Je hebt een dwergpapegaai, grijze roodstaart, amazone, pyrrhura, valkparkiet, grasparkiet of een andere vogel aangeschaft en wilt natuurlijk het beste voor jouw gevleugelde maatje. Je wilt graag dat je vogel los in huis kan vliegen, maar wil natuurlijk wel dat het veilig is voor je huisdier. Wat is er allemaal giftig in je huis en welke voeding is giftig voor jouw vogel? Lees de antwoorden op deze vragen in dit advies!

Giftig eten voor vogels

Chocolade

Chocolade bevat theobromine en vooral de pure variant is erg giftig. Theobromine is een stof die bloedingen in de ademwegen en zelfs een hartstilstand kan veroorzaken bij vogels. Een goedkopere chocoladesoort bevat minder theobromine, maar zelfs de opname van een kleine hoeveelheid theobromine kan de bloedvaten op den duur beschadigen! Als een vogel chocolade eet, heeft een cumulatief effect. Dit betekent dat de theobromine zich opstapelt in het lichaam en de levensverwachting van de vogel extreem wordt verminderd. Geef je vogel dus NOOIT chocolade!

Avocado

Veel vogelsoorten, waaronder papegaaiachtige en parkieten, kunnen na het innemen van een kleine hoeveelheid avocado al sterven. Zowel het pikken aan de pit als het pikken aan het vruchtvlees kan al fatale gevolgen hebben. De giftige stof in avocado’s is persine. Het risico op de dood of blijvende schade bij papegaaien en parkieten is erg groot. Voer daarom nooit avocado’s aan je vogel. Symptomen van persinevergiftiging zijn een verhoogde hartslag en ademnood. De vogel zal in de meeste gevallen binnen 12 tot 29 uur na inname van de avocado sterven. Er is helaas (nog) geen tegengif bekend.

Alcohol

Alcohol is giftig voor vogels. Het gif kan een sterk verhoogde bloeddruk veroorzaken met de dood als gevolg. Een klein slokje bier is voor vogels evenveel als meerdere glazen sterke drank voor de mens. En helaas kunnen vogels dit minder goed verdragen als wij mensen. Vogels die een klein beetje alcohol binnenkrijgen van hun baasje, kunnen al snel chronische leverproblemen en een verhoogde bloeddruk ontwikkelen. De risico op hartaanvallen en beroertes wordt hierdoor verhoogd. Alcohol kan ook het immuunsysteem verzwakken en de vogels vatbaar maken voor infecties. Geef daarom nooit alcohol aan je vogel!

Uien

Uien, knoflook, bieslook en sjalotten worden, door ons mensen, regelmatig in de keuken gebruikt. Deze zijn alleen helemaal niet gezond voor vogels. Ze kunnen er namelijk voor zorgen dat de rode bloedcellen in het lichaam van een vogel scheuren. Dit geldt alleen bij een regelmatige inname van grote hoeveelheden.

Aloë vera

Aloë vera is ook niet gezond voor vogels. Dit kan maag- en darmproblemen veroorzaken en soms zelfs nephrititis (ontsteking van de nieren).

Fruitpitten en zaden

De meeste fruitzaden en pitten, zoals die van appel, pruim of perzik zijn gevaarlijk voor vogels. Sommige van deze pitten bevatten namelijk cyanogenische glycosiden. In het verteringsstelsel van vogels wordt dit omgezet in het giftige cyanide. Fruitzaden zoals die van papaja en granaatappels zijn veilig, maar dan moeten deze fruitsoorten wel rijp zijn.

Grapefruit en sterfruit

Grapefruit en sterfruit wordt afgeraden wanneer vogels medicatie gebruiken. Het verhoogt namelijk het bloedplasma bij de medicatie, dit kan leiden tot een overdosering.

Kookoliën

Het bakken van eten in het bijzijn van vogels, zonder voldoende ventilatie, kan zelfs de dood van de vogel veroorzaken. Dit komt doordat vogels dan gevaarlijke gassen, die vrijkomen bij het koken, inademen. Ook olie zelf is gevaarlijk voor vogels, omdat het te vet is voor vogels.

Voedingsmiddelen met oxaalzuur

Voedingsmiddelen die oxaalzuur bevatten, zoals tomaten en spinazie, kunnen calciumionen aantrekken. Dit veroorzaakt een verlaging van het bloedcalcium bij vogels. Deze verlaging kan ziektes, zoals jicht en nierproblemen, verergeren.

Rauwe pinda’s

Soms worden er aflatoxines gevonden in rauwe, slecht opgeslagen pinda’s. Dit kan veel schade veroorzaken bij papegaaien. De gifstoffen zijn gevaarlijk voor de lever en kunnen kanker veroorzaken. Het voorkomen van deze problemen is het roosteren van de pinda’s en de pinda’s op de juiste wijze bewaren.

Paddenstoelen (ook champignons)

Paddenstoelen kunnen maag- en darmklachten veroorzaken bij vogels. De hoeden en stelen van sommige soorten kunnen leverfalen veroorzaken en zelfs een dodelijke afloop hebben.

Overdosis aan vitaminen en mineralen

Een te grote dosis aan vitaminen en mineralen in het voedsel kan problemen veroorzaken. De effecten kunnen variëren van jicht, neurologische defecten en nierschade. Overleg daarom altijd met een dierenarts wat het juiste voedsel en de juiste hoeveelheid is. Dit kan bijvoorbeeld bij een van onze Vets Place dierenartspraktijken.

Cafeïne

Cafeïne kan de hartslag van je vogel aanzienlijk verhogen. Ook kan het de eierproductie bij kippen negatief beïnvloeden.

null

Heeft je vogel iets verkeerds gegeten?

Wanneer je vogel een van bovenstaande dingen heeft binnengekregen, is het belangrijk dat je een dierenarts bezoekt. Dit kan bijvoorbeeld bij een van onze Vets Place dierenartspraktijken!
ZOEK EEN VETS PLACE BIJ JOU IN DE BUURT

Giftige producten voor vogels

Gourmetstellen, tosti-ijzers, tafelgrills, koekenpannen en ovenreinigers

Bovenstaande producten hebben vaak een anti-aanbaklaag (teflon). Deze laag kan voor vogels schadelijk en zelfs dodelijk zijn. Teflon zorgt namelijk voor ernstige en acute benauwdheid bij vogels. Regelmatig stikken vogels door deze giftige dampen. Wanneer er een pan met een teflonlaag wordt verhit, kunnen de vogels daarom beter in een andere ruimte gezet worden. Na het koken of bakken is het verstandig om de kamer goed te luchten zodat er geen schadelijke dampen meer aanwezig zijn.

Luchtverfrissers, kaarsen en aerosolen

Geurkaarsen, wierook, kaarsen en luchtverfrissers zijn erg slecht voor de luchtwegen van je vogel. Spray daarom ook nooit parfum of haarlak in de buurt van de vogel.

Sigaretten

Niet alleen sigarettenrook is slecht voor je vogel, maar ook nicotinehanden kunnen je vogel erg ziek maken. Wanneer je jouw vogel aait met nicotinehanden kan de nicotine op de veren terechtkomen. Je vogel krijgt dit dan tijdens het poetsen van het verenkleed binnen. Laat een vogel ook nooit knagen aan een sigarettenpeuk of shag.

Metalen

IJzer, brons, koper, messing, lood en tin zijn allemaal giftig voor vogels.

IJzer

Wanneer ijzer gaat roesten, wordt het snel gevaarlijk voor je vogel. Je vogel mag nooit aan roest likken of knabbelen.

Zink

Wanneer zink gaat roesten, wordt dit snel heel giftig. Helaas bevatten veel speeltjes voor vogels zink. Denk bijvoorbeeld aan de ketting van een speeltje, de ophanghaak, maar ook het belletje. De klepel van deze belletjes wordt regelmatig teruggevonden in de maag van een papegaai of parkiet. Maar ook spijkers, schroeven en sleutels bevatten zink. Zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk spullen zink bevatten. Haal anders de spullen weg als de vogel hier veel aan likt of sloopt.

Lood

Lood stapelt zich op in het lichaam. Dit is zeer giftig en geeft ernstige symptomen. Deze symptomen zijn: bloed in de ontlasting en epilepsie. Loodvergiftiging komt regelmatig voor doordat vogels knabbelen aan de loodlijn onderin de vitrage. Wijnflesdoppen bevatten ook lood, let hier daarom ook op!

Planten en bloemen

Bijna alle bloemen en planten in je huis zijn giftig voor vogels. Soms zijn dit alleen onderdelen van de plant en soms is dit zelfs de gehele plant. Wanneer je wilt dat je vogels veilig kunnen knagen kan je het beste hout van wilgenbomen of fruitbomen geven. Als je toch planten en bloemen in huis wilt, kun je deze het beste op voorhand even opzoeken. Zo weet je zeker dat de bloemen of planten veilig zijn voor je gevleugelde vriend.

null

Wat te doen met een vergiftigde vogel?

Een vogel die vergiftigd is zal snel last krijgen van benauwdheid, slaperigheid en evenwichtsstoornissen. Binnen 15 minuten kan je vogel overlijden aan een vergiftiging. Wanneer je vermoed dat je vogel vergiftigd is, zal je zo snel mogelijk naar een dierenarts moeten gaan.
MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS