijk het beste voor jouw gevleugelde maatje. Je wilt graag dat je vogel los in huis kan vliegen, maar wil natuurlijk wel dat het veilig is voor je huisdier. Wat is er allemaal giftig in mijn huis en welke voeding is giftig voor mijn vogel? Lees nu de antwoorden op deze vragen in dit advies!

Giftig eten voor vogels

Chocolade

Chocolade bevat theobromine en vooral de pure variant is erg giftig. Theobromine is een stof die bloedingen in de ademwegen en zelfs een hartstilstand kan veroorzaken bij vogels. Er bestaat nog geen behandelmethode. Een goedkopere chocoladesoort bevat minder theobromine. De opname van een kleine hoeveelheid theobromine kan de bloedvaten op den duur beschadigen. Het eten van chocolade heeft een cumulatief effect, dit betekent dat de theobromine zich opstapelt in het lichaam en de levensverwachting van de vogels extreem wordt verminderd. Geef je vogel dus NOOIT chocolade!

Avocado

Veel vogelsoorten, waaronder papegaaiachtige en parkieten, kunnen na het innemen van een kleine hoeveelheid avocado al sterven. Zowel het pikken aan de pit als het pikken aan het vruchtvlees kan al fatale gevolgen hebben. De giftige stof in avocado’s is persine. Het risico op de dood of blijvende schade bij papegaaien en parkieten is erg groot. Voer daarom nooit avocado’s aan je vogel. Symptomen van persinevergiftiging zijn een verhoogde hartslag en ademnood. De vogel zal in de meeste gevallen sterven binnen 12 tot 29 uur  inname van de avocado. Er is helaas geen tegengif bekend.

Alcohol

Alcohol is giftig voor vogels. Het gif kan een sterk verhoogde bloeddruk veroorzaken met de dood als gevolg. Een klein slokje bier is voor vogels evenveel als meerdere glazen sterke drank voor de mens. Vogels kunnen dit helaas minder goed verdragen als de mens. Vogels die een klein beetje alcohol binnenkrijgen van hun baasje, kunnen al snel chronische leverproblemen en een verhoogde bloeddruk ontwikkelen. De risico op hartaanvallen en beroertes wordt hierdoor verhoogd. Alcohol kan ook het immuunsysteem verzwakken en de vogels vatbaar maken voor infecties. Geef daarom nooit alcohol aan je vogel!

Uien

Uien, knoflook, bieslook en sjalotten kunnen ervoor zorgen dat de rode bloedcellen scheuren. Dit geldt alleen bij een regelmatige inname van grote hoeveelheden.

Aloë vera

Aloë vera kan maag- en darmproblemen veroorzaken en soms zelfs nephrititis (ontsteking van de nieren).

Fruitpitten en zaden

De meeste fruitzaden en pitten, zoals die van appel, pruim of perzik zijn gevaarlijk voor vogels. Sommige van deze pitten bevatten namelijk cyanogenische glycosiden. In het verteringsstelsel van vogels wordt dit omgezet in het giftige cyanide. Fruitzaden zoals die van papaja en granaatappels zijn veilig, maar dan moeten deze fruitsoorten wel rijp zijn.

Grapefruit en sterfruit

Grapefruit en sterfruit wordt afgeraden wanneer vogels medicatie gebruiken. Het verhoogt namelijk het bloedplasma bij de medicatie, dit kan leiden tot een overdosering.

Kookoliën

Het bakken van eten in het bijzijn van vogels, zonder voldoende ventilatie, kan zelfs de dood van de vogel veroorzaken. Dit komt doordat er gevaarlijke gassen worden ingeademd. Ook olie zelf is gevaarlijk voor vogels, dit omdat het te vet is.

Voedingsmiddelen met oxaalzuur

Voedingsmiddelen die oxaalzuur bevatten, zoals tomaten en spinazie, kunnen calciumionen aantrekken. Dit veroorzaakt een verlaging van het bloedcalcium. Deze verlaging kan ziektes verergeren zoals jicht en nierproblemen.

Rauwe pinda’s

Soms worden er aflatocinen gevonden in rauwe, slecht opgeslagen pinda’s. Dit kan veel schade veroorzaken bij papegaaien. De gifstoffen zijn gevaarlijk voor de lever en kunnen kanker veroorzaken. Het voorkomen van deze problemen is het roosteren van de pinda’s en de pinda’s op de juiste wijze opslaan.

Paddenstoelen (ook champignons)

Paddenstoelen kunnen maag- en darmklachten veroorzaken bij vogels. De kappen en stammen van sommige soorten kunnen leverfalen veroorzaken en zelfs een dodelijke afloop hebben.

Overdosis aan vitaminen en mineralen

Een te grote dosis aan vitaminen en mineralen in het voedsel kan problemen veroorzaken. De effecten kunnen variëren van jicht, neurologische defecten en nierschade. Overleg altijd met een vogelarts wat het juiste voedsel en de juiste hoeveelheid is.

Cafeïne

Cafeïne kan de hartslag van je vogel aanzienlijk verhogen. Ook kan het de eiproductie bij kippen beïnvloeden.

Giftige producten voor vogels

Gourmetstellen, tosti-ijzers, tafelgrills, koekenpannen en ovenreinigers

Bovenstaande producten hebben vaak een anti-aanbaklaag (teflon). Deze laag kan voor vogels schadelijk zijn en zelfs dodelijk. De stof polytetrafluorethyleen is schadelijk voor vogels wanneer er oververhitting van de pan ontstaat. Wanneer er een pan wordt gebruikt met een teflonlaag kunnen de vogels beter in een andere ruimte gezet worden. Na het koken of bakken is het verstandig om de kamer goed te luchten zodat er geen schadelijke dampen meer aanwezig zijn.

Teflon zorgt voor ernstige en acute benauwdheid bij vogels. Regelmatig stikken vogels door deze giftige dampen.

Luchtverfrissers, kaarsen, aerosolen

Geurkaarsen, wierook, kaarsen en luchtverfrissers zijn erg slecht voor de luchtwegen van je vogel. Spray daarom ook nooit parfum of haarlak in de buurt van de vogel.

Sigaretten

Niet alleen sigarettenrook is slecht voor je vogel, maar ook nicotinehanden kunnen je vogel erg ziek maken. Wanneer je jouw vogel aait met nicotinehanden kan de nicotine op de veren terechtkomen. Je vogel krijgt dit dan tijdens het poetsen van het verenkleed binnen. Laat een vogel ook nooit knagen aan een sigarettenpeuk of shag.

Metalen

Ijzer, brons, koper, messing, lood en tin zijn allemaal giftig voor vogels.

Ijzer: Wanneer ijzer gaat roesten wordt het snel gevaarlijk voor je vogel. Je vogel mag nooit aan roest likken of knabbelen.

Zink: Wanneer zink gaat roesten wordt dit snel heel giftig. Helaas bevatten veel speeltjes voor vogels zink. Denk bijvoorbeeld aan de ketting van een speeltje, de ophanghaak, maar ook het belletje. De klepel van deze belletjes wordt regelmatig teruggevonden in de maag van een papegaai of parkiet. Maar ook spijkers, schroeven en sleutels bevatten zink.  Zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk spullen zink bevatten. Haal anders de spullen weg als de vogel hier veel aan likt of sloopt.

Lood: Lood stapelt zich op in het lichaam. Dit is zeer giftig en geeft ernstige symptomen. Deze symptomen zijn: bloed in de ontlasting en epilepsie. Loodvergiftiging komt regelmatig voor, doordat vogels knabbelen aan de loodlijn onderin de vitrage. Wijnflesdoppen bevatten ook lood, let hier daarom ook op!

Planten en bloemen

Bijna alle bloemen en planten in je huis zijn giftig voor vogels. Soms zijn dit alleen onderdelen van de plant en soms is dit zelfs de gehele plant. Wanneer je wilt dat je vogels veilig kunnen knagen kan er het beste hout van wilgenbomen of fruitbomen worden gegeven. Wanneer je toch planten en bloemen in huis wilt, kun je deze het beste op voorhand even opzoeken, zodat je zeker weet dat de bloemen of planten veilig zijn voor je gevleugelde vriend.

null

Wat te doen met een vergiftigde vogel?

Een vogel die vergiftigd is zal snel last krijgen van benauwdheid, slaperigheid en evenwichtsstoornissen. Binnen 15 minuten kan je vogel overlijden aan een vergiftiging. Wanneer je vermoed dat je vogel vergiftigd is, zal je zo snel mogelijk naar een dierenarts moeten gaan.
MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS